Filmek, amiket nagyon vártunk, de végül csalódnunk kellett bennük

2022. december 27.
Olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amik történetük, rendezőjük vagy a bennük szereplő színészek miatt nagyon felcsigáztak minket annak idején, amikor azonban végre megnézhettük őket, óriásit kellett csalódnunk.

Fekete telefon

filmek-csalodas-lista

Nem mai darab, de a Sinister a horrorfilmek azon kis csoportjába tartozik, amiken tényleg tudtunk borzongani, és nem csak frászt kaptunk a hirtelen érkező hangeffektektől, úgyhogy kíváncsian vártuk, Ethan Hawke legközelebb mivel rukkol elő a műfajban. A Fekete telefonban egy szadista gyilkos a pincéjében tart fogva egy kisfiút – pontosabban van még egy kis csavar a történetben, de azt nem áruljuk el –, és hiába nem várunk a horroroktól bonyolult sztorikat, ezt azért nagyon kevésnek éreztük. Egyik kedvenc színészünk sajnos egy teljesen kiszámítható sztorira pazarolta a tehetségét.

Jurassic World: Világuralom

filmek-csalodas-lista

Úgy alakult, hogy ezer éve nem láttunk már Jurassic Park-filmet, és teljesen belelovaltuk magunkat, hogy egy újabb dinós kalanddal igazi, nagybetűs moziélményben lesz részünk. Ennél jobban nem is eshettünk volna pofára: ezúttal majdnem két és fél órán át kellett néznünk egy olyan Jurassic-filmet, ahol maguk a dinoszauruszok háttérbe szorulnak, van viszont egy csomó felesleges emberi főszereplő, sőt valamiért még óriássáskák is (?!). Persze jó volt látni a Spielberg-filmből ismerős színészeket, de ez is csak azt juttatta eszünkbe, hogy jobb ötlet lett volna inkább újranézni az eredetit.

Az Adam-projekt

filmek-csalodas-lista

Azt gondoltuk, ha a Stranger Things egyik rendezője megint a nyolcvanas évekhez nyúl ihletforrásként, abból csak valami jó sülhet ki, ráadásul az időutazós történet is ígéretesnek tűnt. Az Adam-projekt alapötlete még egyedinek is látszott: egy 2050-ből származó időutazó pilóta összeáll tizenkét éves önmagával, hogy legyőzzenek egy gonosz nagyvállalatot, és megmentsék a jövőt. Az imént említett sorozat készítői úgy tudtak nyúlni ismerős elemekhez, hogy azokból valami nagyon is maradandót hoztak létre, a film alkotói viszont csak simán újrahasznosítanak egy csomó mindent, olyasmit hozva létre, amit már két nappal később is alig tudunk felidézni.

Amszterdam

filmek-csalodas-lista

Christian Bale, Margot Robbie, Robert De Niro, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Taylor Swift… nem is soroljuk tovább, ilyen sztárparádé mellett egyértelmű volt, hogy ott leszünk a premiernapon a moziban. De el nem tudjuk képzelni, ezek a színészek miért adták a nevüket egy ilyen produkcióhoz. A sztori a harmincas években játszódik, a középpontjában egy belgyógyász áll, aki egy barátjával belekeveredik egy gyilkossági ügybe, a szálak pedig az arisztokrácia köreibe vezetnek. Eleve hihetetlenül túlbonyolított a film, amit talán még meg is bocsátanánk valahogy, de azt nem, hogy szinte mindenki úgy játszik benne, mint egy rossz szilveszteri kabaréban. 

Vaksötét 2.

filmek-csalodas-lista

A Vaksötét című thriller/horror frappáns alapötletével és ügyes megvalósításával lenyűgözött minket annak idején, így a második rész kiemelt helyen szerepelt a várólistánkon. Arra nem számítottunk, hogy már az elejétől fogva rosszul fogjuk érezni magunkat: kutyabarát, a lányát védő hős apát csináltak abból a vak férfiból, akiről az első filmből megtudtuk, hogy az egyik nőáldozatát hónapokon át bezárva tartotta. Aki látta az eredetit, az ettől az olcsó manipulációs kísérlettől valószínűleg hamar félbehagyja a filmet, de aki nem, az is csak néhány kreatív pillanatnak örülhet, és egész biztosan nem kap kedvet a régi filmhez.

A szürke ember

filmek-csalodas-lista

Nem járhatunk rosszul, ha közös filmben látjuk Ryan Goslingot és Chris Evanst, gondoltuk, de rég tévedtünk ekkorát. A szürke ember című filmben az előbbi egy CIA-ügynököt alakít, akit a megbízói el akarnak tenni láb alól, és ehhez az utóbbi alakította pszichopata halálosztót bérelik fel. Ha lehet hinni a híreknek, a Netflix kétszázmillió dollárt költött a filmre, úgyhogy végképp minden adott volt egy tízpontos kikapcsolódáshoz, ehhez képest szappanoperákat idézően bárgyú karaktereket kaptunk harmatgyenge párbeszédekkel, és olyan követhetetlen akciójeleneteket, amiktől aztán szó szerint megfájdult a fejünk. Ennél csak jobban lehetett volna elkölteni ennyi pénzt.

Olvass tovább!