Idén a női előadók veszik át a hatalmat a Sziget Nagyszínpadán

2023. július 30.
A Sziget Fesztivál ismét a krémek krémjéből válogatta nekünk össze a fellépőket, mi pedig el sem tudjuk dönteni, hogy a James Bond főcímdaláért Oscar-díjjal jutalmazott Billie Eilisht, Lorde-ot vagy más világhírű énekesnők dalait hallgassuk idén a Nagyszínpad előtt – vagy éppen mindannyiukét.

Florence and the Machine – Csütörtök 21:15

A Florence and the Machine (másképp Florence + The Machine) angliai indie rock zenekar, aminek Florence Welch énekesnő, Isabella „Machine” Summers, és egy csapat zenész a tagja, akik a háttérzenéért felelősek. Az együttes debütáló albuma, a Lungs 2009. július 6-án jelent meg, és ezután öt hétig második volt a UK Albums Chart listáján. 2010. január 17-én az album az első helyre került, miután 28 egymást követő héten is szerepelt a listán. Az album 2010 októberében már 25. hete szerepelt folyamatosan az Egyesült Királyságban a legjobb 40 album listáján, ezzel ez a lemez vált az egyik legjobban fogyó albummá 2009-ben és 2010-ben. A zenekar második stúdióalbuma, a Ceremonials 2011 októberében jelent meg, és az Egyesült Királyságban első helyen, míg az Egyesült Államokban a 6. helyen debütált.

Idén a női előadók veszik át a hatalmat a Sziget Nagyszínpadán

A Florence and the Machine hangzását többfajta stílus alkotja, például a Rock és a Soul. A Lungs elnyerte a MasterCard British Album díjat a 2010-es Brit Awardson. Az együttest nevezték az 53-ik Grammy-díj-átadón a legjobb új előadó kategóriában.

Mimi Webb – Szombat 17:45

Amelia Anne Webb (született 2000. július 23-án), művésznevén Mimi Webb, brit énekes-dalszerző. A Before I Go és a Good Without című kislemezeiről ismert, amelyek közül az utóbbi a nyolcadik helyen végzett a brit kislemezlistán. 2021 októberében kiadta debütáló EP-jét Seven Shades of Heartbreak címmel, amely a kilencedik helyen végzett az Egyesült Királyságban. Debütáló stúdióalbuma, az Amelia 2023 márciusában jelent meg.

Arlo Parks – Vasárnap 19.15

Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho (született: 2000. augusztus 9.), művésznevén Arlo Parks, angol énekes és dalszerző. Debütáló stúdióalbuma, a Collapsed in Sunbeams 2021-ben jelent meg, és a harmadik helyen végzett a brit albumlistán. A 2021-es Brit Awardson az év albuma, a legjobb új előadó és a legjobb brit női szólóművész jelölést kapta. 2021-ben elnyerte a legjobb albumnak járó Hyundai Mercury-díjat.

Caroline Polachek – Hétfő 17:30

Caroline Elizabeth Polachek (1985. június 20.) amerikai énekes, producer és dalszerző. A Connecticutban nevelkedett Polachek társalapítója volt a Chairlift indie pop együttesnek, miközben a Coloradói Egyetemen tanult. A duó a 2000-es évek végének brooklyni zenei életéből emelkedett ki a Bruises című slágerrel. A bandában eltöltött időt követően Ramona Lisa és Caroline szólóprojekteken dolgozott, mielőtt a Chairlift 2017-es feloszlása után saját neve alatt kezdett karriert. Debütáló stúdióalbuma, a Pang (2019) avant-pop hangzású volt, és kritikai elismerést kapott. 2023-ban Polachek kiadta a Desire, I Want to Turn Into You című stúdióalbumot, amely szintén nagy sikert aratott. Polachek sokat dolgozott más előadókkal, együttműködött Blood Orange-dzsal, Fischerspoonerrel, Sbtrkt-tel, a Christine and the Queensszel, Charli XCX-szel, Grimesszel és a brit PC Music zenei kollektívával, valamint anyagokat írt Beyoncénak (No Angel).

Lorde – Hétfő 19:15

Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, művésznevén Lorde (ejtsd: mint a „lord” szót; Auckland, 1996. november 7. –) új-zélandi dream pop/indie pop/electronica énekesnő. Zenei karrierje 2009-ben kezdődött, amikor barátjával megnyert egy tehetségkutató versenyt.

Idén a női előadók veszik át a hatalmat a Sziget Nagyszínpadán

Első kiadványa egy 2012-es EP volt, amelyet 2013-ban követett az első nagylemeze, a Pure Heroine. 2017-ben megjelent második stúdióalbuma is Melodrama címmel. 2021. augusztus 20-án jelent meg harmadik nagylemeze, a Solar Power. Neve a „lord” szóból származik, amelyet „szuper menőnek” talált, de úgy érezte, hogy a lord szó „túl férfias”, ezért hozzátett egy e betűt, hogy „nőiesebb” legyen. 

girl in red – Kedd 19:30

Marie Ulven Ringheim (Horten, 1999. február 16. –) norvég énekes-dalszerző és lemezproducer, főleg a girl in red nevű indie pop projektéről ismert. Első kislemezei, a Chapter 1 (2018) és Chapter 2 (2019) témájukban főleg a mentális egészséget és a romantikus kapcsolatokat dolgozták fel, ezeket a korai munkákat még a saját hálószobájában vette fel. Debütáló stúdióalbuma, a 2021-ben kiadott If I Could Make It Go Quiet a kritikusok és a hallgatók körében egyaránt népszerűnek bizonyult; háromszor nyerte el vele a norvég Grammy-díjként emlegetett Spellemannprisen díjat. Az amerikai Paper magazin „queer ikonnak” nevezte az énekesnőt, a The New York Times pedig egyenesen a „gitárzene világának egyik legfrappánsabb és legizgalmasabb énekes-dalszerzőjeként” említi. 2021 januárjában az I Wanna Be Your Girlfriend (2017) és a We Fell in Love in October (2018) című kislemezei arany minősítést kaptak az Egyesült Államokban.

Billie Eilish – Kedd 21:15

Billie Eilish Pirate Baird O’Connell (Los Angeles, Kalifornia, 2001. december 18.–) Oscar-díjas, hétszeres Grammy-díjas, Golden Globe-díjas amerikai énekesnő és dalszerző. 2015-ben lett először ismert, mikor 14 évesen SoundCloud-on kiadta Ocean Eyes című kislemezét. A dalt testvére, Finneas O’Connell írta, akivel azóta is együtt dolgozik zenéin. A debütáló középlemeze, a Don’t Smile at Me (2017) megjelenésekor kisebb sikernek örvendett, de 2019-ben sleeper hit lett. Az EP nyolc kislemezt, illetve a Hostage című dalt tartalmazza.

Debütáló stúdióalbuma When We All Fall Asleep, Where Do We Go? címen jelent meg 2019 márciusában és a Billboard 200, illetve a UK Albums Chart első helyén debütált. 2019 legtöbbet eladott albuma lett. Az albumról hét kislemez jelent meg, közülük az ötödik, a Bad Guy lett Eilish első és eddigi egyetlen dala, amely elérte a Billboard Hot 100 első helyét. 2020-ban felvette a Nincs idő meghalni James Bond-filmnek főcímdalát No Time to Die címen, amely első helyet ért el a brit kislemezlistán, az énekes első dala, amelynek ez sikerült. A Bad Guyon kívül az Everything I Wanted, a My Future, Therefore I Am és a Your Power című kislemezei mind elérték a slágerlisták tíz legjobb helyét az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is. Utóbbi három és a Lost Cause, NDA, illetve az albummal azonos című dalai Eilish Happier Than Ever nevezetű második nagylemezén hallhatók.

Több elismerést is elnyert, többek között hét Grammy-díjat, két AMA-díjat, két Guinness Világrekordot, három MTV Video Music Awards-díjat és egy Brit Award-ot. A legfiatalabb előadó, aki elnyerte mind a négy fő Grammy-kategóriában (Legjobb új előadó, Az év felvétele, Az év dala, Az év albuma) a díjat egy évben. 2019-ben a Time magazin helyet adott neki a Time 100 Next listáján. A digitális éra 26. legtöbb minősítést elnyerő előadója az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) szerint.