Áll a bál a Netflix fekete bőrű Kleopátrája miatt

2023. április 21.
Az egyiptológus Zahi Hawass azzal vádolta meg a sorozat készítőit, köztük Jada Pinkett Smitht, hogy téves információkat terjesztenek új sorozatukkal.
Adele James, mint Kleopátra

Komolyan felborzolta a kedélyeket Egyiptomban a Netflix új, African Queens: Queen Cleopatra című Kleopátráról szóló dokumentimfilmjének trailere, amelyben a címszereplőt egy afroamerikai színésznő alakítja. Az egyiptomi szakértők szerint a Netflix „blackwashingot” követ el azzal, hogy fekete bőrűnek ábrázolja Kleopátrát, hiszen az uralkodónő görög származású volt és fehér bőrű.

Zahi Hawass egyiptológus – aki korábban az ország antikvitás minisztere is volt –, egyáltalán nem elégedett a film előzetesével, mivel szerinte azzal hamis képet mutatnak Kleopátráról, és ezzel összezavarják a nézőket. Odáig fajult a történet, hogy Egyiptomban petíciót adtak be annak érdekében, hogy egyrészt a szóban forgó műsort tiltsák be, másrészt azért, hogy országukban ne legyen többé elérhető a Netflix, ami szerintük az „afrocentrikus gondolkodást promotálja és ezzel egy időben el akarja törölni az egyiptomi identitást”.

A sorozat készítői – köztük Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith – azzal védekeznek, hogy tudományos szempontból Kleopátra anyjának identitása nem tisztázott. Azért választották az afroamerikai színésznőt, Adele Jamest a szerepre, hogy jelezzék, szerintük az ország kulturális sokszínűsége miatt nem egyértelmű az uralkodónő származása, aki akár fekete bőrű is lehetett.

Forrás:  nypost.com, Fotó: youtube.com