Európai Filmdíjra jelölt izgalmas filmeket nézhetünk a magyar mozikban

2023. november 12.
Az Európai Filmakadémia bejelentette az Európai Filmdíj idei jelöltjeit. A három díjra jelölt Zöldhatár, a két díjra jelölt Én vagyok a kapitány, valamint az egyaránt egy-egy díjra felterjesztett A fattyú, a Tűzvörös égbolt, a Négy nővér és a Robotálmok is a magyar mozikba kerül a Vertigo Média forgalmazásában.

A lengyel Agnieszka Holland Zöldhatár című filmje a legjobb film, rendezés és forgatókönyv kategóriában kapott jelöléseket. Az alkotás világpremierje a világ legrégebbi filmfesztiválján, az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film négy díjat, közte a zsűri különdíját kapta meg. A film hatalmas érdeklődés mellett került a lengyel mozikba, ahol hetekig vezette a mozis toplistát. A Zöldhatárban bevándorlók egy csoportja a lengyel-belorusz határon keresztül igyekszik Lengyelországba jutni. Az alkotás várhatóan májusban kerül a magyar mozikba.

Európai Filmdíjra jelölt izgalmas filmeket nézhetünk a magyar mozikban

Zöldhatár

Két díjra, a legjobb film és legjobb rendezés Európai Filmdíjára jelölték az Én vagyok a kapitányt. Az olasz kultrendező, Matteo Garrone legújabb alkotásának világpremierje szintén a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film elnyerte a legjobb rendezés díját és teljesen példátlan módon tizenegy további különböző elismerést kapott Velencében. Az Én vagyok a kapitány Olaszország Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. A homéroszi ihletésű mesében két fiatal kalandos útra indul Dakarból, hogy eljusson Európába. Az Én vagyok a kapitány várhatóan februárban kerül a magyar mozikba.

A legjobb színész kategóriában kapott jelölést a dán A fattyú, Nikolaj Arcel új filmje. A díjra a film főszereplője Mads Mikkelsen, a skandináv mozi legnagyobb színésze esélyes. A fattyú világpremierje is a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, és az alkotás Dánia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. A megtörtént eseményeket feldolgozó alkotás Ludvig Kahlen kapitányról szól, aki a király megbízásából jólétet és elismerést akar szerezni Dánia sivár, terméketlen vidékén a 18. században. A fattyú várhatóan február 1-jén kerül a magyar mozikba – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

Európai Filmdíjra jelölt izgalmas filmeket nézhetünk a magyar mozikban

A fattyú

Szintén a legjobb színész kategóriában jelölt a Tűzvörös égbolt (Thomas Schubert). Rendezője, Cristian Petzold a kortárs német film egyik legjelentősebb alkotója, legújabb, Tűzpiros égbolt című drámája az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a második legfontosabb elismerést, a zsűri nagydíját érdemelte ki. A párkapcsolati dráma négy emberről szól, akik egy balti-tengeri nyaralás során bent rekednek egy házban, miután a környéken tomboló erdőtüzek miatt csapdába kerülnek. A Tűzpiros égbolt várhatóan januárban kerül országszerte a magyar mozikba.

A Robotálmok Sara Varon kultképregényének animációs feldolgozása, amely a legjobb európai animációs film kategóriában kapott jelölést. A film világpremierje a világ legrangosabb animációs filmfesztiváljának versenyprogramjában volt, ahol a Robotálmok a legjobb film díját érdemelte ki. A Robotálmok egy robot és egy kutya különös kalandjait mutatja be New Yorkban. A többszörösen díjazott animációs film a magyar mozikban várhatóan februártól lesz látható országszerte.

Európai Filmdíjra jelölt izgalmas filmeket nézhetünk a magyar mozikban

Robotálmok

A Négy nővér a legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes az Európai Filmdíjra. Tunézia Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában, de francia közreműködéssel készült, így lehetett Európai Filmdíj-jelölt. A Négy nővér világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás versenyprogramban kapott helyet. A Négy nővér végül a legjobb dokumentumfilm díját érdemelte ki az ’A’ kategóriás filmfesztiválon. Az alkotás megrázó családi tabló egy anyáról, akinek négy lánya közül kettő eltűnik, és a családi intimitást a rendező két színész felkérésével eleveníti fel, akik kipótolják az eltűnt testvérek által hátrahagyott űrt. A Négy nővér február 8-tól látható országszerte az artmozikban.

A 36. Európai Filmdíj-átadó ünnepséget december 9-én rendezik meg Berlinben.