Sorra nyílnak Európában a könyvesboltok csak női szerzőkkel

2024. január 05.
Skóciától Portugáliáig egyre több helyen találunk olyan könyvesboltokat, ahol olyan íróknak adnak helyet, akiket évszázadok óta háttérbe szorítottak: a nőknek.
Női szerző könyvesbolt
  • Európában egyre több helyen nyílnak olyan könyvesboltok, ahol kifejezetten női szerzők művei közül válogathatunk.
  • Portugáliában, Spanyolországban vagy éppen Németországban is találunk női szerzőknek szentelt könyvesboltot.
  • Az első női szerzőknek dedikált könyvesbolt alapítója azért nyitotta meg az üzletet, mert rájött, mennyi női író szorul ki a hagyományos könyvesboltokból.

Az igazi könyvmolyoknak van egy olyan aprócska könyvesboltja, ami a szíve csücske. A különböző tematikus könyvesboltok európai piacán újabb trend erősödik: a csak női szerzők műveit áruló könyvesboltok.

Lisszabontól Berlinig nyílnak a női írók műveit árusító könyvesboltok

A legújabb olyan könyvesbolt, ahol csak női szerzők műveit lehet megvásárolni, Lisszabonban, Portugáliában nyílt. Az alapító, Lorena Travassos azzal a céllal nyitotta a különleges könyvesboltot, hogy „ezzel is támogassa a női szerzőket, akiknek a könyvkiadásban és eladásban régóta hátrányos megkülönböztetésben van részük”.

Már két nővére is van a most megnyílt portugál könyvesboltban. Madridban 2017-ben alapították Mujeres & Compañia néven a női szerzőkre specializálódott könyvesboltot. Berlinben She Said néven találhatunk a női és nem bináris szerzők műveit kínáló könyvüzletet. 

Skóciában ugyan nem könyvesboltot, hanem egy könyvelőfizetést találunk, a Rare Birdsöt, ami női szerzők műveire fókuszál. Ezt Rachel Wood írói álnéven ismert szerző alapította. 

Miért van szükség csak női szerzők könyveit árusító könyvesboltokra?

Ahogy Wood korábban a The Guardiannek elmondta, akkor döntötte el, hogy elindítja a saját, női szerzőket előnyben részesítő kezdeményezését, amikor rájött, mennyi tehetséges női író szorul háttérbe és nem kapja meg a férfiakhoz hasonló elismerést. „A nők rengeteg érdekes és izgalmas könyvet írnak.

A női könyvesboltok lehetővé teszik, hogy eljussanak a művek a közönséghez” – mondta Wood, akinek a könyvelőfizetése olyan népszerű lett rövid idő alatt, hogy a skóciai Edinburgh-ban egy valódi könyvesboltot is nyitott. A női szerzők műveit árusító könyvesboltok iránti igényt mutatja az is, hogy az üzletnek már az első héten több ezer vásárlója volt.

„Mivel mind nők vagyunk, a társadalom gyakran úgy tekint ránk, hogy minden nőnek ugyanazok a vágyai és gondolatai, csak mert ugyanolyan neműek vagyunk. Amikor belépünk a csak női szerzők műveit árusító könyvesboltba, azonnal tudatosul bennünk, ez mekkora tévedés. Szembetaláljuk magunkat az álmok, ötletek, stílusok és élmények egész garmadájával.”

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash