Nem csak a karizom, a karizma is fejleszthető

2019. augusztus 22.
Ha meg kellene határozni, mitől karizmatikus valaki, valószínűleg nem kapnánk ugyanazt a választ két embertől. Ám egyvalamiben mégis megegyezne mindenki véleménye: vannak olyan emberek, akik egyszerűen bárkit lenyűgöznek. Jó hír, hogy a karizmatikusság tanulható, így akár mi is lehetünk azok, akik képesek hatással lenni másokra.

Előre megjósolható, kit neveznek meg az emberek, ha arra kérik őket, hogy mondjanak karizmatikus személyeket. Ott van James Bond, a filmbeli titkosügynök karakter, kezében a martinivel, szigorúan rázva, nem keverve. Jó eséllyel megemlítik Barack Obamát, Emilia Clarke-ot vagy éppen Steve Jobs-t . Ha ugyanezektől az emberektől azt kérdezzük, mitől lesz valaki karizmatikus, már nem kapunk ilyen egységes válaszokat. Ám abban valószínűleg megegyeznének, hogy velünk született adottságként tekintenek a karizmatikusságra. Pedig az igazság pont az ellenkezője.

Mi a karizma?
Senki sem születik karizmatikusnak. Pont úgy tanuljuk meg, mint a járást vagy egy új nyelvet. Természetesen bizonyos jellemző vonások, mint például a gazdagság vagy a megjelenés erősen kapcsolódnak ahhoz, mennyire kedvelnek valakit, ám ezek nélkül is lehet valaki karizmatikus.
John Antonakis, a Lausanne-i Egyetem viselkedéskutató professzora szerint a karizmatikusság alapvetően információk közvetítése. “A karizmatikusság információk szimbolikus, érzelmi és viselkedésbeli megjelenítése. Tulajdonképpen azt jelenti, hogyan beszélünk, mit mondunk, és milyen nonverbális jeleket közvetítünk közben” – magyarázta a professzor.


A három pillér
“A karizmatikusság három pilléren nyugszik, és mindhárom fejleszthető és tanulható” – mondja Olivia Fox Cabane, coach. Az első pillére a jelenlét, vagyis hogyan éljük meg az adott pillanatot és hogyan reagálunk rá. Mikor azt vesszük észre valakivel beszélgetve, hogy a figyelmünk elkalandozik, fókuszáljunk magunkra. “Figyeljünk a környezet hangjaira, a légzésünkre és a testünk jelzéseire, hogy tudatában legyünk a szituációnak” – javasolja a coach.
A második pillér az erő, mely a saját magunk emelte gátak ledöntését jelenti. “Az elért eredményeink jelentette nyomás elviselésének, büszkén viselésének ereje ez” – magyarázza Olivia Fox Cabane. Az imposztor szindróma az attól való félelem, hogy nem érdemeljük meg azt a pozicíót, amelyben vagyunk. Minél magasabbra jutunk a ranglétrán, annál erősebb lehet ez az érzés. Az erő ahhoz kell, hogy ne legyenek kétségeink magunkban, tudjuk, hogy a képességeink és a szenvedélyeink értékesek és érdekesek mások számára. Persze könnyebb mondani, mint megtalálni ezt az erőt, ám nem lehetetlen.
A harmadik pillér a melegszívűség, melyet nem lehet tettetni. Ha valaki nem sugároz önmagától kedvességet, elfogadást, nehéz megjátszani. Ám fejleszthető, tanulható ez is. “Tárgyalások, találkozók előtt, mikor valakit meg kell majd hallgatunk, gondoljunk valaki olyanra, akit nagyon szeretünk, akinek jó a társaságában lenni. Idézzük fel a legutóbbi közös élményünket. A testünkben olyan kémiai vegyületek szabadulnak fel pillanatok alatt, melyek a legintrovertáltabb személyt is a karizmatikus emberek kellemes kisugárzásával ruháznak fel” – javasolta a coach.

Karizma-tréning
Ha szeretnénk fejleszteni a karizmánkat, Dr. Antonakis a történetmondást javasolja első lépésként. “A társaság legkarizmatikusabb emberei metaforákat használnak beszéd közben, példákkal és összehasonlításokkal színesítik anekdotáikat” – magyarázza a szakember. A gesztusaik, energikus testbeszédük és hanglejtésük kiemeli a mondanivalójuk kulcspontjait. Nem csak állítanak, kérdeznek, idéznek és reflektálnak a hallgatóság visszajelzéseire, így tartják fenn a figyelmet. Ám nem csak a jó történetmesélő képesség teszi a karizmatikus embert. Nagyon fontos, hogy ha velük beszélget valaki, amellett, hogy szórakoztatóak, az emberek egyszerűen jobban érzik magukat tőle, képesek lesznek elfeledkezni a rossz érzéseikről a karizmatikus ember társaságában.
A leggyorsabb módja annak, hogy mi is szert tegyünk karizmára is a karizom mellett, a rendszeres gyakorlás. Vegyünk részt minél több beszélgetésben, fókuszáljunk a beszélgetőpartnerre közben, és vetkőzzük le a saját önbizalomhiányunkat. Vállaljunk előadásokat, prezentációkat a munkahelyen, beszéljünk minél többet nyilvánosan, és próbáljunk ki új stratégiákat és stílusokat a beszélgetések közben. Ahogy minden tanulási folyamatban, itt is lesznek majd hullámhegyek és hullámvölgyek, ám gondoljunk úgy a karizmára, mint egy fára, amely minden egyes diskurzussal újabb ágat növeszt, így egyre magasabbra mászhatunk, azaz egyre magabiztosabbak, jobb beszélgetőtársak leszünk, karizmatikusabb emberekké válunk.

Fotó: Unsplash