7 meglepő libidócsökkentő tény a nőknél

2019. április 27.
Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy a fogamzásgátló tabletta csökkentheti a libidót. És azt tudtad, hogy a kávéfogyasztás is hatással lehet rá?

Nem titok, hogy a nők libidója bonyolult dolog. A hormonháztartásunk olyan összetett, hogy még a tudósok sincsenek tisztában a pontos működésével, ráadásul az aktuális érzelmi állapotunk tovább színezi az amúgy is tarka összképet. “Annyi mindentől függ a nők libidója, nehéz egyetlen elemet elkülöníteni belőle” – magyarázta Dr. Sarah L. Berga, az Emory Egyetemi Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. Ám vannak olyan tényezők, amelyek gyakrabban és több nőnél is a libidó csökkenéséhez vezetnek. Érdemes ezeket számba venni, ha hasonló panasszal küzdünk.

Fogamzásgátlók és más gyógyszerek

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a fogamzásgátló tabletta teheti tönkre a libidót. Szinte bármilyen gyógyszernek lehet ilyen mellékhatása, amit rendszeresen szedünk. “Gondoljuk csak végig: ha egy gyógyszer kiszárítja az orr nyálkahártyáját vagy a bőrt, ugyanezt teheti a hüvely védőrétegével is, ez pedig a szexuális vágy csökkenésével is jár” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Kat Van Kirk szexológus és párkapcsolati tanácsadó. Ha libidócsökkenést tapasztalunk, érdemes beszélni erről a gyógyszert felíró orvossal. A dózis megváltoztatása, vagy egy más hatóanyagú szer könnyen megoldhatja a problémákat.

Érzelmi kérdés
Az érzelmek döntő fontosságúak a szexuális vágy kialakulásában. “A hangulat és a vonzódás a partnerhez sokkal inkább befolyásoló tényező, mint a tablettánk tesztoszteron tartalma” – mondta a szexológus. Bár kétségtelenül egyszerűbb a fogamzásgátlót hibáztatni, mint szembenézni a párkapcsolati problémákkal. De nem kell, hogy komolyabb nehézségek legyenek a párkapcsolatban. Egyszerűen a nőknek gyakran több idő kell, hogy érzelmileg ráhangolódjanak az együttlétre. Illetve az is okozhat gondot, hogy talán nehéz úgy szexinek érezniük magukat, hogy öt perccel előtte még a gyerekeknek olvastak esti mesét.

Mennyi kávét iszunk?

A túl sok kávé is romboló hatással van a libidóra. Egy-két csésze még biztosan nem árt, ám a rendszeres túlfogyasztás gondokat okozhat a hálószobában. A túl sok koffein hatására ugyanis az adrenail túltermelődhet a szervezetben, a stresszhormon pedig tulajdonképpen kikapcsolja az agy szexuális vágyért felelős területeit.

Alacsony önértékelés és kevés önbizalom

Mi volt az első öt dolog, ami eszünkbe jutott, mikor legutóbb a tükörbe néztünk? Ahogy a testünkről gondolkodunk, ahogy másokhoz hasonlítjuk magunkat és méregetjük, hogy nézünk ki, könnyen oda vezethet, hogy nem becsüljük és szeretjük magunkat eléggé. Ez pedig egyenlő a szexuális vágy megölésével is. Sokan szex közben is azon gondolkoznak, vajon mennyire előnyös egy-egy testhelyzet, hogy néznek ki közben. Legközelebb, ha azt vesszük sorba, mi nem jó rajtunk, váltsunk nézőpontot, és inkább a pozitív dolgokat soroljuk.

A férfi illata

Az első együtt töltött éjszaka után kéjes örömmel szívtuk magunkba a párunk után a párnán maradt illatot, vagy vettük fel a pulcsiját. Ám évek alatt elveszhet ez a vonzódás. Ennek az az oka, hogy az életkor előrehaladtával megváltozik a szaglásunk, és megváltoznak a feromonjaink is, melyek a párunkhoz való kémiai vonzódás alapját adják. “A genetika és az öregedés ellen nem harcolhatunk, ám új parfümmel kicselezhetjük a biológiát” – javasolja a szexológus.


A szőnyeg a házban

Ha egyszerűen nem kerülünk hangulatba, mióta az új lakásunkba költöztünk, érdemes körülnézni a háztartásban. Kémiai anyagok, színezékek, a szőnyeg rostjai és bizonyos műanyagok is hatással lehetnek a hormonháztartásra, így a libidónkra is. Férfiaknál ráadásul impotenciát is okozhatnak.

Ideje nyaralni menni

Bármi is legyen a lecsökkent szexuális kedv hátterében, miután elbeszélgettünk az orvosunkkal, foglaljunk le egy nyaralást is. “A vakáción az emberek többségének eszébe jut, miért is szereti a párját, kiszállnak a hétköznapi mókuskerékből és a libidó visszatér” – javasolja a szakember.

Fotó: Unsplash