Megnyílt a Radnóti Színház és Csoszó Gabriella fotókiállítása

2024. március 30.
Elég címmel nyílt meg 2024. március 20-án Csoszó Gabriella és a Radnóti Színház nagyszabású kiállítása az Eötvös10 Pince Galériában. A tárlaton 18 színész 16 ügyének összesen 110 fotóját tekinthetik meg az érdeklődők egészen április 28-ig. Az ügyek fontosságát hangsúlyozva a következendő hetekben szakmai beszélgetéseket és színész-tárlatvezetéseket is tartanak. A fotográfiák megvásárlásával pedig a Radnóti Színházat és 16 civil szervezetet támogatják a gyűjtők.
Megnyílt a Radnóti Színház és Csoszó Gabriella fotókiállítása

A HBLF Sokszínűségi díjat nyert, Csoszó Gabriella fotográfus által készített fotósorozat-kampányban a Radnóti Színház színészei állást foglaltak a számukra is fontos társadalmi kérdésekben, ezzel is ráirányítva a figyelmet közös, ám megoldásért kiáltó problémás ügyeinkre.

A kiállítást a Radnóti Színház színészeinek rövid előadása, ügyeik melletti kiállása és kiáltása nyitotta meg, ezt követően Kováts Adél, a színház igazgatója köszöntötte a résztvevőket: „Ma, amikor minden olyan sérülékeny, még könnyebben rostálódnak ki környezetünkből és figyelmünkből dolgok, ügyek, emberek – sokszor épp a legsérülékenyebbek. Nekünk, akik reflektorfényben állunk, lehetőségünk, és ezért felelősségünk is a valósághoz az éleslátást választani, és közelebb hozni, kinagyítani, felhangosítani ezeket a problémákat: szeretnénk egy figyelemfelhívó fotókampánnyal is kiállni fontos ügyek mellett.”

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország elmúlt néhány évtizedes története nem a pártpolitkusok sztorija, hanem mindannyiunk küzdelmének története, amit rengeteg ember folytat nap mint nap, hogy normálisan élhessen, tanulhasson és dolgozhasson. Vannak ezek között az emberek között hírességek, politikusok, kamaszok, felnőttek, egészségesek és betegek, egy dolog azonban összeköti őket: van céljuk, amiért hajlandók harcolni. Azt gondolom, hogy a művésznő képei ezeket a küzdelmeket örökítik meg. Olyan embereket, akik nem feltétlenül érték el a céljukat, de kiálltak magukért és a közösségükért. Ezeknek a sikereknek és kudarcoknak a története valóságos képet fest az elmúlt egy-két évtizedes történetünkről.”

Végezetül Liptay Gabriella, a KPMG marketing- és kommunikációs igazgatója többek között ezekkel a gondolatokkal zárta a megnyitót: „… a polikrízis jelenségeit észleljük, sok a nehezen érthető és elviselhető téma és számos elhanyagolt, magára hagyott üggyel kell egyszerre szembesülnünk nap mint nap. A kultúrának ilyen időszakokban különösen komoly szerepe lehet, hiszen erős közösségteremtő ereje van a szórakoztatás mellett: fontos üzeneteket közvetít, elgondolkodtat, tükröt mutat, szolidaritást, közösséget formál. A Radnóti e kollaborációs projektje unikális, hiszen egy színház karol fel közéleti, társadalmi témákat, ráadásul szélesebb platformú együttműködésben. Köszönjük, hogy ti ebben is élen jártok és elkalauzoltok minket a világban. Tartalmas együttlétet, közel kerülést, gondolkodást és tenni akaró hangulatot kívánunk mindenkinek! Ebből sose legyen elég.”

A kiállítás ideje alatt egyes ügyeket fókuszba helyezve szakmai beszélgetéseket szervez a Radnóti, valamint színész-tárlatvezetésekkel is készülnek. Március 26-án, kedden Sodró Eliza, április 4-én, csütörtökön Pál András, április 8-án, hétfőn Csoszó Gabriella, április 16-án, kedden Kováts Adél vezeti a tárlatot 17 órai kezdettel. A szakmai beszélgetések 18:30-kor kezdődnek, ezeken a közreműködő színészekkel a meghívott szakemberek vitatják meg a választott ügyeket. Első alkalommal a bántalmazó kapcsolatok (Sodró Eliza) kerül terítékre március 26-án, április 4-én a roma felzárkóztatás és tehetséggondozás (Pál András), 10-én az akadálymentesség (Kováts Adél), 16-án pedig az oktatás helyzete (László Zsolt).

A kiállított fotográfiák megvásárolhatók, a műtárgyak egyedileg és sorozatban történő értékesítését az INDA Galéria végzi. A kiállításhoz kapcsolódóan készült egy online katalógus műtárgylistával. A fotográfiák mellett az ügyek 16 plakátja is megvásárolható a Radnóti Színház Jegyirodájában. A fotográfiák megvásárlásával a Radnóti Színházat és 16 civil szervezetet támogatják a gyűjtők.

A kurátor Csizek Gabriella, akinek számos rangos kiállítás fűződik a nevéhez, többek között a Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ állandó tárlata. A kiállítás kiemelt szakmai partnere az INDA Galéria, ami közel húsz éve szervez kortárs képző- és fotóművészeti kiállításokat Király utcai lakásgalériájában, az Eötvös10 pedig azonkívül, hogy akadálymentesen is megközelíthető helyet ad a tárlatnak, bekapcsolódott a szakmai beszélgetések és a tárlatvezetések lebonyolításába is. A három VI. kerületi intézmény együttműködésében létrejött rendezvény a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával valósult meg.

Fotó: Czerkl Gábor