Kaland a jóga a gyereknek is – az első magyar mesekönyv

2017. november 20.
Megjelent az első olyan magyar mesekönyv, ami igazi kalanddá varázsolja a jógázást a gyerekek számára! Az Erdei jógakaland egy különleges történet, amelyhez kedvenc bloggerünknek, PandArténak is köze van.

Az első magyar mesekönyv, amely jógára tanít gyerekeket, Sallinger Richárd népszerű író tollából született meg, aki szellemes, kedves stílusban mesél egy kisgyerekről, akit nagy kihívások elé állítanak a Jógaországban lakó kisállatok. Erre az ötletre kisfia anyukája, Bánhidi Dóra inspirálta, aki már hat éve írja PandArte nevű design és kreatív blogját.

Erdei történetünkben a jógázás elemei egy mesekeretre vannak felfűzve, és ahogy a mesében gördülnek egymás után szépen a mondatok, úgy jönnek a gyakorlatok is folyamatosan áramolva. A mese főszereplője újabb és újabb izgalmas kihívásokkal találja szembe magát, amiket úgy tud teljesíteni, ha elvégzi az adott jógagyakorlatot. Így észrevétlenül csempésszük be a gyerekek mindennapjaiba a jógázást, aminek számtalan jótékony hatása van, például segíti az érzelmek megélését és kifejezését, a koncentrációt és a mozgásfejlődést.

Dóri így mesélt az ötlet születéséről: „Amikor megszületett a kisfiúnk, Ármin, lassan kirajzolódott bennem egy elképzelés egy olyan világról ami egyszerre mesés, játékos és örömteli. Ebben remek társra találtam a kisfiam apukájában, aki minden játékra kapható. Együtt létrehoztuk a Jógakaland világát, ami egy csodálatos mesekönyvből, az általam megálmodott design termékekből és közös jógázásokból áll össze egy kalandos élménnyé.„

Az Erdei jógakaland mesekönyvhöz nem szükséges semmilyen előzetes ismeret, úgy alkották meg, hogy a teljesen kezdő és a jóga után csak érdeklődő szülő is bátran elmesélhesse a gyerekének. A történetben szereplő mozdulatsorokat Csíki Mariann, elismert és közkedvelt gyerekjóga-oktató állította össze, aki több mint tíz éve foglalkozik a gyermekek mozgásfejlesztésével. Az imádnivaló illusztrációkat Széll Adrienn grafikus készítette, aki nagyon sokat dolgozott azon, hogy a jógagyakorlatok ábrái ne csak szöveges, hanem képi formában is pontosan jelenjenek meg.

A Jógakaland egy mesével indult, de az elmúlt két évben már egy igazi komplex világgá nőtte ki magát. Durmi maci, Hopp nyuszi, Röpcsi bagoly, Hamuka borz, Kukker vakond, valamint Fintor és Cingi kisegerek karakterei már több olyan használati és design tárgyon is megjelennek, amik nem csak szépek, de nagyon praktikusak is. Közkedvelt például a jógakalandos kártyajáték, kulacs, hátizsák és a játéktárolók is.

Az egész Jógakaland világot szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a gyerekekkel, ezért kitaláltak egy különleges, interaktív könyvbemutató turnét! Több budapesti és vidéki helyszínre is várják a gyerekeket, ahol közösen jógázhatnak a mesekönyv olvasása közben. Az Erdei Jógakaland eseményein az életnagyságú erdei állatokkal is megismerkedhetnek a résztvevők, Durmi a mackó pedig szívesen dedikálja tappancsával a mesekönyvet minden gyereknek.

Az eseményekről weboldalunkon és Facebook-oldalunkon találsz pontos információkat!