Miért szakítanak a párok az ünnepek alatt?

2019. december 20.
Vannak, akik nem törődve a következményekkel és traumákkal, karácsonyra időzítik a szakítást. Ám ennek is megvannak az okai.

A legtöbb pár igyekszik kitartani az ünnepek alatt. Sokan úgy vannak vele, hogy legalább a karácsonyt és az újévet még élvezni akarják, mások a családot és a gyermekeiket szeretnék megóvni a kollektív traumától. Miért történhet meg mégis, hogy valakinél pont az ünnepek alatt következik be az a fordulópont, aminek hatására úgy érzi, ki kell mondania a kapcsolat végét?

1. Az utolsó csepp a pohárban
Sokan egyáltalán nem úgy tervezik, hogy az év legnagyobb ünnepén vessenek véget a kapcsolatuknak, ám egy nagy veszekedés lehet az utolsó csepp a pohárban. Például a feleség számtalanszor kérte már a férjet, hogy ne vigye túlzásba az alkoholfogyasztást, hiszen minden évben kisebb-nagyobb botrányba fulladt miatta az ünneplés. Amikor a férj idén sem tartotta be ígéretét, sőt a karácsonyfát is leverte, a feleségnek elfogyott a türelme és elhagyta. Ilyen esetben például a feleség biztosan nem tervezte előre a szakítást, ám ez az utolsó csepp a pohárban elég volt neki ahhoz, hogy képtelen legyen tovább elviselni párja viselkedését.


2. Megforgatni a kést
Vannak olyan emberek, akik szeretik a nagy horderejű döntéseiket látványosan kinyilatkoztatni. Mi lenne ehhez jobb alkalom a karácsonynál, amikor az egész család együtt van, és meghitt hangulatban ünnepel? Ha valaki tudja, hogy a másik félnek milyen fontos a karácsony, mennyire imádja ünnepelni, különös kegyetlenség azzal megforgatni a kést a másikban, ha ekkor mondjuk ki a kapcsolat végét. Ilyet akkor tesz az ember, ha biztos akar lenni abban, hogy nem lesz már visszaút a kapcsolat rendezéséhez.

3. Egy korszak vége
Vannak, akik a két ünnep között mondják ki a szakítást. Bár megvárták ezzel a fájdalmas bejelentéssel a családi ünnep végét, ám az újévet nem akarják úgy kezdeni, hogy még benne vannak a boldogtalan kapcsolatban. Ez szimbolikus lépés az új élet felé. Gyakori ez a mód, ha valaki már egy másik szerelem felé kacsingat, ám nem akarja a gyermekei karácsnyát lerombolni a család szétrobbantásának hírével, viszont már az új párjával szeretné indítani a következő évet.

4. A mi dolgunk
Vannak, akik akkor jönnek rá, hogy mennyire nem illenek össze, miközben látják párjukat a családjuk körében, szembesülnek vele, hogyan viselkednek szeretteikkel. Valójában nem is a kapcsolatnak vetnek véget ilyenkor, hanem a tágabb családból taszítják ki azt, aki szerintük nem illik oda. Ez könnyebb lépés, ha a család is hasonlóan érez, és támogatja a döntést.

Ne okozzunk nagyobb traumát
Persze számos más oka is lehet annak, ha valaki egy családi ünnepen rúgja fel a kapcsolatát. Vannak olyan párok, akik egyszerűen nem működnek jól együtt, és tényleg jobb, ha ez megtörténik velük. A szakításra nincs jó vagy rossz időpont, bármikor kerüljön rá sor, mindig nehéz kimondani és mindkét félnek traumát jelent. Ha ez karácsonykor történik, akkor ez a trauma sokkal erősebb lehet, és az ünnepek már talán sosem lesznek ugyanolyanok.

 

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash