Másképp éreznek és gondolkodnak a balkezesek

2018. január 05.
Régen a balkezeseket selejtesnek vagy egyenesen ördögi teremtménynek tartották, mostanra azonban kiderült, hogy nincsen semmi gond azokkal, akik nem a jobb kezüket használják. Viszont tény, hogy sok mindenben különböznek a többségtől.

Ha egy gyerek néhány évtizeddel korábban a jobb helyett bal kezét kezdte dominánsan használni, a körülötte lévők biztosra vehették, hogy semmi jó nem vár rá az életben. A balkezességet sok helyen ördögi jelnek tekintették, (eleve sokan állították, hogy az ördög maga is balkezes) de a sátáni vetület nélkül is selejtesnek, gyengébb szellemi képességűnek, idegbetegségre és bűnözésre hajlamos egyéneknek tartották a balkezeseket.

A világ lakosságának körülbelül 10-15%-a balkezes, és ők most mind megnyugodhatnak: nincsen velük semmi baj. Egyes tudósok szerint egyébként már a létezésük ténye önmagában bizonyítja, hogy a balkezességgel nincs semmi gond, mert az evolúciós nézőpont szerint biztosan nem maradhatott volna fenn ilyen sokáig a populációban, ha bármilyen defektust jelenten. Ennek ellenére több szakértő állítja, hogy a kezesség neurológiai és pszichológiai különbségekkel jár.

Egy 2006-os ausztrál kutatás például azt állítja, a balkezeseknek gyorsabban vág az esze. A Journal of Neuropsychology-ban publikált cikk olyan feladatokat adott bal -és jobbkezeseknek, ami a jobb és bal agyfélteke közötti kommunikációt igényelte, és kiderült, hogy a balkezeseknél erősebb a kapcsolódás a két félteke között, így az információt is gyorsabban tudják feldolgozni.

Szintén érdekes, hogy az embereknél megfigyelhető egy preferencia a domináns oldaluk irányában. 2009-ben a Stanford egyik kísérletében arra kérték az embereket, válasszák ki két illusztráció közül, melyik tűnik vidámabbnak, vonzóbbnak, őszintébbnek vagy intelligensebbnek. Kiderült, hogy a jobbkezesek (vagyis az emberek nagy része) inkább a jobb oldalon lévő képek felé húz, míg a balkezesek inkább a bal oldali illusztrációkat választották.

Elég magas a balkezes sportolók aránya is, bár előny csak az interaktív sportokban mutatkozott (mint például a box vagy a baseball) – valószínűleg azért, mert itt a balkezesség képes lehet összezavarni az ellenfelet.

Egy ideje már tartja magát a korábbi sztereotípiák ellen lázadó hiedelem, hogy a balkezesek sokkal kreatívabbak jobbkezes társaiknál, bár erre még nincsen meggyőző bizonyíték. Egy 2012-es kutatásban Geoffrey Brookshire pszichológus azt állította, a balkezesek agya másképp rendszerezi az érzelmeket, mint a jobbkezeseké, ami például azért is fontos lehet, mert a szorongás, depresszió és hangulatingadozás ellen használt bevett kezelések nem működhetnek olyan hatékonyan náluk.

 

HuffingtonPost