33 évesen válunk olyanná, mint az anyánk

2019. március 30.
Most már tudományosan bizonyított, hogy igaz a mondás: nézd meg az anyját, vedd el a lányát. Ráaádásul konkrét, jól meghatározható időponthoz köthető, mikor kezdenek el a nők az anyjukhoz hasonlítani.

Önmagunkat önálló, individuális személyiségként határozzuk meg, mégis elkerülhetetlen, hogy többé-kevésbé elkezdjünk hasonlítani az édesanyánkra. Ez nem csoda, hiszen felnevelt minket, példaképünk volt, és szerencsés esetben felnőtt korunkban is része az életünknek. Bár úgy tűnik, az átalakulás hirtelen és váratlanul történik, egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy olyan szokásokat vettünk fel, mint ő, egy friss tanulmány szerint ez nem ilyen véletlenszerű esemény.



Egy brit sebész, Dr. Julian De Silva vizsgálata szerint a nők átalakulása édesanyjukká 33 éves korukban kezdődik. Kutatásában 2000 férfit és nőt vizsgált. A nyilatkozatok alapján úgy találta, harmincas éveik elején járó alanyai már kinőttek az anyjuk elleni lázadás korszakából, és egyre inkább elkezdtek úgy viselkedni, mint ő. A folyamat összefügg azzal, hogy a nők maguk is anyává váltak, ami jelenleg átlagosan 30 éves kor körül következik be. Más szóval az anyaság teszi a nőket hasonlatossá a saját édesanyjukhoz.

A férfiak viszont az apjukhoz kezdenek hasonlítani 34 éves koruk körül. Ez sem meglepő, hiszen a férfiak általában 33 éves korukban válnak maguk is apává. Ami meglepőbb, hogy a férfiak külső megjelenésükben is elkezdenek hasonlítani édesapjukhoz, nem csak belső tulajdonságaikban, szokásaikban.

Fotó: Unsplash