Lombikozás negyvenen túl

2019. április 14.
Ahogy pár generációval korábban a 30 éves kor számított egyfajta vízválasztónak, ma a negyvenes szám közeledése aggasztja leginkább a gyerekre vágyókat. Ám a mellbevágóan alacsony százalékos esélyek ismeretében is sokan vágnak bele a lombikprogramba.

„Az egy csoda, ha valaki természetes úton szül gyermeket” – ez a kijelentés dr. Dévai Istvántól származik. A Dévai Intézet vezető főorvosa úgy tapasztalja, hogy az elmúlt évtizedekben nemcsak a nőknél, de a férfiaknál is romlott a termékenységi mutató:. „Ha számba vesszük egy baba születéséhez – akár női, akár férfi oldalon – szükséges megannyi szervet, figyelemre méltó, hogy ez a rendkívül komplex folyamat az esetek nagy részében problémamentesen lezajlik. A párok egy része számára azonban – természetes úton – mégsem lehetséges a gyermekáldás.”

Különböző felmérések szerint Magyarországon a párok 10-18 százaléka meddő. Ez jelentős szám, és ha ehhez hozzáadjuk azt az adatot, hogy egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás, akkor kénytelenek vagyunk elfogadni a már említett szomorú tényt: a természetes úton fogant gyermek áldás és csoda. És egyre ritkább. A legtöbben a negyvenes éveikhez felé közeledve fordulnak a meddőségi centrumokhoz segítségért, – az ok pedig érthető: egy 35 éves nőnek 40-45 százalék esélye van rá, hogy a lombik kezelés sikeres lesz, míg 40 éves kor fölött már csak 10-15 százalékos valószínűséggel jön létre a terhesség. Az esélyek évről évre romlanak, 43 éves kor fölött már csak 1-2 százalékos esélybe lehet kapaszkodni.

Első szülés 40 évesen

Anna 40 évesen szülte meg első lombikban fogant gyerekét, Andrást. Már 35 éves elmúlt, amikor véget ért egy hosszú kapcsolata – éppen azért, mert vele ellentétben az akkori párja nem akart gyereket, Anna ellenben nagyon szeretett volna. Aztán 37 évesen lett újra szerelmes. Eltelt két év, mire megismerték eléggé egymást, és egyértelmű lett mindkettőjüknek, hogy  ebben a kapcsolatban szeretnének gyereket. De hiába próbálkoztak, nem jött a baba. „Az esetek többségében 35 éves kor felett rohamosan romlik a nők esélye a teherbe esésre – mondja Dévai doktor – és az ivarsejtek egyre nagyobb százaléka lesz kromoszóma hibás, ami azt jelenti, hogy gyakran meg sem marad a terhesség, ha egyáltalán létrejön.”

Anna és párja hat hónapig próbálkoztak, de mivel a nő már közel volt a negyvenhez, a nőgyógyász azt javasolta, hogy ne várjanak tovább, hanem keressenek fel egy meddőségi centrumot. Anna férje, Péter azt mondja, számára egyértelmű volt, hogy meg kell adniuk az esély maguknak, és ha erre a lombik az egyetlen út, akkor bele kell vágni.

Szerző: Molnár Anikó

Lombikozás negyvenen túl – Az utolsó pillanatban című cikkünket keresd a májusi Marie Claire-ben!