Időt adni ajándékba

2017. december 18.
Szeretetnyelv, törődés, közös idő, élmény: aki a tökéletes ajándékot keresi, ezekbe kapaszkodjon. Az ajándékozás lélektanáról dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta mesél.

Először a párterápiában kezdtek el tudatosan figyelni a szeretetnyelvre: amikor kitaláljuk, hogyan teszünk jót a másiknak, mivel kedveskedhetünk neki, és tehetjük őt boldoggá. Ennek a folyamatnak az egyik eszköze az ajándékozás.

Az ajándékozás a kapcsolat fontosságát emeli ki: amikor adunk és kapunk, érzelmi kapcsolatban kezdünk el működni. Ez azért fontos, mert a mai világban egyre inkább a háttérbe szorul a személyes kapcsolatok megélése. Mindenki rohan, telefonál, e-mailt küld, jellemzően a virtuális világban intézi az életét, amelynek eredménye, hogy az emberi kapcsolatok megfakulnak. E folyamat alól a család sem kivétel, egyre kevesebbeknek van lehetőségük arra, hogy megéljék az együttlétet, a személyes kapcsolat kölcsönhatását. Karácsonykor ezt a mintát írjuk felül, gyakran önkéntelenül is arra törekszünk, hogy ez a pár nap más legyen.

Sokan mondják, szívesebben adnak, mint kapnak. Ezek nem üres szavak, van lélektani magyarázata: amikor elkezdjük azon törni a fejünket, hogy mivel lepjük meg a másikat, fokozatosan ráhangolódunk a szeretett személyre. Beindul egy belső, örömteli, kreatív folyamat, amelyet aztán jó esetben sikerélmény koronáz. Természetesen kapni is nagyon jó érzés, de a másik megajándékozása egy sokkal hosszabb ideig tartó és mélyebb lelki folyamat, amely akkor igazán „sikeres”, ha azt a törődés ihlette.

Turmixgép és gőzvasaló

Az a nőiességében bizonytalan feleség például, aki minden évben konyhai eszközöket vagy háztartási gépet kap a férjétől karácsonyra, valószínűleg csalódott lesz, hiszen ezek a tárgyak köszönőviszonyban sincsenek azzal, amire ő vágyik, hogy konyhatündér helyett egy napra újra meghódított nő lehessen. Hozzá hasonlóan boldogtalan lesz a túlsúlyos kisfiú is, akinek a Jézuska egy pár súlyzót rejt a fa alá, hogy figyelmeztesse a testsúlyára. Az öröm mindkét esetben elmarad, az önérzet ellenben sérül.

Mindkét esetben csak egy kis idő kellene arra, hogy a másik helyébe képzeljük magunkat, hogy kitaláljuk, mi tenné őt boldoggá. Gőzvasaló helyett jobb választás lenne egy olyan romantikus, nosztalgikus ajándék, amelytől a feleség újra szerelembe esik, vagy egy olyan élménynap, amely a közös emlékek újraélésének varázsát rejti. Ami pedig a súlyzót illeti, cseréljük le egy apa és fia közös túranaptárra, amely azokat a hétvégéket jelöli, amikor a család két férfitagja felpakol, hogy egy olyan közös élményben legyen része, amely csak az övé – és nem mellesleg a testmozgásról szól. Nem véletlen, hogy a tárgyi ajándékkal szemben az együtt töltött minőségi idő az az ajándék, amely lélektanilag erősebb és hosszabb hatással bír.

Szerző: Czvitkovits Judit Fotó: Profimédia – Red Dot

A cikk folytatását keresd a januári-februári Marie Claire-ben!