5 dolog, ami segít a jógán keresztül a kapcsolataink újrateremtésében

Mit változtattak rajtunk az elmúlt néhány évben előkerülő, mára bevett és alapvető érintkezési formáink? Vajon csak látszólag segítik életünket, vagy valóban közelebb hoznak minket egymáshoz? A könnyű kapcsolódás igazából távolodás? És miben segíthet nekünk a jóga?

Az ember társas lény, természetes igénye a közösségi lét, talán legfontosabbak számára az emberi kapcsolatok. Hálózata határozza meg mindennapjait, befolyásolják döntéseit. Hogyan változtatják meg ezt a modernkori, épp a kapcsolatteremtést segítő eszközök? Mobiltelefon, internet, Facebook: elképesztő eszközpark épült arra, hogy könnyen elérhetőek legyünk.

Az emberi psziché alapvető igénye és képessége az, hogy fizikailag nem, de egy virtuális világban össze tudunk kapcsolódni. Fizikailag mintha jelen lennénk, de mégis máshol, egy közvetítő csatornán keresztül. Mi történik ugyanakkor egy személyes kommunikációs helyzetben? A másik energiájával összekapcsolódunk, megérezzük, mi történik vele, mivel a magától is működő intuitív síkon elérkeznek hozzánk az impulzusok. A kapcsolódás mindig létrejön, és azon túl, amit mutat a másik, megfelelő érzékenységgel és ráhangolódási képességgel mindig tudjuk, hogy amit mond, az mit jelent.

Különösen a Facebook platformja van hatással ránk és befolyásolja életünket, de vajon tényleg jót teszünk-e magunknak, hogy mindig, minden pillanatban azonnal kapcsolhatóak vagyunk, és ismerőseink napjaiba belelátunk? Az érzést mindenképpen megadja, mintha tényleg barátkoznánk, látjuk, mit reggelizett és mi lesz az ünnepi vacsi, mit olvasott, szomorú-e vagy netán elégedett, hálás-e vagy éppen iszonyú mérges. Megjelenik, hogy szülinapja van, és nem is tudjuk már, vagyunk-e olyan viszonyban, hogy felköszöntsük. Neki gyereke született, ő pedig újra kapcsolatban, ő meg elvált, a bonyolult kapcsolatról nem is beszélve. Olaszországban körutazáson járnak vagy lefutotta a maratont, megnézte a Nagy szépséget, és egyébként is: Mondjon le!, Ez már tényleg az alja, vagy a Meddig tűrjük még? Nem kérdeztük tőle, ő mégis közli. Ömlik ránk, nap, mint nap. A sok ismerős még több történést jelent, szinte a befogadhatatlanságig olvad ránk az információ, szinte teljesen beterít minket, és menekülésre kevés esélyt ad. Az ismerősök fotóik útján generált érzelmeket váltanak ki belőlünk, a természetességet és az őszinteséget általában teljesen mellőzve.

A veszélyes ebben, hogy világunk kapcsolatainkon keresztül teremtődik meg. A kommunikáció segítségével kapcsolódunk másokhoz, és lényünk is ezen keresztül mutatkozik meg. A kommunikáció segítségével pillanatokon belül szét tudunk rombolni, akár magunkban, egy kapcsolatot, de a megfelelő időben megfelelően kimondott szavakkal fel is tudjuk építeni azt. Ahogy a kommunikáció hatással van kapcsolatainkra, illetve alakítja azokat, érezzük, hogy a kommunikációs csatornák, eszközök megváltozása is befolyásolja kapcsolatainkat. Az egyre inkább másoktól távolodó életünkben mégis hogyan tudunk tudatosan hatással lenni erre a folyamatra?

Jóga azt jelenti: kapcsolódni. A szanszkritban a jóga mindenféle kapcsolódást jelent, nem csak az általunk ismert értelemben. Filozófiai szempontból a jóga az én tudatos kapcsolódása valamihez, ami sokkal nagyobb nála. Az ember története óta keresi a kapcsolatot valamihez vagy valakihez, mert érzi, hogy van valami, egy nála hatalmasabb, egy rendező elv, ami vezérli és működteti az életét. A kapcsolódás beteljesülés. Ha valaki nem kapcsolódik, akkor az a szétválasztottság érzését kelti, és ez gyakran fájdalmas. Magányhoz vezet és elhagyatottsághoz. De érdekes, hogy az, hogy állandóan kapcsolódva vagyunk, az is ugyanide.

Nagyon erőteljes számomra ez a szó, hogy kapcsolódás, mert rájöttem, hogy életemnek ez ad igazán értelmet és mélységet. A jógamatracon összekapcsolhatom a légzésem a mozgásommal, ezáltal összekapcsolódhatok magammal. Ha magamhoz tudok őszintén és világosan kapcsolódni, akkor sokkal könnyebb a matracon kívül másokkal is kapcsolódni.  Azt tapasztalom, hogy az embereknek egyre nagyobb szüksége van arra, hogy a valós térben is kapcsolódjanak egymással. Egy jógaóra jó lehetőség erre, de még inkább egy hosszabb elvonulás, utazás ad teret ennek. Ezért született egy barátságból az a vállalkozás, hogy jógás utazásokat szervezünk, mert úgy érezzük, elengedhetetlenné vált, hogy kiszakadva a virtuális kapcsolódásból, igaz kapcsolatokra tegyünk szert. Egyre inkább nyitottak vagyunk a kapcsolódásra, a legtöbbünkben igény van ezekre az impulzusokra, is.  Innen már csak egy szempillantás annak kifejlesztése, hogy a jelenben nyitottak legyünk és figyeljük, ami velünk történik. Az egyensúlyozás egész életünkben feladat.

Lássuk, hogyan segíthet nekünk a jóga, hogy rendezzük kapcsolatainkat:

1. Az elme és a test szinkronba kerül

A jógaóra azzal kezdődik, hogy ráhangolódunk egy adott témára. Sokszor el is hangzik: érkezz meg! Az emberek sokszor a munkahelyükről rohanva jönnek jógázni, gondolataik még az ottani problémákkal vannak lefoglalva, vagy azzal, hogy mi lesz még este, kell-e még bevásárolni, és hogy mi lesz a vacsora. Mielőtt jógáztam, bennem sem volt kapcsolat az elmém és a testem között, sokszor előfordult, hogy hiába voltam fizikailag jelen, teljesen máshol kalandoztam. Amióta jógát gyakorlok és oktatok, valóban jelen tudok lenni, de nem csak a jógateremben, hanem a stúdión kívül is, a való életben, az emberi kapcsolataimban. Könnyedén rá tudok hangolódni a másikra, megértem indítékait, viselkedéseinek mintáit. Ráadásul a koncentráltság rengeteg erőt ad. Tegye fel a kezét, aki nem akarna rengeteg erőt!?

2. Az igazi kapcsolatok felértékelődnek

Mi mindannyian a pránán keresztül (életerő, amit a lélegzet szállít) össze vagyunk kapcsolva. Egy levegőt lélegzünk be a főnökkel, a szerelmünkkel, az anyánkkal és a gyerekünkkel, a hajléktalannal vagy a migránssal. A prána energia, ami körülöttünk és bennünk is áramlik. Érezzük is a másik energiát, hiszen tapasztaljuk: van, aki feltölt, és van, aki leszív. Innen is tudjuk, hogy létezik ez az energia. Tudatában lenni, hogy valóban hatással vagyok másokra energetikaliag, de minden más értelemben is, nagy hatalom, és elvezethet oda, ahogy a jóga is fogalmaz: minden érző lény egyaránt fontos, és a boldogságra vágyva a szeretet a legfontosabb számára. Ha ezt sikerül megérteni, mindenkihez tisztelettel és megértéssel fogunk fordulni, de elsősorban magunkat kezdjük megszeretni, ami gyakran a legnehezebb dolog. Ez a felismerés fog segíteni társas kapcsolatainkon.

3. A valós környezet megismerhető

Amióta jógát gyakorolok, nagyon különlegesnek érzem a kinti, jógatermen kívüli gyakorlásokat. Elhagyva a komfortzónát rendkívüli tapasztalásokra tehetünk szert. Bármilyen számunkra még nem ismert hely, ember, szokatlan helyszín inspiráló lehet. Jógatáborainkat, utazásainkat mindig úgy kezdjük, hogy megismerkedünk a környezettel. Ugyanis nem csak embertársaink vannak energetikailag hatással ránk, hanem a környezetünk is. A természetben, vagy megszokott környezetünktől, lakhelyünktől távolabb gyakorolni olyan áttörést szokott hozni, amire nem is számít az ember. Kint, szabad levegőn a prána még erőteljesebben lüktetés érződik. A jóga az érzékek megfigyeléséről szól, ha elhagyjuk a biztonságos jógatermet, a színek szebbek lesznek, a hangok izgalmasabbak, az illatok finomabbak, a látvány erősebb, a hőmérséklet intenzívebb. Ha ráadásul a természettel összekapcsolódunk, elkezdjük valóban tisztelni és óvni azt, vigyázva közlekedünk benne.

4. Kapcsolódni önmagammal

Többször esett már szó róla, hogy tulajdonképpen a cél magunkhoz kapcsolódni, de mit is jelent ez tulajdonképpen? Az évek alatt nagyon fontos lett számomra, hogy időt töltsek magammal, magamban. Egyedül. Mégsem voltam az elmúlt időszakban magányos. Nem, mint jógi, hanem mint ember. A legjobb döntéseimet mindig intuícióim alapján hoztam meg, de a megérzés tulajdonképpen egy sugallat. A belső intelligencia megnyilvánulása. Csend és egyedüllét kell hozzá, hogy meghalljam. Titkos helyeim vannak Budapesten és a közeli vagy távoli vidéken, ahol egyszerűen meghallgatom önmagam. A jóga és a meditáció vezetett el ehhez az ösvényhez, és hogy egyáltalán megértsem, mire van szükségem. Végtelenül hálás vagyok ezért, mert rájöttem, hogy csak akkor tud az elme befogadni és rendet rakni, ha nyugalomban van. és le tud kapcsolni. Telefon ki, gmail, facebook becsuk. Nem olyan helyekre szoktam ilyenkor menni, ahol nincs senki, egyszerű és természetes helyszíneket választok. Fontos, hogy legyen élet, általában nem az erdő közepébe vonulok el ilyenkor, legyenek rajtam kívül, érezzem őket. Ilyenkor történik meg a csoda.

5. Kapcsolódni jógikkal

Miután összehangoltad az elmét a fizikai testeddel, rájöttél, hogy ki az, aki tényleg fontos, és hogy tulajdonképpen mind egyek vagyunk, megismerted és mélyen átélted a környezetedet, majd meghallgattad önmagadat, eljön az idő, hogy más jógikhoz ténylegesen kapcsolódj. Ha eddig otthon próbáltál jógázni különböző videók segítségével, menj el egy jógastúdióba és nézz körül, szagolj bele a levegőbe, próbálj ki több órát. Nincs rossz oktató, csak lehet, hogy kell egy kicsit keresned, mire megtalálod, hogy te kihez tudsz kapcsolódni. A jógázók közössége egy nagyon erős kapcsolat, hiszen ők azok, akik észrevették, hogy tenni lehet a változásért. Aktív és tudatos életmódjuk segíti őket, hogy napjaik kiegyensúlyozottabbak legyenek.

Ha szeretnél velünk tartani, látogass el honlapunkra: www.outdooryoga.hu