A születési sorrend befolyásolja, hol élünk

2019. június 01.
Van, aki a nyüzsgő nagyvárosban érzi magát a legjobban, mások legszívesebben kiköltöznének remetének az erdőbe, ahol nem háborgatja őket senki, és nincsenek szomszédaik. A születési sorrend befolyásolja, milyen lakóhelyet választunk magunknak.

Ahogy felnőtté válunk, egyre határozottabb elképzeléseink vannak arról, hol szeretnénk élni. Vannak, akik nehezebben találják meg a helyüket, és sok költözés után állapodnak csak meg ott, ahol a legjobban érzik magukat. Ebben pedig az is szerepet játszik, hányadikak vagyunk a születési sorrendben.

Legidősebbek
Az elsőszülöttek sokkal jobban szeretik a rendet és a rendszert maguk körül, mint bárki más. Észreveszik a legkisebb porszemet is a sarokban, vagy karcolást is a bútorokon.  A születési sorrendet tanulmányozó pszichológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a rendszeretet gyakran túlságosan eluralkodik a legidősebb testvérek személyiségén, és hajlamossá válnak a kényszerességre és szorongásra. “Az elsőszülött gyermekek felnőve gyakran választanak olyan lakóhelyet, ahol nincs a közelben szomszéd. Legszívesebben egy domb tetejére költöznének, ahol nem zavarja őket senki” – mondja Dr. Kevin Leman pszichológus.


Mindig vállalják a felelősséget és remekül gondját viselik azoknak, akik velük élnek. Mindig azt tartják szem előtt, mi a legjobb a családjuknak. Gyakori, hogy a gyermekek kirepülve a szülői házból azért a közelben maradnak, hogy ha szükség van rájuk, tudjanak gondoskodni idős szüleikről.

Középsők
Míg a legidősebbek szeretik, ha minden rendben van az otthonukban, a középső gyerekek számára ez nem fontos, ők nem törekszenek a tökéletességre. Döntéseik gyakorlatiasak, nem egy ideát kergetnek, így rugalmasan választják ki azt is, hol élnek felnőttként. Ami bárhol lehet, ami épp megfelel az aktuális élethelyzetüknek. Nem zavarja őket az sem, ha szobatársakkal kell lakniuk, vagy ha zajosak a szomszédok, imádnak társasági életet élni és ismerkedni a körülöttük élőkkel. Igazi nagyvárosi emberek.

Legkisebbek
Mivel egész gyermekkorukban körbevette őket a családjuk, a legkisebbek valószínűleg olyan lakókörnyezetet választanak felnőttként, ami közösséget alkot. Nem zavarja őket az ikerház, a közös udvar, szívesen élnek együtt másokkal, szeretik a közös találkozási pontokat. A kisvárosok ideális lakókörnyezetet teremtenek számukra, hiszen itt mindenki ismer mindenkit, így igazán otthon tudják érezni magukat.

Egykék
Az egyedüli gyermekekről általában azt mondják, hogy hasonló karakterjegyekkel rendelkeznek, mint az elsőszülött testvérek, ám sokkal erőteljesebben jelentkeznek náluk ezek a személyiségvonások. Nem szeretik a zajos közösségeket, szeretnek a szűk családjukkal, nyugodt helyen élni. Ők is legszívesebben elvonulnának egy nyugodt, szomszédoktól mentes helyre, ám a nagyvárosokban is jól érezhetik magukat, ahol nem botlanak ismerősbe minden sarkon.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash