Idén is vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája, ahol idén a futball kerül előtérbe

2024. június 02.
Június 22-én, szombaton ismét országszerte várja látogatóit az év legnagyobb kulturális eseménye, a Múzeumok Éjszakája. Az országos rendezvény idei tematikája a „Gólpassz”, ami nem véletlen, tekintettel a 2024-es Labdarúgó-Európa-bajnokságra.
Idén is vár mindenkit a Múzeumok Éjszakája, ahol idén a futball kerül előtérbe

Amellett, hogy számos futballrajongó nyáron elsősorban a foci Eb mérkőzéseit követi figyelemmel, a kiemelt tematika számos asszociációra adhat okot, akár a művészetek terén is. A fociban legtöbben a gólszerzőket tartják nyilván, de az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, ami meghatározhatja a végeredményt.

Általában a művészeti korszakok sem egyik pillanatról a másikra születtek, sokszor jelentős előfutárok határozták meg egy-egy stílus kialakulását, annak műfaji sajátosságait. A kiemelt tematika számos lehetőséget biztosít a feldolgozásra, hiszen több szempontból is megközelíthető egy-egy korszak kialakulásának története, bemutatva annak okait, körülményeit az előfutároktól kezdve a legnagyobb alkotókig.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. A tematika jegyében létrejött tárlatokon és a kapcsolódó programokon bemutatják, hogy egy-egy művészeti stílus hogyan változott, miként alakultak ki új irányzatok, és ezek megalkotóit miképpen inspirálták a nagy elődök. Betekintést nyújtanak egy-egy szakterület fejlődésébe, megmutatják, hogy milyen eszközök, irányok, felfedezések vezettek egy-egy új művészeti irányzat, illetve tudományos terület kialakulásához.

Örök kérdés, hogy merre tartanak a jelenlegi művészeti trendek, a mai alkotók milyen új irányzatok előfutárai lehetnek, különös tekintettel a rohamosan fejlődő technológiára. Ha konkrét választ nem is kaphatunk erre, a „Gólpassz” tematika minden bizonnyal olyan átfogó retrospektív múzeumi környezetet biztosít, amely ez irányú következtetések alapjául is szolgálhat.

A Szent Iván-naphoz legközelebb eső szombaton, az év legrövidebb éjszakáján idén is koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket a múzeumok.

2024-ben a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne Székesfehérvár, ahol számos helyszínen, változatos programokkal várják a látogatókat. A pontos múzeumi kínálatról és az aktuális részvételi feltételekről a weboldalon június első napjaiban már olvashatók részletes információk.

A Múzeumok Éjszakája honlapján helyszín, időpont és programtípus szerint kereshetők az események, valamint mobilalkalmazás segíti a tájékozódást. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban érdekességekkel, információkkal, játékokkal készülnek.