Anorexia, bulimia: nem csak a fiatal lányokat érinti

2019. március 11.
Ha az étkezési rendellenességek kerülnek szóba, az emberek többsége úgy tekint rájuk, hogy csak a tinédzsereket vagy a nőket érinthetik. Valójában nem így van.

“Nemtől, kortól, szexuális orientációtól, testtípustól és szociális-gazdasági helyzettől függetlenül bárkit érinthetnek az étkezési rendellenességek és testképzavarok” – hívja fel a figyelmet Karla Mosley, az amerikai Nemzeti Étkezési Rendellenességek Szövetségének nagykövete. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az emberek nincsenek tisztában vele, hogy étkezési rendellenességek bárkinél jelentkezhetnek életük egy szakaszában, így sokkal kisebb eséllyel kérnek segítséget. Becslések szerint csak Amerikában 30 millió ember él anorexiával vagy bulimiával, nagy részüket sosem diagnosztizálták és nem kaptak segítséget sem.



Amellett, hogy tisztában vagyunk vele, bárkinél jelentkezhetnek ilyen problémák, a figyelmeztető jeleket sem árt megismerni. Ilyen tünetek az állkapocs alatti puffadás, száraz és repedezett bőr, beesett arc és a puha, gyér testszőrzet. Míg az anorexia esetében az elfogyasztott adagok minimalizálása a jellemző, a bulimiánál a falási rohamok és az azt követő hánytatás, túlzott edzés, hashajtó használata lehet intő jel. Az étkezési rendellenességgel küzdők gyakran szorongóvá válnak, ha evésről esik szó, kerülik a nyilvános helyen való étkezést és extrém módon számolják a kalóriákat. Persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek étkezési rendellenessége van, ha ilyesmit veszünk észre nála, de megér egy beszélgetést. Ráadásul rengetegféle hatásos terápia van, melyekkel sikeresen küzdhetők le ezek a problémák, felderítve a háttérben húzódó lelki problémákat.

MI a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 alapelve?

Fotó: Unsplash