Kvíz: melyik magyar filmben hangzott el a híres mondat?

2024. március 27.
Ikonikus régi filmekből nincs hiány, megannyi szállóigét köszönhetünk a klasszikusoknak. De vajon felismerjük a kvízben, a híres mondatok melyik magyar filmben hangzottak el? Hány jó válaszunk lesz a film kvízen?
Film kvíz 2
  • Valószínűleg mindenki tud legalább egy híres filmes idézetet a kedvenc magyar filmjéből.
  • A film kvízben az a feladatunk, hogy a szállóigévé vált mondatok alapján találjuk ki, melyik régi magyar filmre gondoltunk.
  • Hány jó válaszunk lesz a régi film kvízen?

Napestig sorolhatnánk a kedvenc régi magyar filmjeinket. De vajon emlékszünk még, hogy milyen híres mondatok hangzottak el bennük? Felismerjük a film kvízben a szállóigévé vált idézetek alapján, melyik filmre gondoltunk?

Érdekességek magyar filmekről

Még a legnagyobb filmrajongók számára is van egy sor olyan érdekesség, amit biztosan nem tudtak kedvenc magyar filmjeikről.

1. Hukkle – A film, amiből nem tudnánk idézni a film kvízben

A 2002-ben készült zseniális magyar filmben, Pálfi György Hukkle című alkotásában ugyanis nincs egyetlen dialógus, de még elhangzott mondat sem. Ha valami kuriózumra vágyunk, ami mindamellett, hogy egyetlen szó sem hangzik el benne, teljesen magával ragadja az embert, mindenképp érdemes megnéznünk!

2. A Kontroll forgatása közben Nagy Zsolt füle leszakadt

A film gyalogkakukkos jeleneténél Nagy Zsolt, az egyik főszereplő fejjel belerohant a metró egyik fémoszlopába a szemébe fújt borotvahab miatt. Már önmagában ez is fájdalmas lenne, de a színész a kezével tompította az ütközést, így a csuklóján lévő óra eltört. Ezzel viszont annyira felsértette az egyik fülét, hogy az majdnem le is szakadt. Annyira vérzett a füle, hogy a rendező, Antal Nimród azonnal a sürgősségire vitte Nagy Zsoltot. Végül a színész kérésére benne maradt a jelenet a filmben is.

3. A tanú: tíz évig a dobozban maradt

Bacsó Péter eredetileg 1969-ben forgatta le a kultfilmmé vált A tanút. Felsőbb nyomásra azonban dobozba került, és legálisan csak 1977-ben vetítették le, legelőször a Bányász moziban. Más források szerint viszont csak 1979-től mutathatták be, és akkor is csak amiatt, mert a készítők benevezték a Betiltott Filmek Fesztiváljára. Innen már nem lehetett megállítani A tanút: 1981-ben Cannes-ba is eljutott.

4. A tizedes meg a többiek kivágott mondata

Számos szállóigét adott az utókornak Keleti Márton kultfilmje, A tizedes meg a többiek. Az egyik legizgalmasabb kérdés a filmmel kapcsolatban mégis az, miért vágták ki az egyik jelenet poénját. A film végén, mikor a kommunista Szijjártó tárgyal a szovjet századossal, a többiek pedig fogságban várnak, Molnár tizedes (az utánozhatatlan Sinkovits Imre alakításában) optimistán azt mondja, hogy „Sínen vagyunk!”. 

A film első vágott verziójában, amit moziban is levetítettek, hallani, hogy erre Fekete közlegény (Szabó Gyula) azt feleli, hogy „És mindjárt jön a vonat!”. A további változatokban (a tévésnél, a VHS-nél, a későbbi mozis bemutatóknál) ezt a mondatot egyszerűen kivágták, nem hallani, viszont azt látni, hogy Szabó Gyula színész szája szemmel láthatóan mozog a jelenetnél.

Töltsük ki a film kvízt a híres mondatokkal!

Ha készen állunk a film kvíz kitöltésére, indítsuk el, és nézzük meg, vajon hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni. Tíz idézetet olvashatunk híres magyar filmekből, melyek szállóigévé váltak. De vajon meg tudjuk mondani a kvízben, melyik alkotásból származnak?

Melyik magyar filmben hangzott el a mondat?

Film kvíz Koltai Róbert

A klasszikussá vált magyar filmek rengeteg szállóigével gazdagították a kultúránkat. De vajon tudjuk még, hogy melyik filmekben hangzottak el az ikonikus mondatok?

Fotó: Port.hu