A fekete humor a legkevésbé népszerű

2019. március 03.
A legtöbb ember, ha megkérdezik, mi a fontos számára egy partnerben, a jó humorérzéket vágja rá. De mégis ki dönti el, mi vicces egyáltalán?

Egy altesti poén könnyen megosztja a véleményeket humorfronton, ahogy a szóvicceket is sokan nehezen viselik el. Tény, hogy a hasonló humorérzék fontos, ha párkapcsolatról van szó, ezt számos online randioldal profilpárosító algoritmusánál is felhasználják a fejlesztők. Amikor a pszichológusok legfeljebb négy éve házas párokat faggattak arról, hogy azonos dolgokon nevetnek-e általában, hasonló-e a humorérzékük, illetve, hogy a barátaikkal vagy a párjukkal nevetnek-e hasonló vicceken, azt találták, hogy azoknak a házaspároknak, akiknek hasonló volt a humorérzéke, boldogabb és sikeresebb volt a kapcsolata a házasságuk első éveiben. A kutatók pedig továbbmentek, azt is tudni akarták, hogy hány nagy csoportba sorolhatók be az emberek humorérzékük alapján? A válasz pedig: kilenc. Most kiválaszthatjuk, mi melyikbe tartozunk.

1. Nevettetőt igénylő humor

Helyzetkomikumnak is nevezhetjük, de legfőbb sajátossága a nevettető fizikai jelenléte. Bohócoktól, pantomimesektől kezdve valakinek a vicces arckifejezésén át egészen az arcraesős videókig ide sorolhatjuk ezeket a poénokat.

2. Önmagukat kifigurázó komikusok

A legjellemzőbb példája ennek a humorfajtának a stand up comedy. Ez esetben tulajdonképpen saját magukat állítják pellengérre a humoristák, amiért a közönség nevetése a díjuk. Ide sorolhatók még, amikor valaki mémekkel fejezi ki aktuális lelkiállapotát.

3. Szürreális

Ahogy a neve is mutatja, ez a humorfajta fura, illogikus eseményekkel, teljesen abszurd szituációkkal és témákkal viccel. Nem is kell sokáig magyarázni, miről van szó, ha eláruljuk, hogy legismertebb képviselője a Monty Python társulat.

4. Improvizatív

Vagyis komédia terv nélkül. A magyar televíziózásban a Beugró című négyszereplős improvizatív színház képviselte ezt a műfajt. A színészek különböző témákat kaptak, ezeket kellett ott és akkor vicces módon feldolgozniuk, a feladat előzetes ismerete nélkül.

5. Szóviccek

A humornak ezt a formáját általában a programozókhoz és tudósokhoz kötik, akik a közhiedelem szerint előszeretettel csavarják ki a szavakat és alkotnak szerintük vicces, mások szerint büntetéssel felérő szókapcsolatokat.

6.Tematikus

Humor, mely az aktuális eseményekhez kötődik. Az amerikai Saturday Night Live remek példa rá, vagy a késő esti talk show-k. Ehhez a fajta humorhoz a világ, a hírek, kultúra, politika mély ismerete szükségeltetik, és a képesség, hogy ezeket vicces formában tálalja a showman.

7. A megfigyelő

Késik a busz? Elejtettük a szendvicset? Már megint otthon hagytunk valami fontosat? A képesség arra, hogy a hétköznapi eseményekben valaki megtalálja a humorforrást, nagyban megkönnyíti az élet viszontagságainak elviselését.  

8. Testi poénok

Elérkeztünk a vécés viccekig. Azt gondolnánk, az óvodás koron túl talán csak néhány tinédzser és ideálisan még kevesebb felnőtt találja viccesnek az emberi anyagcserével kapcsolatos tevékenységeket.

9. Fekete humor

Sötét, depresszív témák, de mégis komikus, szokatlan tálalásban. Kevés ember érti és szereti igazán a kutatás szerint.

És hogy mi lett a legnépszerűbb? Meglepő módon altesti poénok győzedelmeskedtek! 

Fotó: Unsplash