Fiatal magyar rendezők és színészek, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben

2024. június 17.
A magyar filmipar tele van ígéretes tehetségekkel. Az idei Friss Hús magyar versenyprogramjában például számos olyan fiatal rendező és színész mutatkozott be, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben.
Fiatal magyar rendezők és színészek, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben
  • Idén is bemutatkoztak a legjobb magyar és külföldi rövidfilmek a Friss Húson.
  • Animációs és élőszereplős rövidfilmek is szerepeltek a magyar versenyprogramban.
  • Ezekre a fiatal rendezőkre és színészekre érdemes odafigyelni a jövőben.

Idén június elején rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, de a szabadtéri vetítések még a héten is tartottak a fővárosban. A magyar versenyprogramban összesen harmincnyolc film mutatkozott be, köztük élőszereplős és animációs rendezésekkel, elsőfilmes és már nemzetközi fesztiválokon is feltűnő alkotókkal. Most tíz olyan magyar alkotást és alkotót mutatunk be a Friss Hús idei kínálatából, akikre érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

Fiatal magyar rendezők és színészek, akikre érdemes odafigyelni:

1. Füstös, de nem rossz

Mindannyian ismerjük azt a pillanatot amikor a nyár utolsó, izzasztó napján azt kívánjuk, bárcsak sose lenne vége. Janka és Panni már napok óta nem fürödtek, most viszont már több mint fél órája cipelik magukkal a vízzel teli vödröket – amihez a pálinka ad nekik erőt –, hogy végre megmosakodhassanak. De máshogy alakulnak a terveik. Apró, idilli falu, vagyunk is valahol térben és időben, és nem is. Ezért látjuk viszont magunkat Farkas Ágnes Anna alkotásában, a Füstös, de nem rosszban, hiszen ki ne kívánta volna azt, hogy bárcsak örökké tartson a nyár és az első nagy szerelem.

2. Tavasz

Roszik Fruzsina filmje, a Tavasz a magyar versenyprogramban kapott elismerő oklevelet, és nem véletlenül. Zsuzsa, a bútorbolti eladó élete pont olyan, amitől titkon rettegünk: kapcsolódások nélküli és monoton. Egy nap mégis történik valami, ami miatt megkérdőjelezi eddigi döntéseit és ami emlékezteti arra, hogy ő a felelős a saját boldogságáért – ahogy mi mindannyian.

3. Apám fia

Doma és Ádám féltestvérek. Doma szerint az apjuk újra össze akar jönni Ádám anyjával, ezért elhívja őt egy flancos kávézóba, ahol titokban megleshetik őket. Ádám nem hisz neki, de amikor a szüleik megjelennek, egy különös család még furcsább dinamikája bontakozik ki. A testvéreket Kelemen Bence Péter és Ionescu Raul játsszák. Raul a fesztivál Friss Csillaga volt – Sólyom Kristóf szintén a Friss húson bemutatkozó rövidfilmje, a Talált tárgyak főszereplőjét is ő alakította – de mindkét srácon tartsuk rajta a szemünket a jövőben. És persze az Apám fia történetet mesterien felfejtő rendező, Heim Vilmos munkásságát is javasolt követni.

4. Nibiru

Egy fényérzékeny fiú és mozgássérült apja egy lakókocsiban élnek az erdő szélén. Kedvenc közös időtöltésük a csillagles, minden éjszakájukat meteorok és UFO-k keresésével töltik, míg nappal a fiú két ember helyett dolgozik, és gondoskodik az apjáról. Egy nap viszont valami olyan dolog történik, ami döntés elé állítja a fiatalt:  apja mellett marad, hogy ápolja őt, vagy önmagát és a szerelmet választja. A főszereplő Kerekes Marci mellett a rendezőre, Hetényi Mátéra is érdemes lesz figyelni a jövőben.

5. A madár gyermekei

Tudisco Júlia animációs filmrendező (cselekményében és látványában is) A madár gyermekeivel bámulatos fiktív mitologikus történetet alkotott a földi élet kezdetéről és pusztulásáról, két naiv istengyerek szemén keresztül. A lányban lakozik a vad és lelkes teremtő erő, a szelíd, kedves és szorongó kisfiú pedig képes bármit elpusztítani, akár akaratlanul is. Együtt alkotják meg a világot, ami éppen a két különböző, mégis egymást kiegészítő erő harmóniájától lesz csodálatos – egészen addig, amíg meg nem jelenik a Földön az ember.

6. Marcang

Egy fiatal modell érkezik a fotóshoz az éjszaka közepén, és egy egészen különös dinamika bontakozik ki köztük. Vagyis éppen teljesen átfordul ahhoz képest, mint amit várnánk tőle. A szavak valódi sebeket ejtenek, marcangolják az ember lelkét, de valójában a testét is. Komáromy Bese hátborzongató és izgalmas filmje, a Marcang nem engedi, hogy csak egy percre is máshol járjon a figyelmünk Pásztor Dániel alakításán és a történeten kívül, ahol nehéz eldönteni, hol húzódik a valóság és a rémálmok határa. 

7. Pun Intended

Vérünket adni a hazáért – mit jelent ez ma, mit nem és miért gondoljuk, hogy ezt nem tenné meg egy olyan ember is, akit elüldöztek a saját országából? Egy férfi idegeneket bérel fel az apja temetésére, bevándorlók abszurd módon versenyeznek az állampolgárságért, öt ember próbálja a legjobb teljesítményt nyújtani egy véradáson. Jack Turits filmje vicces és szatirikus, de mégis rávilágít a kollektív valóságunk mögött meghúzódó kegyetlenségekre.

8. Hajnal

Emi beszélni szeretne Ádámmal, de a házibuli forgataga egyre távolabb sodorja őket egymástól. Hajnalban mégis megpróbálja összeszedni a bátorságát, hogy bevallja neki, mit érez. Beteljesületlen szerelem egy házibuliban, megragadott pillanat a fiatalságról egy olyan szempontból, amihez mindannyian tudunk kapcsolódni – Kisházy Eszter alkotásában, Pigler Emília főszereplésével.

9. Apád

A legjobb magyar animációs film díját Kühnel Szabó Anita Apád című MOME Anim diplomafilmje kapta. Miklós kudarcként éli meg a fiatalfelnőtt-létet. Baleset éri, aminek következtében a purgatóriumban találja magát, ahol elhunyt, nárcisztikus apja várja, hogy elkísérje Istenhez. A purgatóriumhoz híven az út igazi büntetésnek tűnik.

10. Felfáztam

Zoénak születésnapja lesz, ezt fogják megünnepelni szüleivel, testvérével és barátjával a balatoni családi nyaralóban. Az ünneplés ellenére ez a nap sem sokban különbözik a többitől, legalábbis egészen addig úgy tűnik, amíg Zoé egy egészen meglepő döntésre szánja el magát. Beleznai Márk rendező nem most bizonyította először tehetségét: 2020-ban elsőfilmesként szerepelt a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában az Agapéval. A Friss Hús legjobb női színésznek járó díját pedig a Felfáztam főszereplője, Vetlényi Lili kapta.

Nyitókép: Apám fia