Bekuckóznál? Ezeket a magyar könyveket olvasd a takaró alatt!

2024. szeptember 27.
A 2024-ben eddig megjelent magyar könyvekből válogattunk.
legjobb magyar könyvek 2024 szentesi éva
  • Idén jelent meg Szentesi Éva új, illetve Kemény Lili és Biró Zsombor Aurél első regénye.
  • Egy jó regény, vagy éppen a rideg valóság – rajtunk áll, hogy mit olvasnánk szívesen.
  • 2024 legjobb magyar könyvei közül válogattunk.

Ismét elérkeztünk a bekuckózós estékhez, amikor legszívesebben ki sem dugnánk otthonról az orrunkat. De nincs is rá szükség! Szerezzünk be egy izgalmas könyvet – mi most 2024 eddig megjelent legizgalmasabb magyar kötetei közül válogattunk – és merüljünk el benne, hogy egy kicsit kiszakadjunk a szürke hétköznapokból.

Ezek a legjobb 2024-es magyar könyvek:

1. Krasznahorkai László: Zsömle odavan

A 91 éves Kada Józsi bácsi mindent megtett, hogy inkognitóban maradjon, egy faluban mégis megtalálják a követői. Nem szeretné világgá kürtölni, hogy IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven igényt tarthatna a magyar trónra. Távol akar maradni a politikától, mégis úgy dönt, hogy tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez a monarchista vagy a paramilitáris terrorakciókra készülő tanítványai és mi történik Józsi bácsi kutyájával, Zsömlével? (Magvető)

Krasznahorkai László: Zsömle odavan

2. Biró Zsombor Aurél: Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek

Biró Zsombor Aurél első regényében egy huszonöt éves fiú szeretne férfivá válni, de ehhez meg kell küzdenie önmagával és az apjával, az Isten figurájával is. Közben persze a nőkhöz is próbál közeledni. Az edzője papuccsal dobálja a medencepartról, osztályfőnöke hipóval összekevert sósavat iszik kémiaórán, és amikor végre kiszabadul a gyerekkorból, a művészegyetemen is oroszlánszaga van mindennek, írja Potozky László a fülszövegben. (Kalligram)

Biró Zsombor Aurél: Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek

3. Szentesi Éva: A mai naphoz nincsenek emlékeim

Szentesi Éva új kötetének főhőse képzeletben repülőre száll, hogy fentről vizsgálhassa önmagát, a testét, az életét. A testi és a lelki traumák utáni létezést, az őt körülvevő világot, a véletlenek összefüggéseit (amelyek csak messziről tűnnek véletlennek). Hogy milyen a viszonya a férfival, akivel él abban a sokféle vonatkozásban, ami az újrakezdést jelenti.

Ahogy a mozaikszerű gondolatok összeállnak, kirajzolódnak egy olyan nő körvonalai, akin a közösségi média, a közvélemény elvárásai ejtenek sebet, sokkal nagyobbat, mint az egykori drasztikus műtéti beavatkozások.

Mert mi marad nekünk, ha mindent megosztunk magunkról? Felsejlik ezzel párhuzamosan korunk is, amelyben szinte minden pusztulásra ítéltetett, de ezt nem veszi észre senki – még főszereplőnk is csak az új niacinamidos krémet reklámozza, miközben darabokra hullik a civilizáció. (Open Books)

Szentesi Éva: A mai naphoz nincsenek emlékeim

4. Kemény Lili: Nem

Kemény Lilit fiatal korától kezdve mindenki tehetségesnek és kivételesnek tartja, 31 évesen leírta a saját életét. Első prózakötete, a Nem a fogantatásától indul és az élete szerelmével való kapcsolatánál ér véget. Közben intim betekintést nyújt a gondolataiba, a véleményébe, önmaga felfedezésébe, a gyerekkorába, az intellektuális partnerével való kapcsolatába, az SZFE-n eltöltött éveibe, a modellváltásába és az egyetemfoglalás megrázó eseményeibe.

Kíméletlen őszinteséggel ír arról, hogyan ismerte meg önmagát a húszas éveiben, drogokról, szexről és a szerelmi háromszögről is, amelyben élt. Jó pár szereplő pontosan beazonosítható – beleértve a családját és a tanárait –, míg mások álnéven, vagy csak a nevük kezdőbetűivel szerepelnek a könyvben. A kulturális életben tájékozottak viszont könnyen kitalálhatják, kikről mesél éppen az író. (su/cure-sale)

Kemény Lili: Nem

5. Háy János: Boldog boldogtalan

A kortárs magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakjának új regényében nyolcmilliárd ember a szereplő. Köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros, maga az elbeszélő és sok aranyos háziállat. Történetek adják át a stafétát újabb történeteknek, épp úgy, ahogyan felkapjuk az idős néni csomagját a lépcsőházban, hogy mi cipeljük fel az emeletre, vagy ahogyan szülők adják át a gyereket egymásnak. (Európa Könyvkiadó)

Háy János: Boldog boldogtalan

6. Kocsis Gergely: A varjúszellem

Ebben a regényben közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak felkavaró történetté. Adler Vilmos, az első világháborút megjárt katona leszerelése után detektív lett. 1922 februárjában a mezővárosba, Karattyánra utazik, hogy kiderítse, ki ölte meg a befolyásos államtitkár unokahúgát. A novemberi hideg ellenére a nőt kisestélyiben találták meg a templom mögötti parkban.

Adlernek azonban nemcsak a bonyolult és vérfagyasztó esettel kell szembenéznie, hanem saját magával is. Poszttraumás stressz szindróma gyötri, emlékképei beférkőznek a mindennapokba, valóság és képzelet összemosódik. (Prae Kiadó)

Kocsis Gergely: A varjúszellem

7. Tallér Edina: Jóemberek

Margit és Dénes átlagos budapesti lakótelepi házaspár. Amikor az asszony édesanyja meghal, nekivágnak Kiskunhalasnak, ám lerobbannak Jakabszálláson, ahol találkoznak a helyi pacalozó tulajdonosával, a böllérrel és a vén ikerpárral, a Jolikákkal. Itt szembesülnek azzal, hogy kicsinyes vitáik mellett valami meghatározóbb dolog is történt velük. A szerző humorral és iróniával festi meg a fővárosi és vidéki Magyarországot, a generációs szorongást, a hűtlenséget, a magányt és a vágyat egy jobb életre. (Prae Kiadó)

Tallér Edina: Jóemberek

8. Rubin Szilárd: Római egyes

A Kádár-korban játszódó regény főhőse, az író alteregójának is tekinthető Rostás Levente a kihalt harkányi gyógyfürdőn várja vissza hűtlen szerelmét. Várakozás közben az emlékekből kézirat lesz: felidézi találkozásukat, viharos kapcsolatukat és az I-es számú fürdőkabinig vezető kacskaringós utat. A korabeli kulturális élet nevezetességei is megjelennek, álnéven felbukkan Pilinszky és Jancsó Miklós, és eljutunk a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválra is. (Magvető)

Rubin Szilárd: Római egyes

9. Janecskó Kata: Nők a hálóban

A jó modorú, nagyvonalú és jóképű romantikus csalók egyetlen célja, hogy behálózzák és kicsalják áldozatuk pénzét, majd eltűnjenek örökre. Hogyan válhat bárki áldozattá? Hogy fest a világ a csalók szemszögéből? Mi történik, ha egyikük végül beleakad pár belevaló, kemény nőbe? Janecskó Kata oknyomozó újságíró magyarországi eseteket kutatva megszólaltat csalót és nyomozót, kriminológust, önvédelmi szakértőt, pszichológust és sok nőt, akik áldozatul estek a csalóknak. (21. Század Kiadó)

Janecskó Kata: Nők a hálóban

10. Finy Petra: Ultramarin

1968 szeptember, Budapest. Virágzik a zenei klubélet, a szexuális szabadság egyre erősebb. Rövid szoknya, farmer, hosszú haj és nyugati zenék. Három kamasz fiú és két lány, akiket szétfeszítenek a hormonok, de szorosan összetartja őket a barátság. Néha az iskolatársaik támadnak rájuk, néha az államszocializmus, de akad közülük, akinek a családja a legnagyobb ellensége. Történelmi dráma az ember életét alakító szerelmen és barátságon keresztül. (21. Század Kiadó)


Finy Petra: Ultramarin

Fotó: Getty Images