5+1 könyv, amit még a rohanás közben is lesz időnk elolvasni

2023. szeptember 18.
A legtöbben azért nem olvassák el a kinézett könyveket, még azokat sem, amiket már régóta nagyon szeretnének, mert egyszerűen nincs rá idejük. Mutatunk 5 olyan izgalmas, gyorsan olvasható és nem túl hosszú könyvet, amit garantáltan ki tudunk olvasni még az ősszel.
5+1 gyorsan olvasható könyv
  • Az egyik dolog, amire sosem jut időnk, az olvasás.
  • A hétköznapi rohanásban is garantáltan végigérünk majd ezeken a könyveken.
  • Mindegyik könyv kicsit más, de ami közös bennük: történetük kiszakít a mindennapokból.

Az egyik leghasznosabb adottság a 21. században, ha valaki képes a rengeteg inger közepette is elmélyülten olvasni. Tegyük próbára magunkat!

Állítsunk be egy időzítőt 20 percre, vegyük kézbe a könyvet, kapcsoljunk ki minden zavaró elemet, ne nézzünk a telefonunkra és ne hagyjuk abba az olvasást, míg nem jelez a stopper. Érezhetjük majd, hogy az idő teljesen máshogy telik. Az első pár perc mintha vánszorogna. Úgy érezzük, képtelenek leszünk végig bírni. De ahogy belemerülünk a történetbe, a külvilág egyre jobban megszűnik, és a fókuszunk átkerül a könyv belső világába. Végül magunk is meglepődünk, hogy már le is telt a 20 perc. 

Az alábbi 5 könyv tökéletesen alkalmas arra, hogy egy ültő helyünkben végigolvassuk, még a házimunka, gyereknevelés, munka örök körforgásában is.

1. Claire Deverly: Éjszakákon át

Claire Deverly könyve mintha rólunk szólna, épp ezért nem lehet letenni

Claire Deverly könyve mintha rólunk szólna, épp ezért nem lehet letenni

Ismered azt az érzést, amikor valaki, akire addig fel sem figyeltél, hirtelen igazán rád néz, és rádöbbensz, hogy az egész világon ő az egyetlen, aki a lelked mélyére lát? Majd belekezdtek, és innentől nincs megállás: éjszakákon át csak beszélgettek és beszélgettek, mert ő az egyetlen, aki megért, és onnantól a szíveteket örökre láthatatlan kötelék fűzi össze.

Egy fiú és egy lány egymásra talál. Ez történik itt is. Rosie és Will még gimisként csodálkoznak rá egymásra először, ám a szerelmük a sors váratlan fordulata miatt nem teljesülhet be. Hosszú évek telnek el, az életük két külön mederben folyik, ám az éjszakai beszélgetéseiknek köszönhetően az a láthatatlan kötelék sosem szakad meg köztük. Akkor sem, amikor sok-sok kilométer választja el őket egymástól, és akkor sem, amikor egyikük megházasodik. Az életük minden pillanata egymáshoz sodorja őket, ám a sors szinte leküzdhetetlen akadályokat állít az útjukba. (General Press)

2. Guillaume Musso: Angélique

Guillaume Musso könyvét szokás szerint nem lehet letenni

Guillaume Musso könyvét szokás szerint nem lehet letenni

Mathias Taillefer egy kórházi szobában tér magához. Ágya mellett ismeretlen fiatal csellista: Louise Collange önkéntesként zenél a gyógyulóknak. Amikor megtudja, hogy Mathias rendőr, különös megbízással áll elő. A férfi először húzódozik, de lassanként felkelti érdeklődését az ügy, és egymást követik a bonyodalmak. Így kezdődik a nyomozás Musso új regényében, amelynek szálai leginkább befelé vezetnek, tétje pedig a megálmodott élet, a másik szívében és a világban betöltött biztos hely megtalálása. (Park Könyvkiadó)

3. J.P. O’Connel: Hotel Portofino

Addig nem tesszük le a Hotel Portofinót, míg végig nem olvastuk

Addig nem tesszük le a Hotel Portofinót, míg végig nem olvastuk

Egy nagyon angol hotel az olasz Riviérán. A Downton Abbey és A Korona rajongói garantáltan imádják majd J.P. O’Connel regényét, amit egy ültő helyükben kiolvasnak, le se lehet tenni. A történet szerint a Hotel Portofino alig néhány hete nyitott meg a lélegzetelállítóan gyönyörű olasz Riviérán, máris egyre több problémával kell szembenéznie a tulajdonosnak, Bella Ainsworthnek. Előkelő angol vendégeinek az igényei ugyanis elég nehezen kielégíthetőek. Ráadásul személye és a szállodája egy korrupt helyi politikus célkeresztjébe kerül.

Nehézségeit tetézi, hogy felnőtt gyermekei még mindig nem heverték ki az első világháború sokkját. A figyelem középpontjában a fia, Lucian áll, akinek a házasságától sokat vár a család. Az események azonban nem a tervnek megfelelően alakulnak, ráadásul egy értékes festménynek is nyoma vész a szállodában. (General Press)

4. Ughy Szabina: Az átlátszó nő

Az átlátszó nő novellái pont tökéletesek, hogy egy ültő helyünkben elolvassuk

Az átlátszó nő novellái pont tökéletesek, hogy egy ültő helyünkben elolvassuk

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön – hogy láthatóvá váljon? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Életük fordulóponthoz érkezik, igényeik lassan nemcsak a környezetük, de saját maguk számára is alig érzékelhetők. A gyermekét elengedni nem tudó rózsadombi anya, a tinderező egyetemista, a depressziós felsővezető, a vidéki pincérlány, a Dubaiban szerencsét próbáló zongoratanárnő vagy épp a kiégett szerkesztő ugyan más-más élethelyzetben van, egyvalami mégis közös bennük: már rég nem szabadok. Az átlátszó nő novelláiban a  jelentéktelenség érzését hátrahagyva erőt kell gyűjteniük életük új fejezetéhez. Ughy Szabina érzékeny, a lélek rezdüléseit anatómiai pontossággal feltáró írásait a jól adagolt irónia és finom humor oldja. (Prae Kiadó)

5. Ha Jin: Várakozás

A Várakozás lebilincselő történetét lehetetlen letenni

A Várakozás lebilincselő történetét lehetetlen letenni

„Kong Lin minden nyáron visszatért Libafalvára, hogy elváljon a feleségétől, Sujutól” – olvashatjuk a többszörös díjnyertes regény nyitányában. Ha Jin tragikomédiájában a katonaorvos, Kong Lin idestova tizenhét éve várakozik, ám nem Godot-ra, hanem arra, hogy a Párt végre felbontsa az írástudatlan, lótuszlábú feleségével, Sujuval kötött házasságát. A férfi hiába folyamodik válásért a népbírósághoz, alázatos és hűséges hitvese a bíró előtt mindannyiszor meggondolja magát, mindeközben a hagyományokba vasmarokkal kapaszkodó falusi közösség ítéleteivel is szembe kell néznie. 

Ám nem a férfi az egyetlen, aki Kafka szereplőihez hasonlóan toporog a kapuban. Hiszen ott van régi-új szerelme, a városban élő modern ápolónő, Vu Manna is, aki szintén tizenhét éve várja, hogy szerelmük beteljesedjen és végre férjhez mehessen szíve választottjához, és a munkahelyén se rajta gúnyolódjanak. Lin idén is hazatér a falujába, és azt ígéri, ezúttal minden másként lesz… (Európa Kiadó)

+1. Genki Kawamura: A virágokat ne felejtsd

A japán író regénye olvastatja magát

A japán író regénye olvastatja magát

A Ha a macskák eltűnnének a világból szerzőjének új regénye szintén egy olyan könyv, amit le sem akarunk majd tenni. Szilveszter estéjén Izumi látogatóba megy édesanyjához, Yurikóhoz, de nem találja otthon. Végül a közeli parkban bukkan rá, egy hintán ül, láthatólag nem találja a helyét. Ez az első jel, hogy valami nincs rendben. Pár hónap múlva Izumi szembesül a diagnózissal – édesanyjának Alzheimer-kórja van. Igazán emberi, igazán japán, egyszerre könnyed és melankolikus történet, amely felteszi a kérdést: sikerülhet-e szeretni valakit úgy, hogy egyidejűleg tiszteletben tartjuk a titkait? (21. Század Kiadó)

Fotó: Unsplash