Bolondulnak az okos nőkért a Tinderen

2019. augusztus 02.
Korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy az iskolázottság és ész hátrányos tulajdonságok a párkeresők világában. Ám egy friss kutatás szerint van remény az okos nőknek, nem kell eltitkolni az intelligenciát.

Az okos szexi? Az eddigi kutatások tanulsága szerint míg a férfiak vonzerejét növeli az ész, a nőknél pont ellenkezőleg hat az intelligencia. Ám egy friss kutatás szerint a Tinderen nem rémítik meg a férfiakat az értelmes nők. Egy belgiumi kutatócsoport szerette volna jobban megérteni, mekkora szerepet játszik a modern ismerkedésben az iskolázottság, mennyire befolyásolja a párkeresés sikerességét. A tudósok a népszerű randiappot, a Tindert használták, hogy megnézzék, valójában mit akarnak az emberek, ahelyett, hogy kikérdezéssel gyűjtötték volna össze az adatokat. Ez azért megbízhatóbb, mert így nem önbevallással szerezték be a tanulmány alapjául szolgáló adatokat.


Életszerű vizsgálat
A kutatók 24 profilt hoztak létre Tinderen, melyek négy különböző iskolázottsági és kereseti szinten helyezkedtek el. A fotók minden hamis profilnál egyformán vonzóak voltak, nem volt különbség a külsőségekben. Végül 3600 jobbra húzáson és az azokra kapott válaszokon (nem tetszett, tetszett, szuperlájkolt, üzenetet küldött) végezték el a következtetések összegzését a tudósok. A teszt ezúttal is alátámasztotta a korábbi kutatások eredményét, hogy a nők az iskolázottabb férfiakat részesítik előnyben. Ám meglepő módon megdőlt az az eddigi nézet, hogy a férfiak elutasítják a képzettebb nőket. Érdekes módon azonban továbbra sem ragaszkodtak a velük azonos iskolázottsági szinten lévő partnerhez. A múltbéli kutatások hipotetikus forgatókönyvek mentén készültek, vagy önbevalláson alapouló teszteket vizsgáltak. A mostani tanulmányban viszont óvatosan manipulálták csupán az iskolázottsági szintet, amennyire a való élet engedi.

Ne féljenek a sikertől
A nők munkaerőpiaci helyzetéhez is pozitívan járulhat hozzá ez az eredmény. “Fontos pozitív hozadéka lehet egy ilyen kutatásnak, hiszen megerősíti a nőket abban, hogy nem kell elrejteniük teljesítményüket ahhoz, hogy párt találjanak. Illetve nem kell visszafogniuk magukat, félénknek lenniük a karrierjüket érintő lépésekben, nem kell elvetniük ambícióikat csak azért, hogy a magánéletükben egyenesbe kerüljenek és párt találjanak” – magyarázta a kutatás vezetője. Más szóval a nőknek nem kell félniük attól, hogy az elért eredményeik megrémisztik a férfiakat.

Csak a Tinderen érvényes?
Ám azt hozzáteszik a kutatók, hogy valószínűleg nem lehet általánosítani az eredményeket az összes társkereső platformra, csupán a Tinderen működik így a randivilág. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a Tinderen a visszautasítás hatása rendkívül gyenge, mert a felhasználók csak a pozitív visszajelzésekről, matchekről kapnak értesítést. Így sokkal inkább húzzák jobbra azokat is, akikhez a való életben sosem mernének odamenni, hiszen nem kell tartaniuk attól, hogy szemtől szembe utasítják vissza őket.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash