Iránytű az online párkereséshez

2019. augusztus 15.
Az okostelefonos applikációk megjelenése óta rohamosan növekszik az online párkeresők száma. Bár rendkívül egyszerű így kapcsolatba kerülni új emberekkel, vannak kockázatai is az internetes platformokon való ismerkedésnek.

Persze az ismerkedés bármelyik formája rejthet veszélyeket, de az online párkeresésre ez fokozottan igaz. Szinte semmilyen háttér-információnk nincs a másik félről, csak amit saját magáról elárul. Néhány logikus óvintézkedéssel azonban hatékonyan megszűrhetjük a randikat.

Tényleg igazi?
“Az egyik intő jel a fotó lehet. Ha nincs fotó valakinek a profiloldalán, vagy csak egy kép van, melyen úgy néz ki az illető, mint egy modell, nem árt, ha elgondolkodunk és óvatosak vagyunk” – javasolta Julie Spira párkapcsolati tanácsadó. Ha valakiről csak elmosódott kép van fent a párkereső oldalon, próbáljunk meg más közösségi felületeken is információkat szerezni, hogy meggyőződjünk róla, egyáltalán valódi személy áll-e a profil mögött. Keressünk közös ismerősöket az Instagram vagy Facebook segítségével, így tőlük is meg tudjuk kérdezni, szerintük jó ötlet-e randizni az illetővel.

Vízválasztó találkozó
Ha úgy döntöttünk, hogy levelezgetünk és találkozunk is a másikkal, figyeljük meg a reakciókat, hogy fogadja a másik fél a javaslatot. “Ha nem vált ki elsöprő lelkesedést az ötlet, könnyen lehet, hogy rejteget valamit. Lehet, hogy egyszerre több emberrel ismerkedik, vagy nem mondott igazat bizonyos dolgokban” – mondta a párkapcsolati szakértő.


Hová menjünk és hogyan?
Az online párkeresésnél, ahogy bármilyen más ismerkedés esetén, az első néhány randit jobb nyilvános, központi helyre szervezni, így könnyebben felállhatunk, ha mégis kényelmetlenül érezzük magunkat a randevún, vagy nem érezzük magunkat biztonságban. “Ne engedjük, hogy eljöjjön értünk az online párkeresőn megismert partnerünk már első alkalommal, olyan helyre szervezzük a randevút, amit magunk is meg tudunk közelíteni akár saját autóval, akár tömegközlekedéssel vagy gyalog, így nem áruljuk el egy vadidegennek, hol a lakhelyünk” – javasolta Julia Spira.

Vonjuk be a barátainkat
A párkapcsolati tanácsadó azt javasolja, mindig tudassuk az ismerőseinkkel, családtagjainkkal, hová készülünk és kivel. “Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, egy perccel se maradjunk tovább” – figyelmeztet Spira. Ha pedig a megismert személy még azután is üzenetekkel bombáz, miután világosan elmondtuk neki, hogy nem érdekel minket, a legtöbb online párkeresőnél van lehetőség arra, hogy jelentsük a zaklató tagokat, illetve letiltsuk.

Bízzunk a megérzéseinkben
A racionális lépések mellett figyeljünk a megérzéseinkre is. Ne hagyjuk figyelmen kívül a figyelmeztető jeleket, ha úgy érezzük, valami nem stimmel egy online párkeresős profillal, ne nyomjuk el magunkban ezeket a hangokat. Bár rengeteg az internetes ismerkedős horrortörténet, azért a sikersztorikból több van. Ráadásul egy kis elővigyázatossággal jó eséllyel a miénk is ez utóbbiak közé tartozik majd.

Fotó: Unsplash