Van gyógymód a fogorvostól való rettegésre

2019. augusztus 24. |

A felnőttek csaknem fele retteg a fogorvostól, így egészen addig kerüli is, míg nincs nagy baj. Pedig rendkívül hatékony gyógymódok vannak, hogy félelem nélkül merjünk beülni a fogorvosi székbe.

“Mikor tizennyolc éves voltam, ki kellett húzni a fogamat. Nem volt tökéletes a fájdalomcsillapítás, ám a fogorvos nem hagyta abba a kezelést. Évtizedekig nem mentem ezután fogorvos közelébe sem” – mesélte el egy férfi, miért retteg a fogorvostól.

Nem szégyen a rettegés
Szinte mindenki fél a fogorvostól valamennyire, ám sokan egyenesen rettegnek. Őket fóbiájuk attól is visszatartja, hogy rendszeresen ellenőriztessék fogaikat, míg olyan probléma nem alakul ki, amivel muszáj orvoshoz fordulniuk. A kognitív viselkedésterápia azonban segíthet a pácienseknek túllépni a félelmeiken. “Megváltoztatta az életemet. Ezen a ponton már a szégyen sem engedett fogorvoshoz menni. Nem akartam, hogy valaki ilyen állapotban lássa a fogaimat. Olyan orvosra volt szükségem, aki ítélkezés nélkül segít” – mondta a férfi.


“Az egyetemen nem beszéltek arról, hogy létezik a fogorvostól való rettegés. Arról tanultunk, hogy extrém esetekben az altatás a megoldás, amikor extrém fájdalmai vannak a betegnek például, ám a fogorvos kiváltotta félelemmel csak a praxisom során szembesültem” – mondta Dr. Gordon Laurie fogorvos, akinek volt olyan páciense, aki közel negyven évig nem nézette meg a fogait. Bármire hajlandó volt, még őrölt mustárt is tömött a szuvasodásba, hogy így vegye elejét a fájdalomnak, de orvoshoz nem ment.

A hipnózis is segíthet
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia nagyon jó hatással van a szorongásra. Az is sokat segít, ha az orvos is együttműködik velünk, és a kezelés minden egyes lépését alaposan és világosan elmagyarázza, egyezményes jelekkel kommunikál a pácienssel végig, aki ha jelez, azonnal abbahagyja az aktuális lépést. A másik hatásos megoldás a hipnózis lehet, ám ez még kevésbé feltárt terület. “Klinikai hipnoterápiával elérjük az elme tudattalan részét, hogy a fogorvostól rettegő páciensek mélyrelaxációs állapotba kerüljenek. Spontán módon is naponta többször is ebben az állapotban vagyunk, ám a hipnózis még mélyebb szintjére ér ennek az ellazult tudatállapotnak. Megtanítjuk a pácienseinknek, hogyan lazulhatnak el maguktól is ilyen szinten, így otthon is gyakorolhatják, majd a fogorvosnál is képesek lesznek a mélyrelaxációra” – magyarázza Dr. Emma Carey fogorvos és hipnoterapeuta. Néha elég három-négy alkalom, hogy elsajátítsák az ellazulás képességét a betegek, van, akinek viszont tovább tart.

Gyermekkorból ered
John Bailey fogorvostól való félelemre szakosodott hipnoterapeuta észrevette, hogy számos fóbia a gyermekkorban gyökerezik. “Azzal, hogy a szülők olyat mondanak a gyermekeiknek, hogy nem fog fájni, azt a gondolatot ültetik el a gyerekeikben, hogy a fogorvos valaki olyan, akiben nem lehet bízni, hiszen ha a szüleik azt mondták, nem fáj, akkor miért kellemetlen mégis a kezelés?” – magyarázta a hipnoterapeuta. A szülőknek és a fogorvosoknak együtt kell dolgozniuk azért, hogy lerombolják a félelmetes fogorvos sztereotípiáját a következő generációkban, ám akik már úgy nőttek fel, hogy rettegnek a vizsgálatoktól, ahogy látjuk, azok számára sincs minden veszve, és leküzdhető a félelem az egészséges fogsor érdekében.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?