Amikor lesújt az anyai bűntudat

2019. február 24.
Nem voltam ott. Túl keveset vagyok vele. Nem hallgattam meg. A legtöbb dolgozó anya szembetalálja magát a bűntudattal, melyet a gyermekével együtt töltött idő csökkenése miatt érez. Ám ez általában teljesen alaptalan. Az első lépés pedig, hogy száműzzük a szótárunkból a "kellett volna" szókapcsolatot.

Serena Williams teniszbajnok is írt arról, hogy milyen bűntudata volt, mikor nem volt jelen gyermeke első lépéseinél, mert éppen edzése volt. Nem kell hozzá olimpiai bajnoknak és világelsőnek lenni, hogy hasonlóan érezzünk: akinek van gyermeke, időről időre előfordul, hogy gondolataiba bekúszik az anyai bűntudat. A HuffingtonPost pszichológus szakértői remek tippeket adtak, hogyan győzhetők le ezek a káros gondolatok.



Sosem szabad elfelejteni például, hogy ha saját magunkra is fordítunk időt, azt a család is meghálálja. Hatéves lányom például már maga figyelmeztet, ha túl morcos a kedvem, és semmi sem jó nekem, hogy ideje lenne jógáznom egy-két órácskát, hogy újra csillámpóni-unikornis legyek, mert most egyáltalán nem vagyok az.

A munka világába való visszatérés után sokkal gyakrabban jelentkezik a bűntudat érzése. Tudatosítsuk magunkban, hogy a dolgozó anya nemcsak pénzt keres, hanem példát is mutat a gyermekének. Megmutatja, hogy az anya, a nő munkája is ugyanúgy értékes, mint az apáé.

Sose a filmek és az Instagram tökéletes anyáihoz hasonlítsuk magunkat. Hiszen ezeken a platformokon általában nem a valóságot látjuk. Ahogy a szakértő javasolta, felejtsük el, hogy mit kellett volna tennünk. Rendben, valamit elszalasztottunk, de értékeljük, azt, ami van. Az önostorozás helyett legyünk jelen az együtt töltött időben.

Fotó: Unsplash