Tényleg működnek az afrodiziákumok?

2019. február 27.
Csokoládé, eper, osztriga. Mindenki hallott már róla, hogy ezek az ételek élénkítik a szexuális vágyat. De igaz ez vagy városi legenda?

De nem csak ételeknek tulajdonítanak libidófokozó hatást, sokkal elvetemültebb elméletek is születtek. A mérgező kőrisbogárról, őrölt rinocéroszszarvról és ritka növények kivonatáról is gondoltak ilyet a történelem során. “A lényeg, hogy drága legyen, ritka és nehezen beszerezhető az a dolog, máris felröppent róla, hogy afrodiziákum” – magyarázta a BBC-nek Martha Hopkins történész. Hogy tényleg van-e ilyen hatásuk, más kérdés.

Szexi rágcsálnivalók
Akinek probléma van a vérkeringésével, valóban segíthetnek bizonyos ételek az impotencia leküzdésében, a speciális tabletták hatásmechanizmusához hasonlatosan. Ellazítják a vénák falát és fokozzák a vérkeringést a nemi szervekben. Ezek az aminosavak megtalálhatók a tökmagban, dióban és marhahúsban. Egy másik, gyulladáscsökkentő vegyület, mely szintén segítség lehet, az almában, a bogyós gyümölcsökben, szőlőben, vörösborban, fokhagymában és étcsokoládéban található meg.
“A változást csak a vérkeringési problémával küzdők érzékelhetik. Akik egészségesek, valószínűleg nem tapasztalnak semmilyen különösebb hatást a szexuális életükben ezeknek az ételeknek a rendszeres fogyasztása során” – mondja Lauri Wright, az Amerikai Dietetikusok Társaságának szóvivője.

A köznyelvben az afordiziákumokat emlegetve nem is a szexuális működés zavarainak kiküszöbölésére gondolunk, hanem a vágy fokozására. De sajnos a tudomány eddig nem tudta igazolni, hogy bármi alapja lenne azoknak a feltételezéseknek, hogy bármelyik étel hatással lenne a libidóra. Egyetlen kivételtől eltekintve: ez az alkohol. Viszont hiába növeli a vágyat, a szexuális teljesítményt viszont határozottan rontja.
“A vörösbort hajlamosak kivételnek tekinteni, mivel kis mennyiségben jótékony hatása lehet a szív egészségre, ám döntő bizonyítékot egyelőre erre sem találtak” – figyelmeztet Michael Krychman, a Dél-Kaliforniai Orvosi Központ szülész-nőgyógyásza, klinikai szexológus.

Holisztikus egészség
A vörösbor szívvédő és afrodiziákum hatása valószínűleg azért is tartja magát erősen a köztudatban, mert része a mediterrán diétának, amely összességében biztosan jó hatással van a szexuális funkciókra, hiszen rengeteg olajos magvat, halat, olajbogyót és olívaolajat tartalmaz, melyek a vérkeringést támogatják. “A kutatók valóban úgy találták, hogy a vörösbor hatásos a potenciazavarok esetén, de hogy ez a diétának, az életmódnak és a genetikának, vagy ezek kombinációjának köszönhető, hiszen aki egészségesen étkezik, valószínűleg többet mozog és jobb a szexuális élete, még nem tudjuk” – mondja Krychman.

A tudósok nem bánják, hogy nem találtak még egyetlen bizonyítékot sem arra, hogy egy bizonyos ételnek afrodiziákum hatása van. Nagyon veszélyes lenne, ha csupán egyetlen gyümölcs vagy fűszer ilyen képességgel rendelkezne” – figyelmeztet Jessica Abbot, a svédországi Lund Egyetem evolúciós biológusa. Meg is magyarázza, miért: a libidófokozó hatás csak mellékhatása lehet egy gyógynövénynek például, melyek nagy dózisban fogyasztva valószínűleg mérgezést okoznának, hiszen ilyen funkciók a növényeknél azért alakultak ki, hogy védekezzenek a növényevő állatok ellen. És biztosan lennének, ismerve az emberi természetet, akik nem tudnának, akarnának megállni az ajánlott mennyiségnél.

Az elme hatalma
Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy van, akinél az elfogyasztott étel kiváltja a vágyfokozó hatást? “Egyszerű” – vágja rá a szexológus. “Mert hisz benne.” A vágy nagyon sokösszetevős érzet. Fizikai, kémiai és külső tényezők is szükségeltetnek hozzá. Ha elhisszük egy ételről, hogy növeli a vágyat, bekapcsol a placebó-hatás, és valóban úgy érezzük, hogy a libidónk az egekbe repült az elfogyasztott osztrigától. Ráadásul a körülmények is nagyon fontosak, hiszen nem érezzük úgy minden kocka elfogyasztott csoki után, hogy szexi hangulatba kerültünk. Szerencsére.

Forrás: BBC