FOMO: A rettegés, hogy kimaradunk valamiből

2018. május 06.
Ha péntek este hulla fáradtan is bevonszoljuk magunkat a városba, hogy egy vodka-szódával bekkeljük ki hajnali ötig, valószínűleg bennünk is a FOMO dolgozik. Újabb kutatás készült erről a szorongató érzésről.
Fotó: Unsplash.com

Biztos mindenki érezte már, hogy egy lemondott baráti program után állandóan azon jár az esze, „vajon mit csinálnak a többiek”? Ennek az érzésnek, a félelemnek, hogy valamiből kimaradunk már neve is van, ez a FOMO (Fear of Missing Out).

A Carleton és McGill University közös, a Motivation and Emotionben publikált kutatásában a FOMO jelenségét vizsgálták elsősorban szociálpszichológiai szemszögből. Ehhez elsőéves egyetemistákat kértek fel, akiket egy okostelefonon keresztül elérhető applikáció segítségével kérdőíveztettek különösen arra fókuszálva, milyen hatással lehet a FOMO a stressz-szintre és az általános közérzetükre.

A vizsgálatból kiderült, hogy a FOMO érzése inkább estefelé és a hét vége felé jelentkezett, és intenzívebb volt azoknál, akik erős kötelezettséget éreztek a tanulásra és a munkára. Ez elég logikus, ha belegondolunk, milyen érzés, mikor péntek este még dolgoznunk kell, a barátaink pedig épp a városban vannak az „évszázad buliján”. Egy későbbi kapcsolódó kutatásban azt is megnézték, mi köze van a FOMO-nak a közösségi médiához – ehhez kétféle programot ajánlottak fel mobiltelefonon keresztül: egy olyat, amit az illető eltervezett aznap estére és egy másikat, ami lehetett valamilyen közösségi esemény (mondjuk egy buli) vagy valami egyéb program. A résztvevők vagy automatikus értesítést kaptak a telefonon az alternatív eseményekről, vagy barátok szóltak róluk és ahogy várható volt, főleg a társasági események esetén erősen jelentkezett a FOMO érzése. A kimaradás élményét aztán más negatív érzések, például szorongás is kísérte, ami akkor is jelentkezett, ha barátok szóltak az eseményről és akkor is, ha értesítés jött, sőt, akkor is jelen volt, ha a illető egy másik, hasonlóan élvezetes társasági eseményen vett részt helyette.

A kérdés már csak annyi, hogyan tudunk megszabadulni a FOMO érzésétől? Sajnos jól bevált technikák nincsenek, a kutatók leginkább a „figyelem átcsoportosítására” esküsznek. Vagyis próbáljunk meg ne arra gondolni, hogy miből maradunk ki, hanem koncentráljunk arra, milyen előnyei vannak annak, hogy nem vagyunk ott.

 

PsychologyToday