Így éleheted túl a szakítást a tudomány szerint

2018. június 10.
Biztos sokaknak ismerős a szakítás utáni szenvedés, ami néha majdnem olyan hosszúra nyúlik, mint amilyen a véget ért kapcsolat volt. Szerencsére a tudománynak most is van megoldása!
Fotó: Profimedia – Red Dot

A University of Missouri – St. Louise friss kutatása a szakítás utáni „feldolgozási” stratégiák sikerességét vizsgálta, hogy kiderítsék, miként lehet a leggyorsabban és legeredményesebben túllépni egy kapcsolat végén. A kutatás sajnos nem reprezentatív, csupán 24 fiatal (20-37 közötti) résztvevővel dolgozott, ettől függetlenül talán mégis sikerült mindenki számára hasznos következtetéseket levonniuk.

Az első stratégia az exről való negatív gondolkodás volt, a második épp ellenkezőleg arról szólt, hogy fogadjuk el az ex felé táplált szeretetünket mindenféle ítélkezés nélkül, míg a harmadik, a figyelemelterelés lényege az volt, hogy egyáltalán ne is gondoljunk az exre. A különböző stratégiák gyakorlása után a kísérleti személyeket kérdőívekkel és EEG vizsgálattal mérték azt figyelve, milyen reakciókat adnak exük gondolatára.

A kísérlet tanulságai szerint az első stratégia ugyan működött az exre adott érzelmi reakció csökkentésében, vagyis a szerelem múlásában, ha úgy tetszik, viszont cserébe egy csomó negatív érzést is hozott a résztvevőknek. A legsikeresebb rövidtávú stratégiának a figyelemelterelés bizonyult, de a kutatók azért hozzátették, hogy a mélyebb feldolgozáshoz komolyabb stratégiákra lehet szükség.