5 könyv tiniknek, ami ráveszi őket az olvasásra

2023. július 31.
Tény, hogy a videójáték csábítóbb lehet egy tini számára, mint elolvasni egy könyvet. Mutatunk azonban 5 olyan regényt, amivel még a legelszántabb könyvutáló kamasz is rávehető az olvasásra.
5 könyv tiniknek, ami ráveszi őket az olvasásra
  • Egy mágikus történet vagy inkább egy izgalmas krimi?
  • A tinédzserek is szeretnek olvasni, legfeljebb nem találták még meg azt a könyvet, amit szívesen kézbe vesznek.
  • Elég hosszú ahhoz a nyári szünet, hogy a videójáték mellé egy-egy izgalmas regény is beleférjen.

Nagyon hálásak lehetünk a Harry Potter-könyveknek, hiszen biztosan rengeteg tini számára a varázslótanoncok kalandjait leíró hét vaskos kötet kapunyitó volt az olvasás felé. Ha nem lett volna J.K. Rowling varázsvilága, ma lehet, hogy ők nem vennének olyan gyakran könyvet a kezükbe.

Mutatjuk, a nyári könyvújdonságok közül melyek azok, amikkel szerintünk most is rávehető egy tini az olvasásra! Mágikus történetektől a nyomozásig, rengeteg izgalmas történet közül választhatnak a kamaszok!

Amelia Mellor: A mágikus könyvárus

A mágikus könyvárus varázslatos világba kalauzolja a tiniket

A mágikus könyvárus varázslatos világba kalauzolja a tiniket

A díjnyertes Amelia Mellor újabb kalandos történettel áll az olvasók elé, mely A világ legnagyobb könyvesháza című regény előtörténete. Versenyfutás az idővel, nyelvi játékok, fejtörők, rébuszok, mágia és ügyesség – ezek várják Amelia Mellor rajongóit, és azokat is, akik most találkoznak először az írónő műveivel. 

A tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy’s Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként. 

Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak borzalmas következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt. (Manó Könyvek)

Kathy Weeks: Mizu, Harper Drew? 

A Mizu, Harper Drew? igazi tiniregény

A Mizu, Harper Drew? igazi tiniregény

Csak akkor olvassuk el Harper naplóját, ha nem félünk, hogy leesünk a székről a nevetéstől! A tinédzser naplójába lejegyez minden röhejes dolgot, ami a családjával történik, mert úgy tűnik, egyedül ő látja tisztán az eseményeket. 

Apu egyszer például a bejárati ajtóval akarta kihúzni nagyapa fogát. Anyu még a fertőtlenítős flakonját is fertőtleníti. A bátyja, Troy több időt pazarol a hajára, mint egy filmsztár az Oscar-gála előtt. A nagybátyja menő producernek képzeli magát, habár még egyetlen filmet sem készített, csak a kutyáját, Leonardo DiCapriót sikerült megtanítania táncolni a Csillagok háborúja zenéjére. Csoda, hogy Drew alig várja a legmenőbb osztálytársa, Maisie szülinapi buliját, ahol végre – szerinte – normális emberek között lehet? Persze csak ha nem szúrja el a dolgokat. (Lampion Könyvek)

Robin Stevens: Úrilányok nem gyilkolnak 3. – Első osztályú gyilkosság

Egy izgalmas nyomozásról szól az Első osztályú gyilkosság

Egy izgalmas nyomozásról szól az Első osztályú gyilkosság

Daisy Wells és Hazel Wong vakációra indulnak a világhírű Orient expresszel. Az első pillanattól kezdve világos számukra, hogy minden szomszédos utastársuknak van valami rejtegetnivalója. Sőt, az sem kizárt, hogy egy kém is van közöttük! Aztán egy alkalommal vacsora közben vérfagyasztó sikoly hallatszik. Az egyik utast meggyilkolták, és a csodálatos, rubinköves nyaklánca is eltűnt. A fülkéjébe nyíló ajtók mind belülről voltak bezárva – vajon hogyan menekülhetett el a gyilkos? A lányok nyomozni kezdenek, ám nem ők az egyetlenek, akik szeretnék elkapni a tettest az izgalmas tiniregényben. (Manó Könyvek)

Tuutikki Tolonen: Ágnes és az álmok kulcsa

Az Ágnes és az álmok kulcsa misztikus világba kalauzolja a tiniket

Az Ágnes és az álmok kulcsa misztikus világba kalauzolja a tiniket

Lehetséges, hogy az álmok üzeneteket közvetítenek, a repülő táskák pedig jövendőt mondanak? Lehetséges, hogy mégiscsak léteznek kísértetek? Amikor Ágnes egy sírkövön meglepő feliratot fedez fel, különös eseménysor veszi kezdetét, amely meglepő módon fonódik össze a tizenegy éves Ágnes saját életével.

Tuutikki Tolonen finn írónő számos népszerű gyerekkönyv szerzője. Az Ágnes-sorozat első könyvéért megkapta a Runeberg Junior- és a Lukuvarkaus-díjat. (Cerkabella Könyvkiadó)

G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják

Igazi nyári tiniregény A macskát visszafelé simogatják

Igazi nyári tiniregény A macskát visszafelé simogatják

Judit életében először lovagol – és hát persze, hogy ledobja őt a Juci nevű ló. Judit esetében ugyanis mindig minden balul sül el: kisgyerekként elhagyja őket az anyukája, mindenki az ikertestvéréért rajong, egyértelműen ő a legcsúnyább az osztályban, és a szerelemben sincs szerencséje. Soha. Most pedig, hála a törött csigolyájának és a Juci nevű lónak, az ágyban fekve nem tud mást tenni, mint hogy végiggondolja életének minden nyomorúságát…

G. Szabó Judit könyve szemtelen, zavarba ejtő őszinteséggel vezeti be az olvasót egy kamasz lány gyötrelmes életébe és gondolataiba, hogy végül vele együtt ráébredhessünk: senkinek sem könnyű, de azért vannak dolgok, amikért igenis megéri szenvedni. (Móra Kiadó)

Fotó: Unsplash