Scarlett Johansson kiakadt, amiért pornóhoz használták a fejét

2019. január 04.
A deepfake pornóban a technológia segítségével még az is megoldható, hogy Scarlett Johansson arca kerüljön a számítógép által generált pucér női testekre. Csakhogy Scarlett Johansson nem csak egy virtuális lény, és ez az egész egyáltalán nem tetszik neki.


Fotó: Profimédia – Red Dot

A nőkre nézve alapvetően is elég dehumanizáló a pornó, de az úgynevezett deepfake porn már a szó szerinti értelmezésig viszi ezt. Ez a számítógépes technológia lehetővé teszi, hogy néhány fotó alapján valódi, hús-vér nők – akár hírességek – fotója kerüljön a virtuális pucér testekre. Az az elvet tekintve szinte mellékes, de praktikusan mégis nagyon lényeges adalék, hogy ezek a felvételek döbbenetesen realisztikusak, vagyis laikus szemnek szinte lehetetlen megállapítania, hogy valóban azt a személyt, vagy csak virtuális mását látja.

A műfaj egyik népszerű ága természetesen a hírességek szerepeltetése: ennek esett már áldozatul Mila Kunis, a Trónok harca Maisie Williamse és Scarlett Johansson is. A 34 éves Johansson nemrégiben nyilvánosan kelt ki a deepfake pornó ellen, hangsúlyozva, hogy ő még a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen ismertsége miatt egyértelműbb, hogy a pornóban nem ő szerepel, így a kellemetlen „megjelenés” nem került a munkájába vagy emberi kapcsolataiba. „Már helyzetekben valaki el is veszítheti a munkáját, ha ilyesmire használják fel a képét” – magyarázta a színésznő a Washington Postnak.

Johansson azt is hozzátette, jogilag szinte lehetetlen harcolni a jelenség ellen, hiszen minden országnak más szabályozásai vonatkoznak a képeket védő szerzői jogokra.