A játszótéri barátságokra az anyukáknak is szükségük van

2019. március 09.
A barátok rettentő fontosak. Támogatnak, energiával töltenek fel, de felnőttként nehéz új kapcsolatokat kialakítani. Olyan könnyű sosem lesz, mint a gyerekeknek a homokozóban, de harminc fölött is bukkanhatunk igazi barátokra, csak hagyni kell megtörténni.

Vannak élethelyzetek, melyek felborítják az addigi baráti kapcsolatokat: az anyává válás például óhatatlanul azzal jár, hogy lemorzsolódnak mellőlünk emberek. Már nem ugyanaz lesz az életritmusunk, nem ugyanaz a fontossági sorrend az életünkben, így az addig párhuzamos utunk eltávolodhat egymástól. “A magány érzése veszélyes, hiszen a baráti támogatás sokkal több annál, hogy van egy váll, amelyen kisírhatjuk magunkat. A magány komoly testi-lelki problémákhoz vezethet” – magyarázza Dr. Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young Egyetem pszichológiaprofesszora.

Miért nehezebb felnőttkorban barátkozni?

A baráti kör 25 éves kor után elkezd beszűkülni, kialakul az a néhány személy, akikkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot és akikre számíthatunk. “Egyszerűen a legtöbben kevésbé vagyunk nyitottak más emberek felé ahogy öregszünk” – magyarázza a pszichológus. Ráadásul a legtöbb ember a saját magához hasonló emberekhez vonzódik, ami leszűkíti a lehetőségeket. Fiatalabb korban még nem ragaszkodunk ennyire szigorú paraméterekhez. A munkába állás után pedig sokan egyszerűen csak túl elfoglaltak lesznek, pedig az új barátságok kialakításához szükség van egy is erőfeszítésre. Ráadásul manapság már nem olyan népszerűek a klubok, egyházi vagy társadalmi szerveződések, mint pár évtizeddel ezelőtt, így ha költözésre kerül a sor, vagy más okból lemorzsolódnak korábbi barátaink, nehezebb új kapcsolatokat kialakítani.



Hogyan kössünk új kapcsolatokat?

Szerencsére nincs szükség barátok garmadájára ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A pszichológus szerint már két közeli barát elég ahhoz, hogy leküzdjük a magány érzését. De persze nem kell megállni itt.
Mondjunk igent a barátok barátaival való találkozókra. Különösen egy új városba költözésnél működhet, ha engedünk egy régi ismerősünk unszolásának, és találkozunk olyan emberekkel, akiket ő ismer az új lakhelyünkön. Először furcsa lehet egy ilyen vakrandi, de akár új barátság is kisülhet belőle. Persze egy kínos kávézás is kerekedhet, de gyakoribb, hogy kellemes és hasznos társaságra bukkanunk.

Használjuk a közösségi oldalakat.

Végre valami hasznos és praktikus dolog, amire tényleg jó a Facebook és az Instagram. Ha van olyan fitness edző, helyi divatszakértő, virágos vagy éppen cukrász, akit követünk az oldalukon, nyugodtan keressük fel őket személyesen is. Ők is valódi emberek, akik valódi kapcsolatokat is keresnek.

Járjunk csoportos edzésre rendszeresen.

Ha minden héten ugyanarra a jógaórára vagy spinning edzésre megyünk, jó eséllyel ugyanazokkal az emberekkel találkozunk, akikkel a közös gyakorlásnak hála már meg is van az első beszélgetések témája. És idővel a szomszéd kávézóba is beülhettek egy sütire és beszélgetésre. Az ismerkedésnek ez az útja sok embernek egyszerűbb lehet, mivel nem ismeretlen emberrel találkozik, hiszen hétről hétre látja ugyanazokat az arcokat és biztos a közös kapcsolódási pont.

Legyünk láthatók és elérhetők.

Ha játszótérre járunk a gyerekekkel, ne bújjunk el a hinta mögé, ne temetkezzünk a telefonunkba a homokozó szélén ülve. Köszönjünk a mellettünk játszó anyukának, dicsérjük meg a gyerekeket, babakocsit, homokozójátékot. Rengeteg téma adja magát, csak járjunk nyitottan és nyitott szemmel. Ilyen helyzetekben is gyakran ugyanazokkal az arcokkal találkozunk, ez nagyban megkönnyíti a kapcsolatteremtést.

Fotók: Unsplash