Tényleg annyira számít a magasság?

2019. szeptember 30.
Legyen szó párkapcsolatról, tanulásról vagy karrierről, a magasság előnyt jelent. Vagy inkább az alacsony testmagasság jelent hátrányt? Miért számít annyira, milyen magas valaki?

Az alacsony emberek gyakran érzik úgy, hogy többet kell dolgozniuk a sikerért az élet bármely területén. És valószínűleg nem tévednek. De miért számít annyira, milyen magas valaki?

A magasabb pár egészségesebbé tesz
A nők a magasabb férfiakat választják. Sőt, azt is kijelenthetjük, hogy a nőknek fontosabb, hogy magas férfival randevúzzanak, a férfiak sokkal kevésbé törődnek azzal, milyen magas a partnerük, így annak sem tulajdonítanak akkora jelentőséget, ha ők az alacsonyabbak. A nők szerint egészen pontosan az ideális férfi 21 centiméterrel magasabb náluk. A férfiak azzal is megelégszenek, ha csupán 8 centivel nőttek túl választottjukon. A kutatások pedig azt mutatják, hogy nem alaptalan a válogatás. Azok a nők, akik magasabb férfival házasodtak össze, egészségesebbek, kevésbé túlsúlyosak, iskolázottabbak és magasabb a jövedelmük.


Az alacsonyabb ember kevésbé sikeres
Egy kutatás során azt vizsgálták, milyen előítéletek kapcsolódnak a testmagassághoz. A résztvevők különösen az alacsony férfiakról voltak lesújtó véleménnyel, ám a nők között is sikeresebbek, vonzóbbak azok, akik magasabbak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem is igazán az jelenti az előnyt, ha magas valaki, hanem inkább az alacsony testmagasság jelent hátrányt. Ez megmutatkozik a jövedelemben is. Minden 2,5 cenitméterre két százalékkal magasabb fizetés jut mindkét nemnél. Ez összefügg azzal is, hogy aki magasabb, a kutatások szerint iskolázottabb is, így jobb munkája van. Ráadásul családon belül is megmutatkoznak ezek az eltérések: egy közel egymillió férfit vizsgáló svéd kutatásból kiderült, hogy a testvérek közül a magasabb iskolázottabb volt.

Egészség és testmagasság
Egy átfogó amerikai kutatás szerint nem csak az alacsonyabb férfiak egészségi állapota rosszabb, mint a magas társaiké. Az alacsony férfival házasságot kötő nők általános egészsége is gyengébb azoknál a nőknél, akik magas férfihoz mentek hozzá. 


Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash