Nem nőknek való vidék, avagy veszélyes a világháló

2019. február 06.
A Kensington Palota már komolyan aggódik a Meghan Markle-t és Kate Middletont érő online abúzus miatt, de az internet nem csak az ismert nők számára lehet veszélyes hely.

Az egész világ imád a brit királyi család életén csámcsogni, de mára a rajongók két nagy táborra polarizálódtak: Meghan Markle és Kate Middleton követői bizarr rivalizációs narratívát gyártva most egyre durvábban dobálnak sarat az „ellenséges” hercegnére, olyannyira, hogy már a Kensington Palota is kifejezte aggodalmát az online bullying miatt.

Ez persze nem újdonság és messze nem csak a brit nemességet érinti – az Amnesty International 2018-ban közleményben jelentette ki, hogy a Twitter nem képes biztonságos környezetet biztosítani a nőknek, mivel az oldal nem tudta megakadályozni, hogy elárasszák a nőkre irányuló halálos fenyegetések, szexuális zaklatás, transzfób vagy homofób megjegyzések. Néhány hónappal ezelőtt a deepfake pornó miatt merültek fel hasonló aggodalmak, ugyanis a legmodernebb számítógépes eljárásokkal gyakorlatilag bármelyik hétköznapi családanya arca bekerülhet a legvadabb kötözős pornóba, félelmetesen realisztikus végeredménnyel. Vagy nem is kell ilyen messzire menni, elég végigpörgetni az Instagramot, ahol minden nagyobb követőtáborral rendelkező nő szelfije alatt annyi szexuális ajánlat, és a külsejüket méltató vagy épp becsmérlő komment sorakozik, hogy azt már tényleg egy élet munkája lenne moderálni. Arról nem is beszélve, hogy még mindig működhetnek, sőt virágozhatnak olyan profilok, mint az 1.3 millió követővel rendelkező @slutwhisperer, aki gyakorlatilag tejjel leöntött női mellekből és szexista megjegyzésekből csinált karriert.

A #MeToo, és a szexizmus elleni küzdelem korában a kényelmes anonimitást nyújtó internet lett az új színtere az utcai catcallingnak és a nyilvános fenékre csapásnak. A #minekmentoda narratíva az Instagramon él tovább, ahol a bevállalós fotók és dögös szelfik alatt mindenki (minden férfi) feljogosítva érzi magát, hogy osztályozza a nők külsejét vagy durva, obszcén kommenteket hagyjon. A body positive profilokból a netes trollok kedvenc játszótere lett, a modellek személyes, kulisszák mögé engedő oldalai olyan fantáziákat nyitottak meg férfiak előtt, amikről korábban nem is álmodtak. Töménytelen mennyiségű női testről készült fotóhoz lehet hozzájutni a neten, és ehhez már nem is kell az egyre inkább stigmatizált pornóoldalakhoz fordulni – ott van a Facebook vagy az Instagram, ahol látszólag ártatlan – és minden szempontból jóval könnyebben fogyasztható – keretek közé kerül a soft pornó – mert moderálás ide vagy oda, azért rengeteg kép igenis elfér ebben a kategóriában.

Persze miért is vártunk volna mást, mikor még mindig nem sikerült alapjaiban megváltoztatni a nőket elnyomó társadalmi struktúrákat? Az edukáció nélküli tiltás a gazdaságban is csak alternatív (fekete) piacok megnyílásához vezet, az internet pedig a nőket érő zaklatás új piaca lett. Mert ha már pornó, beszéljünk az „igaziról” is: a vicceskedő mondás, miszerint az internet harmada pornó egyáltalán nem tévedés, az erőszakot rebrandingelő és normalizáló bdsm óta pedig egyre durvább, a nőkre nézve pokolian megalázó felvételek árasztják el az online oldalakat.

Az online térbe áthelyeződött személyes életterekben a nők ugyanúgy nincsenek biztonságban, mint az utcákon, pláne, hogy a neten jóval könnyebben megtalálhatóak. Lehet persze cyberbiztonságról oktatni, titkosítani az Instagram fotókat vagy azt mondani, (mondjuk ezt bár ne lehetne) hogy inkább senki se rakjon ki magáról bikinis fotókat, nehogy rossz kézbe kerüljenek. De mennyivel jobb lenne a gyökerénél kezelni a problémát, és végre valahára mindenkivel megértetni, hogy nem tárgyiasíthatjuk a nőket, nem alázhatjuk meg és nem bántalmazhatjuk őket semmilyen módon. Legyen szó Meghan Markle-ről, Kate Middletonról, vagy bárki másról.

FotóPriscilla Du Preez, Unsplash