Az anorexia nem csupán pszichiátriai probléma

2019. július 28.
Tudományosan igazolták, hogy az anorexia nem egyszerűen pszichiátriai kórkép, hanem hatjóerőként az anyagcsere problémái is nagy szerepet játszanak kialakulásában és súlyosbodásában. Ez a felfedezés új utakat nyithat a veszélyes betegség kezelésében.

Közel tizenhétezer anorexiában szenvedő ember örökítőanyagát hasonlították össze ötvenötezer egészséges kontrollszemély DNS-ével. A tanulmány nyolc olyan gént talált, mely összefüggésbe hozható az anorexiával, szorongásos, depressziós  vagy kényszerbetegségekkel. Ami meglepő volt a kutatók számára, hogy ezek a gének a zsírégetéssel, a fizikai aktivitásra való késztetéssel és a kettes típusú diabéteszre való hajlammal is mutattak kapcsolatot.


Bejelentkeznek a gének
“A tanulmányunk azért fontos, mert ezután nem kezelhetjük többé az anorexiát és más étkezési rendellenességeket pusztán pszichiátriai vagy pszichológiai oldalról” – mondta Gerome Breen genetikus, a londoni King’s College kutatója, a tanulmány vezető szerzője. “Ahogy vártuk, az anorexia kapcsolódik a szorongásos zavarokhoz, depresszióhoz és kényszerbetegségekhez, ám a metabolizmussal való korrelációt eddig még egyetlen pszichiátriai rendellenességgel sem mutatták ki” – tette hozzá a kutató.
Az anorexiás megbetegedések fele írható a gének számlájára, a probléma a többi esetben traumatikus életeseményekhez vagy más hasonló faktorokhoz köthető. A genetikai hajlam megállapításában segíthetnek a friss kutatási eredmények.

Mi váltja ki a betegséget?
Az anorexia nervosa a leghalálosabb pszichiátriai megbetegedés. A nők 1-4 százalékát, a férfiak 0,3 százalékát érinti. A betegek veszélyesen alacsony testsúlyra koplaltatják magukat, rettegnek a súlygyarapodástól és torz tükörben látják saját testüket. Míg egyesek olyan keveset esznek, hogy az már tulajdonképpen éhezés, mások normális mennyiségűnek nevezhető ételt fogyasztanak, ám olyan sokat edzenek mellé, hogy több kalóriát égetnek el, mint amennyit bevisznek szervezetükbe.
A betegséget pszichológiai terápiával és a család támogatásával próbálják kezelni, ám gyakran sikertelenül, mivel az orvosok eddig a legfontosabb tényezőnek a családi hátteret és környezetet gondolták a betegség kialakulásában. “Az anorexiás betegek családja a megfigyelések alapján általában erősen perfekcionisták, ám nem ez okozza a betegséget. Inkább az anorexia az, ami növeli a perfekcionizmust. Valójában a családi környezet és a genetika egymásra hatása válthatja ki a betegséget” – magyarázta a genetikus.

 

Új utak a kezelésben
Azért volt fontos a tudósok számára, hogy kiderítsék, van-e kapcsolat az étkezési rendellenességek, így az anorexia és az anyagcsere között, mert így lehetővé válik, hogy új terápiákat dolgozzanak ki, illetve előre jelezzék, várható-e rosszabbodás a betegek állapotában. “A várható visszaesés előrejelzése az egyik legértékesebb dolog, ami az anorexia kezelésében történhetett” – jelentette ki a kutató.
“Bár a friss kutatás nem ad a kezünkbe instant megoldást, új kezelési módszerek kidolgozásához segíthet hozzá” – reménykedik Dr. Rebecca Park, az Oxford Egyetem étkezési rendellenességekkel foglalkozó pszichiátere. “Nagyon fontos üzenetet hordoz az anorexiától szenvedők és családjuk, valamint az orvosok számára. Remélhetőleg idővel az új kezelések hatékonyabbá válnak, és elkezdődik a társadalomban is a változás, véget ér a megbélyegzés és hibáztatás, mely csak még mélyebbre taszítja a betegeket” – tette hozzá a pszichiáter. 

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash