Felkavaró és elgondolkodtató filmek, amik súlyos erkölcsi dilemmákat boncolgatnak

2023. szeptember 03.
Létezik egyáltalán jó és rossz döntés? Te mit tettél volna a főhősök helyében?
Felkavaró és elgondolkodtató filmek, amik súlyos erkölcsi dilemmákat boncolgatnak

Kevés film tud egyszerre izgalmas, szórakoztató és elgondolkodtató lenni, úgy, hogy közben a nézőknek az igazságérzetét is folyamatosan próbára teszi. A következő 5 filmnek azonban sikerült a lehetetlen: olyan súlyos erkölcsi kérdéseket, dilemmákat feszegetnek, amiktől garantáltan nem lesz majd nyugtod a stáblista lepörgése után sem.

Utazók

 

Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át utazik az űrben, hogy az utasok egy távoli bolygón új életet kezdhessenek. Az emberek az út alatt biztonságosan lefagyasztva alusszák krio-álmukat, egészen addig, amíg egy hiba nem csúszik a programba és egy Jim nevű utas hibernációs ágya el nem romlik. A hiba miatt a férfi a tervezettnél 90 évvel korábban ébred fel, és egyes-egyedül kezdi el élni az életét az űrhajón. Néhány hónap után egyre depressziósabbá válik, ezért végül egy nagyon súlyos döntésre szánja el magát: hogy ne legyen tovább magányos, felébreszt egy másik utast, a szép és művelt Aurorát – akinek azt hazudja, hogy ő is egy hiba miatt ébredt fel.

Bár a készítők valójában nem erre az erkölcsi dilemmára húzták fel a film sztoriját, a mozi megjelenése után a rajongókat mégiscsak ez a szál mozgatta meg a leginkább. Te mit szóltál Jim döntéséhez, szerinted mit kellett volna tennie? Mennyire erkölcsös lépés felébresztenie és magához láncolnia egy másik embert és ezzel gyakorlatilag arra ítélnie, hogy egy űrhajón élje le az életét?

Ryan közlegény megmentése

 

A sztori a normandiai partraszállás idején játszódik a második világháborúban, amikor is John H. Miller százados a megmaradt hét fős osztagával egy veszélyes küldetést vállal be: elindulnak megmenteni egy James Francis Ryan nevű közlegényt, akinek az értesülések szerint mindhárom bátyja egyszerre esett el a háborúban, így ő az utolsó férfi sarja a családjának.

Az osztagnak Ryan közlegény miatt vissza kell térnie a frontra, ez az ötlet pedig, talán érthető módon, nem nyeri el minden katona tetszését. Hiszen miért is kellene kockáztatniuk saját biztonságukat, csak azért, hogy segítsenek egy olyan férfinak, akit nem is ismernek? Vajon minden életet érdemes megmenteni? És ha igen, milyen áron?  Ezzel kezdődik el az az erkölcsi dilemma, amely a Ryan közlegény megmentésének középpontjában áll.

Hideg nyomon

 

Eltűnik a Boston melletti Dorchesterből egy négyéves kislány, akit a rendőrség hiába keres, nem tudnak a nyomára akadni. Az elkeseredett szülők ekkor felbérelnek két magándetektívet, Patrick Kenzie-t és Angie Gennarót, akik mellesleg házasok is. Ahogy az ügy egyre bonyolultabbá válik, a nyomozás nem csak a helyi közösség mindennapjait zilálja szét, de a házaspár kapcsolatára is rányomja a bélyegét. Az igazi sokk azonban a film vége felé jön el, amikor az ügy megoldása egy súlyos erkölcsi dilemma elé állítja Patrickot. Mi van akkor, ha valójában nem is létezik jó döntés, mert már maga a szó is üressé, használhatatlanná vált? Létezik-e fekete-fehér, jó és rossz a világban? A szívünkre vagy az eszünkre kellene hallgatni? Ez után a film után garantáltan azon fogsz gondolkozni, hogy vajon te magad mit tettél volna a főhős helyében…

Fogságban

 

Két fiatal lány eltűnik Pennsylvania államban, és bár a gyanúsítottat hamar letartóztatják, végül a rendőrségnek bizonyítékok hiányában szabadon kell engednie. Ekkor az egyik kislány apja úgy dönt, hogy saját kezébe veszi az ügyet és gyakorlatilag elrabolja a gyanúsítottat, hogy vallomást kényszerítsen ki belőle. És hát pont ez az önbíráskodás az, ami több morális kérdést is felvet: mi történik, ha a törvény nem tud igazságot szolgáltatni? Létezhet-e olyan helyzet, amikor elfogadható, hogy egy állampolgár a törvényt kijátszva saját maga próbáljon meg igazságot szolgáltatni? Te meddig mennél el, csak hogy megmentsd egy szeretted életét?

Lavina

 

A történet a francia Alpokban indul, ahol egy harmincas éveik végén járó férj és feleség a gyerekeikkel éppen a sívakációjukat tölti. A vakáció egyik napján a család leül ebédelni a teraszon, amikor megpillantanak egy feléjük tartó lavinát. A férj először nem veszi komolyan a dolgot, azt mondogatja, hogy csak egy mesterséges lavináról lehet szó, amit a szakemberek kontrollálnak – ám amikor a lavina eléri a teraszt, kiderül, hogy a veszély nagyon is valós. A férj erre fogja a kesztyűjét és az Iphone-ját, felpattan az asztaltól és azonnal elmenekül – hátrahagyva a feleségét és a két gyerekét, akik hiába kiabálnak segítségért. Bár szerencsére egyikőjüknek sem esik baja, a férfi viselkedése mindenkiben mély nyomokat hagy. A film ezután ennek a pár perc alatt lezajlott minidrámának a következményeit boncolgatja: vajon erkölcsileg elítélhető-e a férj a cselekedete miatt? Ettől ő rossz ember lett? Mi mit tennénk egy hasonló helyzetben? Mentenénk a saját életünket, vagy előbb a szeretteinkről gondoskodnánk?

Fotó: Imdb