Ezek a legjobb szomorú filmek, ha egy kiadós sírásra vágysz

2023. augusztus 30.
Szívbe markoló drámák, fájdalmas romantikus történetek, könnyfacsaróan szép befejezések – mutatjuk a legszebb szomorú filmeket, amik bármikor segítenek, ha egy kiadós sírásra volna szükséged.

Blue Valentine

Nincsen fájdalmasabb, mint elengedni egy igazi nagy szerelmet, még akkor is, ha tudjuk, hogy a kapcsolat már nem működik. A Ryan Gosling és Michelle Williams főszereplésével készült melankolikus dráma egy párkapcsolat történetét mutatja meg a legboldogabb és legmélyebb pillanatokon át vezetve a szerelem megmentéséért való utolsó küzdelemig.

A sziget szellemei

Martin McDonagh fanyar tragikomédiája a 2022-es év egyik nagy dobása volt – nem véletlenül. A végtelenül klausztrofób és ingerszegény térben játszódó történet – melyet végig beárnyékol az 1923-as ír polgárháború jelenléte – egy barátság végét mutatja be, egyúttal a közeg légüres, lehetőségek nélküli teréről is beszél. Bár A sziget szellemei inkább nyomasztó atmoszférát tart fenn, Colin Farrell hősének naiv elkeseredettségén nem lehet nem könnyezni.

Lelki ismeretek

Ez a 2020-as Pixar-mese a stúdiótól megszokott módon profi módon nyomogatja az érzelmi reakcióink gombjait. A 3 Oscar-díjat is elnyert történetben a Jamie Foxx hangja által életre keltett jazz-zenész épp nagy áttörése előtt szenved halálos balesetet, de nem fogadja el a sorsát – mindenáron szeretne visszatérni az életbe. Kalandos útján egy cinikus lélek is elkíséri, akinek a zseniális komika Tina Fey adja a hangját.

Pieces of a Woman

Már hosszabban is írtunk Mundruczó Kornél nagy port kavart drámájáról, ami egy szülés körüli tragédia történetét meséli el. A Shia Labeouf és Vanessa Kirby főszereplésével készült film nemcsak egy anya legmélyebb gyászát mutatja be kíméletlen őszinteséggel, de arról is beszél, hogyan zilál szét egy kapcsolatot az egész életünket átformáló tragédia, és hogy milyen továbblépési utak lehetségesek az elképzelhetetlen után.

A régi város

Lee Chandler (Casey Affleck) hirtelen kénytelen kilépni saját élete megfagyottságából, mikor kiderül, hogy bátyja halála előtt őt jelölte meg kamaszfia gyámjául. Lee visszatér a tengerparti kisvárosba, hogy megpróbáljon kapcsolódni unokaöccsével, Patrickkel, de közben saját múltjával és bénító depressziójával is szembe kell néznie. 

Csillagainkban a hiba

Valljuk be, viszonylag olcsó húzás halálos betegséggel küzdő fiatalok szerelmével könnyeket facsarni, de kétségkívül működik a dolog. A Csillagainkban a hiba az azonos című népszerű bestseller filmes adaptációja, ami épp olyan fájdalmasan és meghatóan mutatja meg a rákbetegségben szenvedő fiatalok kapcsolatát, mint John Green híressé vált kötete.

Alabama és Monroe

Ez a zseniális bluegrass zenével fűszerezett belga dráma egyszerre szól a hatalmas szerelem mindent elsöprő erejéről, és arról, mennyire kevésnek bizonyulhat még ez is olyankor, amikor egy pár a legnagyobb fájdalmat, egy gyermek elvesztését éli meg. Elise Istenhez fordulna lánya elveszítése után, férje, Didier a tudományt hibáztatja, de fájdalmuk hiába közös, mégsem tudnak igazán osztozni benne. Felix Van Groeningen filmje nem egyszerűen szomorú, hanem kifejezetten nehezen emészthető, a lelket megviselő darab.

Forrás: VogueUK