Van gyógymód a fogorvostól való rettegésre

2019. augusztus 24.
A felnőttek csaknem fele retteg a fogorvostól, így egészen addig kerüli is, míg nincs nagy baj. Pedig rendkívül hatékony gyógymódok vannak, hogy félelem nélkül merjünk beülni a fogorvosi székbe.

“Mikor tizennyolc éves voltam, ki kellett húzni a fogamat. Nem volt tökéletes a fájdalomcsillapítás, ám a fogorvos nem hagyta abba a kezelést. Évtizedekig nem mentem ezután fogorvos közelébe sem” – mesélte el egy férfi, miért retteg a fogorvostól.

Nem szégyen a rettegés
Szinte mindenki fél a fogorvostól valamennyire, ám sokan egyenesen rettegnek. Őket fóbiájuk attól is visszatartja, hogy rendszeresen ellenőriztessék fogaikat, míg olyan probléma nem alakul ki, amivel muszáj orvoshoz fordulniuk. A kognitív viselkedésterápia azonban segíthet a pácienseknek túllépni a félelmeiken. “Megváltoztatta az életemet. Ezen a ponton már a szégyen sem engedett fogorvoshoz menni. Nem akartam, hogy valaki ilyen állapotban lássa a fogaimat. Olyan orvosra volt szükségem, aki ítélkezés nélkül segít” – mondta a férfi.


“Az egyetemen nem beszéltek arról, hogy létezik a fogorvostól való rettegés. Arról tanultunk, hogy extrém esetekben az altatás a megoldás, amikor extrém fájdalmai vannak a betegnek például, ám a fogorvos kiváltotta félelemmel csak a praxisom során szembesültem” – mondta Dr. Gordon Laurie fogorvos, akinek volt olyan páciense, aki közel negyven évig nem nézette meg a fogait. Bármire hajlandó volt, még őrölt mustárt is tömött a szuvasodásba, hogy így vegye elejét a fájdalomnak, de orvoshoz nem ment.

A hipnózis is segíthet
Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia nagyon jó hatással van a szorongásra. Az is sokat segít, ha az orvos is együttműködik velünk, és a kezelés minden egyes lépését alaposan és világosan elmagyarázza, egyezményes jelekkel kommunikál a pácienssel végig, aki ha jelez, azonnal abbahagyja az aktuális lépést. A másik hatásos megoldás a hipnózis lehet, ám ez még kevésbé feltárt terület. “Klinikai hipnoterápiával elérjük az elme tudattalan részét, hogy a fogorvostól rettegő páciensek mélyrelaxációs állapotba kerüljenek. Spontán módon is naponta többször is ebben az állapotban vagyunk, ám a hipnózis még mélyebb szintjére ér ennek az ellazult tudatállapotnak. Megtanítjuk a pácienseinknek, hogyan lazulhatnak el maguktól is ilyen szinten, így otthon is gyakorolhatják, majd a fogorvosnál is képesek lesznek a mélyrelaxációra” – magyarázza Dr. Emma Carey fogorvos és hipnoterapeuta. Néha elég három-négy alkalom, hogy elsajátítsák az ellazulás képességét a betegek, van, akinek viszont tovább tart.

Gyermekkorból ered
John Bailey fogorvostól való félelemre szakosodott hipnoterapeuta észrevette, hogy számos fóbia a gyermekkorban gyökerezik. “Azzal, hogy a szülők olyat mondanak a gyermekeiknek, hogy nem fog fájni, azt a gondolatot ültetik el a gyerekeikben, hogy a fogorvos valaki olyan, akiben nem lehet bízni, hiszen ha a szüleik azt mondták, nem fáj, akkor miért kellemetlen mégis a kezelés?” – magyarázta a hipnoterapeuta. A szülőknek és a fogorvosoknak együtt kell dolgozniuk azért, hogy lerombolják a félelmetes fogorvos sztereotípiáját a következő generációkban, ám akik már úgy nőttek fel, hogy rettegnek a vizsgálatoktól, ahogy látjuk, azok számára sincs minden veszve, és leküzdhető a félelem az egészséges fogsor érdekében.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash