Az egyedülállóknak tényleg jobban fáj?

2019. szeptember 02.
Egy friss kutatás szerint az egyedülállók fájdalmai erősebbek, míg egy pár jelenléte képes csökkenteni a kínokat.

Az osztrák Egészségtudományi Egyetem és Palma de Mallorca egyetemének közös kutatásából kiderült, hogy már egy társ jelenléte is elég ahhoz, hogy csökkenjenek valakinek a fájdalmai, még az sem szükséges, hogy fizikai vagy szóbeli kontaktus legyen az emberek között.

A tudósok negyvennyolc párt vizsgáltak. Minden résztvevő fájdalomtűrő küszöbét megvizsgálták a párjuk passzív jelenlétében és egyedül is, majd kérdőív segítségével gyűjtötték össze az érzeteikkel kapcsolatos adatokat. A társuk jelenléte mind a férfiaknál, mind a nőknél jó hatással volt az alanyok fájdalomtűrő képességére, alacsonyabb mértékű fájdalomról számoltak be állandó nyomás alatt is. A partner empátiája jó hatással volt minden alanynál a fájdalom érzékelésére.


“Ha még beszélhettek is vagy megérinthették társukat, az rendkívül hatásosnak bizonyult a fájdalomérzet csökkentésére, de a kutatásból az is kiderült, hogy a társ puszta jelenléte, empátiája is hatásos feszültségoldó a fájdalmas helyzetekben” – mondta Stefan Duschek professzor, a kutatás egyik vezetője.

“A krónikus betegségek, ízületi gyulladások során meglévő állandó fájdalomérzet elviselése ezért nehezebb az egyedül élőknek, mint azoknak, akiket párjuk támogat. De az apák jelenléte a szülőszobán, császármetszésnél is nagy segítség a párjuk számára” – fordították le kutatásuk eredményeit konkrét élethelyzetekre a tudósok.

Forrás: Science Daily
Fotó: Unsplash