Meryl Streep ma 74 éves: íme a szülinapos színésznő 5 legemlékezetesebb alakítása

2023. június 22.
Isten éltesse!
Meryl Streep ma 74 éves: íme a szülinapos színésznő 5 legemlékezetesebb alakítása

Ma ünnepli 74. születésnapját Meryl Streep. A New Jersey-i színésznő a Vassar College-ban kezdett érdeklődni a mesterség iránt, amikor szerepet kapott a Miss Julie című darabban. A Yale School of Drama-ban végzett, majd hamarosan a New York-i színházi szcénába igazolt és olyan legendák mellett lépett fel, mint John Lithgow.

Színházi karrierje csúcsát Tennessee Williams 27 Wagons Full of Cotton, illetve Arthur Miller A két hétfő emléke című művének színpadi adaptációjában nyújtott alakításáért járó Tony-jelöléssel érte el.

A vásznon már az egyik legsokoldalúbb művészként ismerte meg őt a világ. Ő a legtöbbször jelölt színész az Oscar-díjak történetében, 21 jelöléssel (17 legjobb női főszereplőnek és négy legjobb női mellékszereplőnek járó díj), de háromszor haza is vihette magával a kitüntetést. A színésznő születésnapja alkalmából most felidézzük az 5 legemlékezetesebb alakítását:

5. A Vaslady

Meryl Streep Oscar-díjat nyert Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök szerepéért Phyllida Lloyd 2011-es filmjében. Az igencsak megosztó politikust a színésznő emberséggel mutatja be, legyen szó politikai győzelmeiről vagy miniszterelnökségének végnapjairól.

4. Az ördög Pradát visel

Talán elsőre kicsit komolytalannak tűnhet, de a 2006-os, Az ördög Pradát visel című vígjáték egy zseniális mozifilm, amelynek fő mozgatórugója természetesen Streep, Miranda Priestly szerepében. Erőteljes jelenléte egyszerre félelmetes és izgalmas.

3. A szarvasvadász

Streep első Oscar-jelölését Michael Cimino 1978-as, vietnami háborús eposzáért kapta, mellékszereplőként. Robert de Niro, Christopher Walken és John Cazale mellett az eredeti forgatókönyvben kevés lehetőséget kapott a tehetsége megcsillogtatására, mégis sikerült neki: a színésznő Cazale barátnőjét alakította, és a saját szövegét átírva gondoskodott arról, hogy minél többet láthassák őt a nézők a vásznon.

2. Kramer kontra Kramer

Streep ezúttal haza is vitte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A 70-es években játszódó Kramer kontra Kramer egy házasság története: őszintén és intelligensen ábrázolja egy kapcsolat széthullását, és azt, ahogy a pár két fele ezután újrakezdi az életét.

1. Sophie választása

Streep egy iszonyatos titok terhét cipelő lengyel bevándorlóként nyújtott, 1982-es, Oscar-díjas alakítása megmutatja, hogy miért is olyan kiemelkedően jó színész.

Forrás: Euronews, Fotó: Getty Images