A magány annyi áldozatot szedhet, mint az elhízás

2017. december 30.
A jóléti társadalmakban a magány kezd az egyik legfenyegetőbb problémává válni. És itt nemcsak rossz közérzetről van szó, hanem valódi egészségügyi kockázatról.
Fotó: Profimedia – Red Dot

A gazdag országok individualista társadalmaiban egyre komolyabb veszélyt jelent a társas izoláció, vagyis az a fajta magány, amikor ugyan nap, mint nap emberek között vagyunk, valódi kapcsolatok híján mégis egyedül érezzük magunkat. Ez pedig nemcsak pocsék érzés (mert persze az is) hanem egészségügyi kockázatot is jelent, friss kimutatások szerint ugyanis a magány 50%-kal fokozza a korai elhalálozás esélyét.

Kutatások szerint például az amerikaiak egyharmada érzi magát magányosnak, az Egyesült Királyságban pedig az emberek 18%-ka gondolja, hogy „mindig” vagy „gyakran” magányos. Egy 70 tanulmányt összefoglaló metaanalízis kimutatta, hogy a jóléti társadalmakban a magány pont annyira fokozza a korai elhalálozás kockázatát, mint az elhízás. Az átlagéletkor megnövekedése, a gyakoribb válás és a kevesebb gyermek születése együttesen vezettek az elmagányosodó társadalomhoz, ahol sokan egyedül kénytelenek leélni életük utolsó szakaszát.

Szakértők szerint az egyik megoldást az jelenthetné, ha az emberek nemcsak anyagilag, hanem szociálisan is megpróbálnának felkészülni az idős korra, ugyanúgy pedig az egész társadalom közös ügyének kéne lennie, hogy ideális közösségi tereket alakítsunk ki az idősebb generáció tagjainak is.

 

Quartz