A szép emberek pechesebbek a szerelemben

2019. november 16.
Bár úgy tűnhet, hogy a szép embereknek minden sokkal könnyebb az életben, ám egy friss kutatás szerint megvan a hátulütője a fizikai vonzerőnek. A tudósok kimutatták ugyanis, hogy az előnyös külsővel rendelkező emberek szerencsétlenebbek a szerelemben.

A kutatók már hosszú ideje kimutatták, hogy a vonzó emberek több figyelmet kapnak az iskolában és a munkahelyen, jobban keresnek és sikeresebbek az élet ezen területein, mint kevésbé szép kollégáik. Ám egy friss tanulmány rámutatott, hogy a fizikai vonzerő sem minden: a szép emberek párkapcsolatai ugyanis rövidebb ideig tartanak, és ők sokkal nagyobb eséllyel válnak el, mint a kevésbé előnyös külsővel megáldott társaik.


A Harvard Egyetem szociálpszichológusa, Christine Ma-Kellams által vezetett kutatás során azt szerették volna jobban megérteni, hogy a fizikai vonzerő együtt jár-e a párkapcsolatok sikerességével. A kutatócsapat négy vizsgálatot végzett, hogy választ találjanak a kérdésre

Elővették az évkönyveket
Az első két tanulmány hasonló módon zajlott és azt vizsgálta, van-e kapcsolat a szépség és a szakítások között. Először két, egymástól független női alanynak régi középiskolai évkönyveket mutattak a hetvenes-nyolcvanas évekből, amiben a férfiakat kellett értékelniük az arcképük alapján, mennyire tartják vonzónak őket. A kutatók ezután az internetes Ancestry.com adatbázisban utánanéztek, hogy milyen a családi állapota a kiválasztott személyeknek. Azt találták, hogy az átlagos, vagy átlagosnál kevésbé vonzó férfiak közül többen éltek házasságban, mint a jóképűnek mondottak, akik közül több volt az elvált, mint a másik csoportokban. A második kísérlet is hasonló eredményre vezetett: férfi és nő hírességeket mutattak az alanyoknak, majd az IMDb online filmadatbázis és a Forbes információi alapján összegezték a státuszukat, mely hasonló mintázatot mutatott, mint a hétköznapi embereknél.

A szemüket nyitva tartják azért
A harmadik kísérletben azt vizsgálták, hogy a párkapcsolatban lévő emberek továbbra is nyitva tartják-e a szemüket, vagy felhagynak a partnerkereséssel, akár elméleti szinten is, ha kapcsolatot kezdenek valakivel. A kutatók arra jöttek rá, hogy a vonzóbb emberek továbbra is éberek maradnak, és ez sokkal ingatagabbá teszi kapcsolataikat.


Sosem elégedettek
A negyedik, egyben utolsó vizsgálatban először kevésbé vonzó, azonos nemű emberek képeit mutatták az alanyoknak, hogy szebbnek érezzék magukat, majd ezután választaniuk kellett egy ellenkező nemű lehetséges partnert fotók alapján. Az újabb és újabb fotókat látva, gyakran mondták azt a résztvevők, hogy nem elégedettek az aktuális választásukkal, és egy vonzóbbra cserélnék a kiválasztott képet. Ugyanez nem volt megfigyelhető azoknál az alanyoknál, akik átlagosnak, vagy kevésbé vonzónak érezték magukat.

Jól éljenek a lehetőségekkel
“Úgy vélem, a külső vonzerő több választási lehetőséget jelent, ami a párkapcsolatokat illeti, ami azzal jár együtt, hogy nehezebb megvédeni a külső ingerektől a meglévő párkapcsolatot” – magyarázta kutatási eredményeiket a szociálpszichológus. Ám az eredmények tanulságként szolgálhatnak a vonzó emberek számára. “Fontos, hogy odafigyeljenek a kapcsolataikra és saját viselkedésükre. A párkapcsolat vége nem feltétlenül rossz dolog, ám ha a cél, hogy sokáig együtt maradjanak, sokkal előremutatóbb, ha a külsejük helyett a személyiségüket építik. Vagy legalábbis ugyanannyira figyelnek mindkettőre.”

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Unsplash, Getty Images