Scarlett Johansson kiakadt, amiért pornóhoz használták a fejét

2019. január 04. |

A deepfake pornóban a technológia segítségével még az is megoldható, hogy Scarlett Johansson arca kerüljön a számítógép által generált pucér női testekre. Csakhogy Scarlett Johansson nem csak egy virtuális lény, és ez az egész egyáltalán nem tetszik neki.


Fotó: Profimédia – Red Dot

A nőkre nézve alapvetően is elég dehumanizáló a pornó, de az úgynevezett deepfake porn már a szó szerinti értelmezésig viszi ezt. Ez a számítógépes technológia lehetővé teszi, hogy néhány fotó alapján valódi, hús-vér nők – akár hírességek – fotója kerüljön a virtuális pucér testekre. Az az elvet tekintve szinte mellékes, de praktikusan mégis nagyon lényeges adalék, hogy ezek a felvételek döbbenetesen realisztikusak, vagyis laikus szemnek szinte lehetetlen megállapítania, hogy valóban azt a személyt, vagy csak virtuális mását látja.

A műfaj egyik népszerű ága természetesen a hírességek szerepeltetése: ennek esett már áldozatul Mila Kunis, a Trónok harca Maisie Williamse és Scarlett Johansson is. A 34 éves Johansson nemrégiben nyilvánosan kelt ki a deepfake pornó ellen, hangsúlyozva, hogy ő még a szerencsésebbek közé tartozik, hiszen ismertsége miatt egyértelműbb, hogy a pornóban nem ő szerepel, így a kellemetlen “megjelenés” nem került a munkájába vagy emberi kapcsolataiba. “Már helyzetekben valaki el is veszítheti a munkáját, ha ilyesmire használják fel a képét” – magyarázta a színésznő a Washington Postnak.

Johansson azt is hozzátette, jogilag szinte lehetetlen harcolni a jelenség ellen, hiszen minden országnak más szabályozásai vonatkoznak a képeket védő szerzői jogokra.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól” étkezési zavar

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól”