Negyvenes nők sztereotípiáit és az öregedést feszegeti a MILF

2023. november 18.
„Használt nő gyerekkel, érdekel? Mos, ápol, házit ír, kényeztet! Önironikus este, élveboncolás szóközökkel, szerepjátékokkal a valóság elfogadásáért. Az ember erotikus megtestesülése és tárgyiasulása. Erősebb vagy, mint az anyád szégyenérzete? Gyere és nézz szembe múló valóságommal! Hörpints fel! Használj! Hasznosíts újra! Nézz! Hallgass! Nincs mitől tartani, az anyád is lehetnék! Ki mondta, hogy anya csak egy van!?...” – olvastuk a mű kihívó ajánlóját, naná, hogy minket is magával rántott! A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban jártunk a Füge Produkció MILF című előadásán.
Negyvenes nők sztereotípiáit és az öregedést feszegeti a MILF

Pető Kata és Rohonyi Barnabás főszereplésével jelenik meg a színpadon a 43 éves Eszter és a 25 éves Isti nagy korkülönbségű kapcsolata, amelyet – elsősorban, de nem csak – az idősebb nő szempontjából számtalanszor a való életben is meg- és elítélnek. A pellengérre állított negyvenes nőkkel kapcsolatos sztereotípiák felvetésére, és  – nem rejtett szándékkal – egyúttal feloldására is vállalkozik a Staféta-díjas mű.

Negyvenes nők sztereotípiáit és az öregedést feszegeti a MILF

Erős kezdésként, kutyavonyítást imitáló, korosodó nő jelenik meg Dorothy Ózból kölcsönvett piros lakk tűsarkújában, aki kölyökkutyát szeretne, méghozzá fiút. És ahogy ezt a darabban azonnal le is fordítják „mentol” nyelvről, ez nem jelent mást, mint azt, hogy ez a nő egy kurva. 

A jelmeztervezőként is aktív Pető Kata ötletét a Fleabag című sorozat inspirálta, de az inspiráció hamar ráébresztette az alkotót egyéni mondanivalójának bemutatására, melyből – lényegében saját életének történeteiből szemezgetve – megszülethetett a MILF című darab.

De mit is jelent a milf valójában?

Eredetileg a pornófilmek egyik kategóriáját jelöli, többnyire 35 pluszos, szexi anyukára utal, tehát egy milf nemcsak anya, de minimum 35 éves és elég jól is néz ki. Ezzel máris a műben is alaposan körbejárt vékony jég széléhez érkeztünk, szinte érezhetően összekeverhető a milf státusz egy olyan bókkal, amit a fenti feltételeket akarva-akaratlanul teljesítő nők bélyegként kaphatnak meg és sok esetben ténylegesen meg is kapják azt.

Negyvenes nők sztereotípiáit és az öregedést feszegeti a MILF

A milf kategória aktualitását és önreflexív jellegét mi sem hitelesíti jobban, mint a tény, hogy a főszereplők a való életben is egy párt alkotnak és teljességében nap mint nap élhetik meg a korkülönbség, a milfség és az együtt öregedés összes küzdelmét. 

A színdarab egyszerre és transzgenerációsan jeleníti meg a negyvenes anyákkal szemben támasztott elvárásokat, a nők öregedésének folyamata során átélt szégyent és az elmúláshoz kapcsolódó félelmeket. A függetlenséget is központba állító mű a helyzetek és női szerepek (lány, anya, társ, beosztott) és az ezek mögött megbúvó ember olykor komikus sokszínűségén keresztül, klasszikus és komolyzenei aláfestéssel is segíti az átkeretezés folyamatát, a transzformációt, hogy a ciki milfségből a menő milfség felé tekintsünk.

Fotó: Gulyás Dóra