Heti kultkedvenc: Szeretetkert, ahol a színpadon életre kelnek a kapcsolati traumáink

2023. november 02.
Mit tesz velünk a kapcsolatban, ha az eredeti családunk mintájában megjelenik az a sorskönyvi üzenet, hogy „Ne légy önmagad!”, „Ne érezz!” vagy „Ne légy gyermek!” egy olyan konfliktusnál, hogy „miért nem mosogattál vagy pakoltál el”? Hogyan kelnek életre mindezek bennünk és húzzák be ugyanazt az élményt, amelyben korábban részünk volt? És hogyan távolodunk el néha fényévekre egymástól emiatt? Dr. Piczkó Katalin Szeretetkert Színházában jártunk, ahol szórakozva tanultunk egymásról és önmagunkról.

A béke megteremtése önmagunkban kezdődik. Saját játszmáink, sorskönyvi mintáink felismerésével. Hol közel, hol távol kerülünk egymástól. De miért? És mitől változik mindez? Hogyan alakul át az intimitás, a közelség és távolság relációja és hogyan jelennek meg az eredeti családunkból származó sorskönyvi forgatókönyvek a párkapcsolatunkban? 

Piczkó Kati Szeretkert című könyvével indult az egész. A könyv töretlen sikere további alkotásra ösztönözte a pszichiáter, coach és párkapcsolati szakértő írónőt, és hívta életre a Szeretetkert improvizatív színházi bemutatókat is, amelyek célja, hogy közös erővel, játszva-nevetve tanuljunk önmagunkról és egymásról.

Szereplők: Balla Eszter, Hevér Gábor, Schell Judit, Szervét Tibor

A „társas-játékban” a közönség is aktív részesévé válhat a párkapcsolatainkról szóló forgatókönyvek alakulásának. Szokásos zsákutcák kelnek életre, és a rögtönzött jelenetek segítségével görbe tükrön keresztül ironikusan, ugyanakkor nagyon is valóságosan láthatunk rá önmagunkra, hogyan is viselkedünk a (pár)kapcsolaton belül.

A színműben feldolgozott, hétköznapok során elhangzó párbeszédek természetességét és életszerűségét hangsúlyozza a színészek és maga az ötlet megálmodója, Piczkó Kati rögtönzött előadása, az egyszerre spontán és szemünk láttára kiforró jelenetek. Mintha csak egy adrenalinnal túlfűtött főpróbába csöppennénk bele, hiszen még a szereplők közti szerepfelosztás is élőben, a nézők szeme láttára történik.

Az amúgy is mélyen magunkba nézésre késztető jeleneteket a játékmester számos pszichológiai definícióval és azok magyarázatával, valamint konfliktuskezelési technikákkal tarkítja, így a színmű egyszerre nyújtja a színház és a tanulás-oktatás összhangjában lubickoló pszicho műfaj élményének remekét. A kiváló színészek valóságos és hozzánk hasonló nehézségekkel küzdő emberekké, a párkapcsolati konfliktusok még érthetőbbé, a kezelési, megoldási lehetőségek még elképzelhetőbbé válnak a színpadon és a legváratlanabb pillanatokban kitörő közös nevetések, a beszólások spontaneitása nemcsak fűszerezi, de oldja is a vénánkon izgatottságunk miatt kitapintható hasonlóságot saját életünkkel és helyzeteinkkel.

Játékmester: Piczkó Katalin

Piczkó Kati a Szeretetkert című könyvében több példával világít rá a párkapcsolati téma összetettségére: „Egy egyszerű önismereti játék: vegyünk néhány kavicsot a kezünkbe, és meséljünk róluk! Melyik szimpatikus és melyik nem? Mi alapján döntünk? Vajon miért értékeljük éppen úgy? …Nem tudunk a kavicsról úgy beszélni, hogy ne vigyük bele valamilyen módon önmagunkat. Belső tartalmainkat folyamatosan belevetítjük, projektáljuk a külső világ észlelésébe, értelmezésébe. Ez a folyamat teljesen tudattalanul zajlik bennünk. Ugyanazt tesszük a másik emberrel is, mint amit a kaviccsal. Nem tudjuk őt magát látni, csak magunkon keresztül.”

A színdarab saját párkapcsolati gubancainkat tolja az arcunkba, teljes meztelenségünkben láthatjuk magunkat kapcsolataink diverz dinamikájában. A gubancok üzenete mégsem az, hogy megoldásuk nehéz vagy olykor jócskán fáradságos, sokkal inkább az, hogy elkerülhetetlen, sőt érdemes bátorságot gyűjteni ahhoz, hogy igenis eddzük saját asszertivitásunkat, hisz a kapcsolatok működésének origója a kommunikáció maga és annak mikéntje.

A játékmester zseniális megoldása, hogy a darab egyszerre foglalkozik a párkapcsolati témák felvetésével és azok kezelési lehetőségeivel, így akár a színmű alatt a kommunikáció mestereivé válhatunk, vagy ráléphetünk az oda vezető útra. 

Fotó: Tolerance Training Kft.

A Szeretetkert Színház következő előadásairól ITT találsz infót!