A pro-anorexia honlapok betiltása többet árthat, mint amennyit használ

2014. szeptember 18.
Az olasz parlamentben felmerült, hogy az anorexiát pozitív fényben feltűntető, pro-anorexia honlapkat pénzbírsággal, vagy akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthassák. Egészségügyi szakértők szerint azonban ez nem is olyan jó ötlet.

Bár az anorexia ellen küzdő kampányok és törekvések lassan kezdik átvenni a hatalmat az interneten a csontsovány lányok képei felett, mégis vannak olyan honlapok, amelyek az anorexiát a karcsúsághoz – és így a boldogsághoz – vezető életformaként hirdetik.

Az ilyen oldalakat pro-anorexia oldalakként ismerik, és bár tény, hogy nem gyógyítani kívánják a betegséget, és valóban gazdát cserélnek az egészségtelen fogyási tippek, igazság szerint számos ilyen oldalak ennél sokkal árnyaltabban működik, és a kóros soványság dicsőítése helyett valójában csak annak elfogadására, illetve megértésére buzdít.

Az Instagram és a Pinterest már felvette a harcot, és megtiltották a soványságot dicsőítő képek posztolását és az evési rendellenességek ünneplését, most pedig már sokkal komolyabb diskurzusokban, például az olasz parlamentben is felmerült, hogy az anorexiát pártoló honlapokat hivatalosan megbüntethessék. Talán első hallásra ez is a kamaszlányok testképzavarát megakadályozó, szükséges intézkedések újabb sarkalatos pontjának tűnhet, de szakértők szerint az intézkedés többet árthat, mint amennyit használ. „Ez a lépés csak arra kényszerítené ezeket a csoportokat, hogy sokkal titkosítottabban, kevésbé láthatóan folytassák tevékenységüket, ami még veszélyesebb lehet” – magyarázza Antonio Casilli, szociológus. 

Bár könnyűnek tűnhet a pro-anorexia honlapokat hibáztatni a betegség kialakulásáért, valójában az anorexiát hirdető oldalak egyáltalán nem számítanak újkeletű jelenségnek, olyan idősek, mint maga az internet. Ana Gandley a birtokosa az egyik legrégebbi ilyen oldalnak, a Project Shapeshiftnek. Ana akkor kezdett el az oldallal foglalkozni, mikor megelégelte, hogy állandóan támadják azért, mert nem képes meggyógyulni, és bár elismeri, hogy sok hasonló weboldal veszélyes fogyási technikákra buzdítja a fiatal lányokat, ő csupán azt szeretné, ha az anorexiával élőknek is lehetne egy fóruma, ahol sorstársaikkal beszélhetnek problémájuk részleteiről, anélkül, hogy lépten-nyomon gyógymódokat kényszerítenének rájuk. Gandley nem népszerűsíti oldalát, de nem is tántorít el senkit, egyszerűen úgy gondolja, büszke arra, hogy segít az evési rendellenességekkel küzdőknek.

A megértő fülek pedig úgy tűnik, valóban segítenek, hiszen Daphna Yeshua-Katz kutatásai szerint a hasonló honlapokat látogató fériak és nők profitálnak az ilyen weboldalakból.„Nagyon szűklátókörű dolog azt mondani, hogy ezek az oldalak életstílusként hirdetik az anorexiát. Az emberek szociális támogatásért látogatnak ide, hiszen az anorexiások általában szociális elszigeteltségtől is szenvednek.

Gondoljunk csak bele, mikor az ember társaságba jár, olyankor általában együtt esznek és isznak, egy anorexiás beteg számára pedig ez nagy kihívás” – magyarázza Yeshua-Katz. Ezekre az oldalakra könnyen rátalálhatnak az anorexiás betegek, hiszen mikor az internetet fogyási tippek reményében böngészik eltévednek egy Gandleyéhez hasonló oldalra, ahol egyúttal támogatásra és sorstársakra is találnak. Legfőképpen pedig őket mindenáron megváltani akarókkal ellentétben megértő hangokra.

Ugyanakkor a pro-anorexia oldalaknak kétségkívül megvannak a veszélyei. Az itt összegyűltek megosztanak egymással káros és egészségtelen fogyási ötleteket és koplalásra buzdíthatják egymást, a felmérésekből mégis az derül ki, hogy a felhasználók többnyire olyan emberek, aki a hagyományos kezelések hatástalansága elől menekülnek ide, hogy bírálat helyett lehetőségük nyíljon kapcsolatot teremteni másokkal.

Épp ezért, számos szakértő szerint az ilyen odalak betiltása a várt, kedvező hatásokkal ellentétben épp ellenkezőleg, negatív fordulatot hozhat az anorexiás betegek számára. Casilli szerint az olasz javaslat számos félreértésen alapul. Egyrészt nem valószínű, hogy honlapokat be lehetne tiltani, másrészt és elsősorban pedig nem gondolja, hogy ezek káros weboldalak lennének. Valóban kényes a kérdés, hiszen, mint oly sokszor, most is inkább az egyénen áll, hogy valamilyen eszközt, vagy lehetőséget mire használ: jó vagy rossz célokra. És ahogyan mindig is, az emberek egyaránt használják majd jó és rossz célokra, mert egyszerűen ilyen az emberi természet. De az anorexia elleni harcot szerinte érdemesebb lenne a csontsovány modellek képeinek lerántásával és a megfelelő, ítéletmentes segítségnyújtással megvívni.