10 intő jel, hogy túlzásba visszük az edzést

2019. június 27.
Ha rendszeresen edzünk, a testünk valószínűleg azzal köszöni meg nekünk, hogy erősebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat. Ám néha az edzésrutinunk anélkül árt nekünk, hogy észrevennénk, valójában mi történik.

A tünetek néha olyanok, mintha nem is lenne közük az edzéshez, így nem is realizáljuk, hogy a mozgás okozza a különböző testi érzeteket.

1. Fájdalom
Régóta hangoztatott mondás, hogy fájdalom nélkül nincs fejlődés, ám valószínűleg ez a legveszélyesebb tévhit a testmozgással kapcsolatban. “Ha bármilyen jellegű fájdalmat, rossz érzést tapasztalunk edzés közben, álljunk meg, mielőtt komolyabb sérülést szenvedünk” -figyelmeztet Dr. Jasmine Marcus gyógytornász. Mindig figyeljük a testünk jelzéseit, és bármilyen kicsi is a sérülés, addig ne folytassuk az edzéseket, míg nem regenerálódott teljesen a szervezetünk.


2. Végigerőlküdjük az edzést
Ha a testmozgást szükséges rosszként éljük meg, és egy olyan edzésen szenvedjük végig magunkat, melynek minden pillanatát utáljuk, jó eséllyel túl sok számunkra az adott edzésprogram. “Ha gyűlöljük az edzésünket, nagy az esély rá, hogy nem válik az életünk szerves részévé a sport. Keressünk olyan mozgásformát, melyet élvezünk” – javasolja a gyógytornász. Ha találtunk is olyan mozgásformát, melyet szeretünk, akkor sem edzhetünk minden nap. még a profi sportolók is tartanak pihenőnapokat. A túledzés egyenes út a sérüléshez, hiszen nincs ideje az izmainknak regenerálódni és gyógyulni.

3. Szédülés  és gyengeség
Ha szédülést, gyengeséget tapasztalunk, az egyáltalán nem jó jel. “Ha ilyet tapasztalunk, mindenképp jelentkezzünk be az orvosunkhoz. Súlyzós edzés közben gyakran tapasztalhatjuk, hogy pozícióváltáskor, a súly megemelésekor ránktör a gyengeség, szédülés. De ha el is múlik, jobb utánajárni, nincsenek-e vérnyomásporblémák a háttérben” – mondja Dr. Mitchell Starkman sportorvos. A szív- és érrendszeri problémák mellett a diétánk is hozzájárulhat a tünetekhez, nem árt ügyelni rá, hogy mikor, mit és mennyit eszünk edzés előtt.

4. Folyamatos betegségek
A rendszeres edzés jelentősen javítja az immunrendszer működését, így elvileg ritkábban kapjuk el a légúti betegségeket. Ám a túlzásba vitt edzés pont ellenkezőleg hat. Ha kizsigereljük testünket, nem lesz ereje küzdeni a betegségek ellen, és gyakrabban kapjuk el a náthát is. “A gyengébb immunrendszer intő jel, hogy túlzásba visszük a testmozgást” – figyelmeztet a sportorvos.

5. Rosszul alszunk

A túledzés másik rémisztő jele, ha nem tudunk aludni éjszaka. “Az edzés jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, ám ha túlzásba visszük, felborul az egyensúly, így az éjszakai alvás nyugtalanná válik” – magyarázza a sportorvos. Ha reggel korán edzünk, kiküszöbölhetjük ezt a negatív hatást, illetve ha csökkentjük a mozgás időtartamát és intenzitását. A nagy intenzitású kardioedzés vagy erősítő edzés helyett nyugtató, lazító mozgásformát válasszunk inkább.

6. Folyamatos fáradtság
Ha úgy érezzük, folyton fáradtak vagyunk, és úgy hagyjuk el az edzést, hogy alig vonszoljuk magunkat, ahelyett, hogy energiával töltődtünk volna fel, ideje átgondolni a mozgásrutinunkat.

7. Sosem vagyunk éhesek
Általában igaz, hogy ha a testünk egy új mozgásformával ismerkedik, farkaséhesek vagyunk. Ha nem érzünk éhséget, intő jel, hogy csökkentsük az edzésünk intenzitását. “Sok sportoló az éhségérzetére hallgatva táplálkozik. Ám ez tévútra vihet, hiszen a túl erős edzés csökkenti az étvágyat. Az elégtelen kalóriabevitelnek pedig rendkívül kedvezőtlen következményei vannak, a szédüléstől a folyamatos fáradtságérzetig” – mondja a szakember.

8. Rosszkedv és ingerlékenység
Edzés közben a testünk endorfint, boldogsághormont termel, kiegyensúlyozottabbak leszünk és csökken a stressz szintünk. Ám a túl sok edzés pont ellenkező hatást vált ki. Rendszeres és elégséges pihenőnap nélkül a testünkben megnövekszik a stresszhormon szintje, így feszültek, ingerlékenyek leszünk, akár depresszió is kialakulhat.

9. Magas pulzusszám
Ha nem csak kardioedzés közben, hanem nyugalmi állapotban is magas a pulzusunk, jó eséllyel túlzásba visszük az edzést. “Ha egy rendszeresen edző embernek magas a nyugalmi pulzusa, ez az első intő jel lehet arra, hogy túlzásba viszi az edzést, és ideje visszavenni a tempóból” – figyelmeztet a sportorvos.

10. Pihenés közben is sajgó izmok
Egy kimerítő edzés után természetes, hogy érezzük az izmainkat, ám ez elég hamar elmúlik, enyhül. Ám ha a testünkben folyamatosan fájdalmat érzünk, nagy valószínűséggel túleddzük magunkat. “Ez semmire sem jó, az izmaink fejlődését sem szolgálja, sőt, inkább gátolja. Jobb, ha lazítunk és nem hajtjuk túl magunkat, mintha folyamatosan a határon dolgozunk” – javasolja a szakember.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash