A legjobb párkapcsolati tanács: szeresd önmagad

2018. február 19.

„Bármennyire szerettük és tiszteltük egymást, az önutálatom és az ezzel járó összes önértékelési problémám gonoszul bekúszott a kapcsolatunkba, és lassan tönkre is tette azt. Velem egy beszélgetés érzelmi aknamező volt, minden mondatból a legrosszabbat olvastam ki, a bókot, dicséreteket félreértelmeztem, és képtelen voltam fogadni, az ajándékokat úgy éreztem, nem érdemlem meg. Egy igazi »rosszhangulat-generátor« voltam” – meséli a 32 éves Zsófi, aki miután túl van számos segítő, terápiás beszélgetésen, már tisztán látja, miért futott vakvágányra többéves párkapcsolata élete szerelmével. „Nincs elkeserítőbb annál, mint mikor szeret valaki és teljes szívvel segíteni próbál, de erőfeszítései teljesen értelmetlenek” – teszi hozzá.

Az önszeretet hiánya sokféleképpen leírható, ugyanis sokféleképpen megnyilvánulhat a kapcsolatainkban – mondja Lázár Gergely pszichológus, párkapcsolati tanácsadással is foglalkozó szakember. Például folyamatosan szorongunk, azt feltételezzük a másikról, hogy meg fog csalni, vagy el fog hagyni, aggódunk, hogy eleget nyújtunk-e, állandó megerősítésre vágyunk, dicséret- és társfüggővé válunk, behódolunk, önfeláldozásba kezdünk – ezek mind jelei lehetnek a hiányos önbecsülésnek, attól függően, hogy korábban milyen lelki sérülések értek bennünket.

„A kedvesem egyre kevésbé volt lelkes, én viszont minden elutasítás és távolodás ellenére folyamatosan szomjaztam a szeretetét és a törődést – folytatja Zsófi. – Naponta százszor felhívtam, és ha lanyhult az érdeklődése, kételkedni kezdtem benne, nyomoztam, féltékenykedtem, gyanúsítgattam, és azzal gyötörtem, hogy lám, nekem volt igazam: tényleg egy senki vagyok, egy szerencsétlen lúzer, aki nem érdemel semmit, és nem méltó a szeretetre. Ez hosszú távon fárasztó lett a számára, mert kezdett beleragadni az én terhemet is cipelő támogató-mentor szerepbe. Ez végül tönkretette a kapcsolatunkat, és elköszöntünk egymástól.” „Bármennyire szeretlek, nem cipelhetem annak a terhét, hogy te nem szereted önmagad” – ezzel búcsúzott Zsófitól, aki akkor igazságtalannak érezte a szavait, de ma már tudja, hogy korábbi párjának igaza volt.

Király Eszter teljes cikkét keresd a márciusi Marie Claire-ben!