Jobb a drágább terhességi teszt?

2019. március 28.
Az biztos, hogy egyik terhességi teszt sem lehet annyira pontos, mint egy látogatás a nőgyógyásznál. De amikor a terhesség gyanúja először felmerül, a drogériákban kapható tesztekhez fordulunk. Mindegy melyiket vesszük meg?

Az összes terhességi teszt a HCG hormon szintjét méri a vizeletben. Ezt a hormont a placenta, vagyis a méhlepény termeli. A HCG szintje gyorsan emelkedik a terhesség korai fázisában, két-három naponta megduplázódik mennyisége, de még így is el kell telnie egy pár hétnek, hogy kimutatható legyen.

Van különbség

Hogy a korai terhességet is kimutatja-e egy otthoni terhességi teszt, attól függ, hogy milyet vásárlunk. Általánosságban kijelenthető, hogy a drágább tesztek hatékonyabbak és pontosabbak, akár az első kimaradt menstruáció előtti hat napban is kimutatják a terhességet. Ezzel szemben az olcsóbb változatok inkább csak az elmaradt vérzés után képesek jelezni a terhességet.

A pozitív eredmény általában biztos
Ha egy teszt pozitív lett, az általában pontos eredmény, míg a negatív terhességi teszt gyakran téves. Ez azért lehet, mert ha túl korán végezzük a mérést, még nincs elég HCG hormon a vizeletben, ezért a teszt sem tudja kimutatni. Főleg az olcsóbb tesztekre igaz ez. Tehát ha negatív lett az eredmény, érdemes egy héttel később megismételni a mérést. Ha az első tesztünk pozitív volt, utána viszont egy negatív eredményt is kaptunk, lehetséges, hogy korai vetélés történt, így ebben az esetben is mindenképp keressük fel a nőgyógyászunkat, hogy egy ultrahangos vizsgálat után biztosat tudjunk.

Befolyásoló tényezők
Bizonyos gyógyszerek szedése is fals pozitív eredményhez vezethet. Szorongásoldók, antidepresszánsok és allergiagyógyszerek esetén sem árt az óvatosság. Inkább bízzuk az orvosunkra a diagnózist.

Forrás: Insider
Fotó: Profimédia/Red Dot