Magyar siker az Oscaron: Mihalek Zsuzsáról meséltek alkotótársai

2024. március 11.
Mihalek Zsuzsa Oscar-díjas. Vida Virág az Akadémia hivatalos Oscar Viewing partiján járt, ahol magyar filmesekkel is összefutott.
Oscar 2024: James Price és Shona Heath

A Szegény párák volt az idei Oscar-díj második legtöbb díjra jelölt filmje, amelyből négyet sikerült díjra váltania a készítőknek. Ebből számunkra kétségtelenül a legfontosabb, hogy Mihalek Zsuzsa, magyar berendező Oscar-díjas lett. A két látványtervezővel, James Price-szal és Shona Heathszel együtt a magyar berendező, Mihalek Zsuzsa megkapta az Oscar-díjat a Szegény párák című filmen végzett munkájáért a legjobb látványterv kategóriájában.

Hollywoodban már napok óta tudtuk, hogy a magyar szakember nem fog részt venni az Oscar-gálán, de alkotótársai, Shona Heath és James Price minden lehetőséget megragadtak, hogy megemlítsék és dicsérjék Zsuzsa tehetségét és ízlését.

Kulisszatitkok az Oscar 2024 magyar nyertesről

Az Akadémiai Múzeumban szerdán a hivatalos Oscar-panelon beszéltek a filmbéli Bella babájáról és ágyáról, amelyek Zsuzsa saját tárgyai voltak. Most a díj átvétele után közvetlenül a sajtószobában tovább méltatták a berendezőt. A felvetésre, hogy sajnos nincs velünk a szakember, James Price azonnal reagált: „De itt van! Láthatja mindenki. Ez a bizonyíték, hogy itt van…” – emelte magasra az Oscar-szobrot. „Teljesen” – tette hozzá Shona Heath.

A friss Oscar-díjas designer megosztott néhány személyesebb információt Zsuzsával kapcsolatban. „Zsuzsa szereti a szép dolgokat, és még néhány saját tárgyat is behozott a produkcióba, amelyek igazán fontos részletei lettek a jelenetnek. Nem volt köztünk sok (verbális) kommunikáció, mert Zsuzsa angolja nem túl erős. De rögtön megértette a film lényegét, ráérzett, hogy mit szeretnénk és teljes szívvel benne volt az alkotásban. Ő és a csapata lenyűgözőek voltak, ahogy az egész magyar stáb legjobbjai is – a kidolgozásuk felülmúlhatatlan volt.”

James Price is utalt arra, hogy egy művészi alkotás folyamatában hogyan tűnnek el a nyelvi akadályok. „Beszéltünk korábban, és megkérdezte, hogy szerinted a nyelv nem lesz probléma? De mi úgy gondoltuk, hogy nem. Képekkel foglalkozunk. Ez minden, amire szüksége van.”

James Price és Shona Heath szerzőnkkel, Vida Virággal

James Price és Shona Heath szerzőnkkel, Vida Virággal

Az Oppenheimer elsöprő sikere mellett csekélynek tűnik a Szegény párák Oscar-díjainak száma, de Emma Stone győzelme a Legjobb női főszereplő kategóriában emlékezetes marad és a filmet azzá teszi. Sőt, arra is emlékezni fogunk, hogy a színésznő ruhájának szétment a hátsó zipzárja és így kénytelen volt szétnyílt ruhában – de meglehetősen természetesen kezelve a helyzetet – átvennie a díjat. Emma Stone euforikus örömmel, könnyek közt mondta el köszönőbeszédét.

Magyar alkotók az Oscaron

Hagyomány Hollywoodban, hogy az Akadémia impozáns Múzeuma ad helyet az Oscar hivatalos Oscar-néző partijának. Három szinten, külső és belső terekben zajlik a nagyszabású parti, a Hollywoodra panorámás hatalmas kupolában, a színházteremben és az utcaszinten is. A helyszínek közt mozgólépcsővel és lifttel lehet közlekedni. A liftben találkoztam össze Turán Eszter producerrel, Nagy Fruzsina és Tihanyi Ildikó jelmeztervezőkkel. A magyar filmes szakemberek közül Esztert már ismertem és ő mutatta be a jelmeztervezőket. A producert megkérdeztem, hogy mi járatban van Los Angelesben. „Éppen két Netflix-projekt közben vagyok, az egyiket (Helicopter Heist TV-sorozat) most fejeztük be és a másikat (Troll 2. című film) most kezdtük el. Mivel a döntéshozók a filmiparban LA-ben vannak, ezért itt kell lennem promotálni azt, hogy jöjjenek velünk forgatni! És ha már itt vagyok, beugrottam az Oscar-buliba!”

A partin ott volt Balázs Ádám zeneszerző is, akit Deák Kristóf, Oscar-díjas rendező Mindenki című filmje kapcsán ismerhetünk. A zeneszerző kint volt 2017-ben az Oscar-gálán, sőt az azt követő évben is élvezte az Oscar-partikat, így rutinosan mozgott a mostani buliban is. Tőle megtudtam azt az érdekességet, hogy Timothée Chalamet első filmjének, a Slingersnek ő volt a zeneszerzője.

A Oscar Nighton számtalan Oscar-jelöltekkel dolgozó stábtag, Emmy- és Grammy-díjas színész jelent meg, és akikkel beszéltem, mindannyian más és más filmeket és szakembereket gondoltak esélyesnek az Oscar-szobrokra. Ez is mutatja, hogy milyen erős és színes felhozatala volt az idei díjátadónak.

Fotó: Getty Images, Vida Virág