Hogyan mondd el a párodnak, ha nem jó a szex?

2019. május 17.
Lesújtó lehet arról beszélni a párunkkal, ha nem jó a szex. Szerencsére elmondhatjuk kedvesen és mégis hatásosan, ha nem vagyunk lenyűgözve a hálószobai életünktől.

Nehéz elmondani párunknak, ha úgy érezzük, nem jó a szex. Tippjeink segítségével úgy beszélhetünk a szexuális életünkről, hogy nem bántjuk meg és nem törjük le szerelmünk önbizalmát.

Beszélgessünk előítéletek nélkül
“A szexuális igények olyan különbözőek, mint mi magunk. Nincs rossz út a szexualitás kifejezésében, míg az partnerünkkel kölcsönös megegyezésen alapul” – mondja Bianca L. Rodriguez párkapcsolati tanácsadó és családterapeuta. “Ha erre gondolunk, miközben megbeszéljük partnerünkkel a szexuális életünket, az csökkentheti az előítéleteket és őszintébben beszélhetünk egymással” – teszi hozzá.

Gyakoroljuk előre a beszélgetést
Mielőtt élesben is elmondanánk párunknak, hogy nekünk nem jó a szex, vegyük végig magunkban, hogy zajlik majd a beszélgetés. Ez segíthet kitalálni, hogyan reagál majd felvetéseinkre párunk. “Ez segíthet leküzdeni a zavarunkat és tárgyilagosabbak maradhatunk” – javasolja Dr. Rebekah Montgomery pszichológus.


Szex előtt beszéljünk
“Jó, ha még szeretkezés előtt beszélünk, így nem marad gyanútlanul, hanem lehetőségünk lesz a gyakorlatban is kipróbálni, amiről előtte beszéltünk” – javasolja Dr. Montgomery. Kezdhetjük úgy a beszélgetést, hogy “szeretnék többet beszélni a szexről, tudom, hogy ez kicsit nehéz”, vagy mondhatjuk azt, hogy “kicsit ideges vagyok, de szeretnék beszélni a szexuális életünkről”, így valószínűleg párunk is nyitott lesz a kommunikációra.


Számít, hogyan mondjuk

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogyan beszélünk párunkkal, hogyan fejezzük ki magunkat és milyen keretbe foglaljuk mondanivalónkat. A párkapcsolati tanácsadó szerint hasznos, ha úgy mondjuk el, nekünk miért nem jó a szex, hogy egyes szám első személyben, saját szemszögünkből beszélünk. Így nem kritikaként hangzik mondanivalónk, hanem saját érzéseinket, kétségeinket tárjuk a másik elé.


Kérdezzünk is, ne csak kijelentsünk

Miután elmondtuk saját szemszögünkből a problémákat, kérdezzünk rá párunk érzéseire, benyomásaira is. “Ha kíváncsiak vagyunk párunk szemszögére is, sokkal kevésbé érzi lesújtónak a helyzetet” – magyarázza a párkapcsolati tanácsadó. Az eredményes beszélgetéshez az kell, hogy mindkét fél igényei előtérbe kerüljenek. “Legyen ez egy nyílt beszélgetés a szexről személyeskedő kritizálás helyett” – figyelmeztet Dr. Montgomery.

Természetes az idegesség
Emlékeztessük rá magunkat, hogy teljesen természetes, ha idegesek vagyunk egy beszélgetés előtt, mikor az lesz a téma, hogy nem jó a szex. “Ha idegesek vagyunk vagy félünk beszélni az érzéseinkről, mondjuk ki hangosan előbb saját magunknak a gondolatainkat. A feszültség általában nyomban elmúlik, amint nevén neveztük a dolgokat. Senkinek sem tökéletes a szexuális élete, és beszélni erről a lehető legjobb lépés az egészséges párkapcsolat és házasélet felé” – mondja a pszichológus. Ha nehézségeink vannak a kommunikációval, szakember segítségét is kérhetjük. A párterápia remek lehetőség arra, hogy biztonságos és megértő környezetben beszélgessünk az érzéseinkről.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash